Танкове за Украйна: Това вече е война между Запада и Русия

Военната помощ поставя по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на САЩ
26 яну 2023 22:45, Йоана Цонева
326
Танкове за Украйна: Това вече е война между Запада и Русия
Снимка: БГНЕС

Изпращането на още западни танкове в подкрепа на Украйна не означава, както някои политици понякога са опасно близо до това да намекнат, че войната вече е почти приключила - с изключение само на боевете. Войната в Украйна все още ще продължи месеци, ако не и години, и днешните решения са по-скоро стратегически завой на тялото, отколкото пълен и напълно осъществен обратен завой. Въпреки това това е безспорно важен момент, и то по три основни причини, пише в. "Гардиън".

Първата е, че бойните танкове дават на Украйна военно предимство, което, по думите на Ед Арнолд от Кралския институт на обединените служби, може да бъде трансформиращо. Трите типа западни бойни танкове, които сега се предоставят на Украйна - американският M1 Abrams, германският Leopard 2 и британският Challenger 2 - са значително по-мощни от Т-72 от съветската епоха, които формират основната част от руските и украинските танкови сили. Същото се отнася и за френските танкове Leclerc, чието изпращане в Украйна също не е изключено.

Всички тези западни танкове имат по-голяма мобилност, по-смъртоносна огнева мощ и по-силна броня от използваните от Русия. Това ги прави и по-тежки, което дава предимство на по-леките руски танкове в блатисти местности, каквито в Украйна не липсват след размразяването. Въпреки това системите за управление и навигация на съвременните западни танкове им дават възможност да действат в комбинирани маневри с участието на артилерия и пехота, включително и през нощта, с които руснаците не могат да се сравнят.

Тези предимства дават на западните танкове потенциала да пробият руските линии и да контролират формата на конфликта на значителни участъци от окупираната територия. Танковете ще играят ключова роля и в защитата на украинските линии от контраатаки. Но най-съблазнителният потенциал на тези оръжия за Украйна и нейните съюзници е, че ако те са толкова успешни, колкото се предполага, че са, те биха могли в крайна сметка да поставят Киев в позиция да диктува на Москва условията за прекратяване на огъня и мира.

До това обаче има да се извърви дълъг път. Две непосредствени възражения се открояват - числеността и логистиката. Украйна настоява за 300 танка. Днешните съобщения в Берлин и на други места показват, че броят им е по-малък от 100. Арнолд казва, че тази война е показала, че на съвременното бойно поле са необходими много танкове. Сегашният общ брой на Запада все още е много недостатъчен.

Немаловажен е и въпросът за транспортирането на танковете до фронтовата линия. Танковете на САЩ очевидно все още са в Северна Америка. Те също се нуждаят от много подкрепления. Ню Йорк Таймс съобщи, че американски служители предупреждават, че разполагането им може да отнеме години. За разлика от тях германските "Леопарди" се намират в Европа и могат да бъдат обслужвани в съседните на Украйна държави. Въпреки това всички те трябва да стигнат до бойното поле. Трябва да се създадат подходящи линии за снабдяване и поддръжка. Това е задължително секретна област, но разполагането няма да стане с едно натискане на копчето.

Втората причина, поради която днешните решения са преломни, е, че Германия се изправи срещу тях. Като се има предвид, че Германия вече е похарчила повече средства в подкрепа на Украйна, отколкото която и да е друга европейска държава (включително Великобритания), и е изпратила големи мобилни оръдия и бронирани машини, това може да изглежда грубо, но Олаф Шолц ръководи държава, която (за разлика от Великобритания или Франция) трябва постоянно да гледа както на изток, така и на запад. Той се въздържа да изпрати танкове, докато САЩ не бъдат убедени да последват примера му. Той действаше в своето време, а не по заповед на независими трибуни като Борис Джонсън. Обърнете внимание, че германският ангажимент все още е ограничен, както и този на Вашингтон, въпреки че несъмнено ще нарасне.

