Москва мести фокуса на войната си към НАТО и Запада

Санино защити Берлин и Вашингтон за доставките на военно оборудване за Украйна
Обновена: 28 яну 2023 18:22 | 28 яну 2023 17:51, Йоана Цонева
284
Москва мести фокуса на войната си към НАТО и Запада
Снимка: БГНЕС

Русия изведе войната си срещу Украйна на "друг етап", като извършва безразборни атаки срещу цивилни и невоенни цели. Това заяви Стефано Санино, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, пред "Асошиейтед прес".

На пресконференция в Токио като част от азиатско-тихоокеанска си обиколка той разкритикува Москва, че е тласнала Германия и Съединените щати да изпратят модерни танкове на Украйна.

Санино защити Берлин и Вашингтон за доставките на военно оборудване за Украйна и упрекна руския президент Владимир Путин за воденето на война срещу НАТО и Запада.

По негови думи Путин е "преминал от концепцията за специална операция към настоящата концепция за война срещу НАТО и Запада".

Той подчерта, че германските и немски и американските доставки на танкове са предназначени да помогнат на украинците да се защитят във войната, а не да ги направят нападатели.

"Мисля, че това последно развитие по отношение на оръжейните доставки е просто развитие на ситуацията и на начина, по който Русия започна да измества войната към различен етап", отбеляза Санино.

Още по темата
ЕС не измества войната към друг етап, а "просто дава възможност за спасяване на животи и позволява на украинците да се защитят от тези варварски атаки", подчерта той.

В сряда Германия и САЩ обявиха, че ще изпратят