Още по темата
Имаше много причини за германското колебание. Всяка от тях е разбираема по свой собствен начин. Сред тях са нежеланието да се разминава със САЩ; наследството от военната история на Германия през 20-ти век; нежеланието да бъде военен лидер на Европа; разногласията в общественото мнение по военните въпроси; желанието да се запази крехкото единство на трипартийното коалиционно правителство; назначаването едва миналата седмица на нов министър на отбраната, Борис Писториус; и - никога, никога не трябва да се подценява - тревогата за отношенията с Русия.

И все пак фактът е, че необходимостта от защита на Украйна и от спиране на руската заплаха надхвърля всички тях. Шолц най-накрая премина Рубикон, макар и по характерен за него предпазлив начин, който може да послужи за подкопаване на някои от собствените му цели.

Последната причина, поради която съобщенията от тази седмица имат значение, е, че сега, по-ясно от преди, става дума за война на Запада срещу Русия за независимостта на Украйна. Това не означава, че Западът се стреми към тази война. Нито пък, че украинските сили са просто пълномощници на западните интереси; този аргумент, както казва професор Лорънс Фрийдман, би отказал на украинците правото, което те очевидно притежават. Целите на Запада също не са само отбранителни; те не се простират отвъд помощта за освобождаване на Украйна от нашествениците.

Ангажирането на бойни танкове показа, че няма точно съответствие между целите и тактиката на Украйна и нейните военни съюзници. Това е вярно още от началото на войната, когато западните държави се стремяха (както и сега) да избегнат изпадане в ядрен конфликт или се противопоставяха на призивите на Киев за създаване на забранена за полети зона над Украйна. То продължи и докато западните съюзници спореха за оръжията, предоставени на Киев, и за мащабите им - процес, в който бойните танкове дават още един пример.

Няма съмнение, че сега отношението на Запада се е втвърдило, а съюзниците на Украйна са съгласни, че е настъпил ключов момент във войната. Ангажирането на танковете потвърждава, че сега посоката е към настъпление за украинска победа. Но несигурността по отношение на броя и логистиката при разполагането на танковете не се дължи само на необходимостта от секретност. Тя отразява и продължаващата политическа амбивалентност.

В бъдеще най-важната липса на пригодност вероятно ще настъпи по отношение на прекратяването на войната, особено по отношение на намерението на Украйна да си върне Крим от Русия. Ключова тук ще бъде позицията на незаменимия поддръжник на Украйна - администрацията на САЩ. Днес Володимир Зеленски най-накрая получи част от това, което поиска, когато отлетя за Вашингтон преди Коледа, но постигайки това, той неминуемо предаде по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на Джо Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
8
 
4
 
! Отговори
до 258 преди 1 година
Китай няма боен опит, ако се стигне до военен конфликт китайците ще свършат като руснаците в първите 3 дена на специалната им операция където 40 километрова колона от бойна техника беше унищожена защото просто беше спряла и наредена на гюме.
237
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега , от 14 танка ли ви е страх? Нали нямаха значение ? Само дето за разлика от блоковете , танковете могат да стрелят обратно по вас !
236
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджа вече търси нов бункер.
235
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО-то нищо не струва! Слабо, слабо та чак жалко! Само редовната армия на Китай му стига да бъде унищожено! Китай само с 10 процента от резервистите ще докара НАТО-то до такъв шок и ужас, че то на момента ще заеме позиция партер, а китайците ще го o.HoдяT a.Haл.Ho, BarиHaлHo и накрая opaлHo за да им обл.ижат малките китайски пи.ш.kи заедно с TecTиkyлите!!! Хехехехехехехе!
234
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку Западното оръжие се прави МАКСИМАЛНО СЛОЖНО И КОМПЛЕКСНО за да не може Сулю у Пулю да го копира(Калашников има стотоци хиляди да не кажа милиони не лицензни копия) За това е и скъпо и най-вече БАВНО в производство. СССР/РФ оръжие се прави с най-достъпните технологии удовлетворяващи заданието. Ето ти пример ЗРК ТОР се произвежда не от роботи печатните платки и прочие а от малка армия Лелички На всяко бюро има освен Поялник на ток и Газов Поялник Тоест могат да произвеждат и без ток оръжие
233
4
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Това искаше Запада и го постигнаха на гърба на украинците - колко удобно !
232
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку 1. След Чечня 1 което беше наистина народо освободително движение Чечня стана развъдник на Джихадисти спонсорирани от сещаш се кой - Започна се с Трагедията в Беслан и продължи с 10 годишната НЕОБЯВЕНА ВОЙНА В ДАГЕСТАН. Така че че жертвите в Чечня особенно втората кампания не са на съвестта на Русия 2. Грузия първа нападна - Дори ЕС заяви това(През стиснати зъби) 3. Сирия беше Демократизирана чрез Ислямаска Държава създадена в резултат на действията на САЩ в Ирак ако не знаеш...
231
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издирва се Украйна, възраст 30 години, има отклонения в развитието си. През февруари 2014 година е напуснала дома си в посока ЕС. Не е видяна в ЕС, не се е прибрала и в къщи. Облечена във вишиванка и синьо-жълти дантелени кюлоти, на главата и е нахлупена тенджера. Отговаря на думичката НАТО, при споменаване на думичката МОСКАЛ става агресивна и да подскача неконтролирано на място. Има склонност към просия и предателство, за пари може да преспи с първия срещнат. Обладана е от натрапчива идея, постояно вика някой си Слава. При контакт да не се пуска в дома, тъй като веднага започва да счита до
230
3
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
" АБРАМС " СА ТАНКОВЕ ЗА ПУСТИННИ ВОЙНИ - НА - 20 ГР. И СНЯГ -ТРЯБВА ДА ИМ ПРАВЯТ ПОЦЕДУРИ " ФЛАМБЕ " !?
229
7
 
6
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До КукурякНямаш си идея какво ще стане ако Щатите решат да сложат икономиката си на военни релси....а Европа,Великобритания,Канада,Австралия,Япония,Ю.Корея.Икономиката на Русия е съпоставима с тази на Италия или щата Калифорния.Спокойно всичко ще ви стане ясно,както изпратихме СССР така и Раша!
228
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Куку.Точно така е Русия нахлу и в Афганистан,ама видиш ли тогава американците,които се борят за демокрация даваха оръжие на талибаните,които не дават на жените да учат.Е колко войни са водили американците за демокрация,а?В Чечня,чеченците първи почнаха да убиват руснаци,а Грузия защо Грузия осъди Саакашвили,а?
227
14
 
3
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До Анонимен Втората световна война започна когато Русия и Германия нахлуха в Полша-клането в Катин,преди това Русия нахлу в Финландия,след това в Унгария и Чехия,Афганистан,Молдова,Чечня- два пъти,Грузия,Украйна.Та последните 100 години първа започва война!Империя на злото!
226
5
 
12
 
! Отговори
Че то си е преди 1 година
война на фащ и западните им марионетки срещу Русия на територията на Покрайна до последния покраинец! Това го знае всяко дете!
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятелю, обясни как Блато "смачка" Русия. И как по-точно?Напомням- Слави Трифонов в своите предавания говореше, че влизаме не в НАТО, а в БЛАТО.После щеше да прави солидарен концернт в Сърбиая. Ама трябва д....***, не е като да ти поръчват какво да казваш. Инак щеше да продава мартеници още.Много го духа вятъра този ***.
224
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
за сметка на това има е такава статия Russia-Ukraine war live: UN accuses Russia of violating child protection principles
223
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
статия с подобно име и съдържание в "гардиън" няма.
222
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 244 и къде точно ги мачка,че не разбирам.
221
11
 
5
 
! Отговори
Един приетел пита преди 1 година
НАТО с 2% бюджет смачка Русия. Не ми се мисли с целия бюджет 20% какво ще стане.
220
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Това вече '' ??? ........................ това ВИНАГИ е било война между русия и запада, след като путин официално заяви, че води война не с Украйна, а със запада ... и какво сега - запада да скръсти ръце и да чака.
219
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая пропаганда,че видиш ли Германия праща едва ли не Тигър като от ВСВ срещу руските Т-34 не върви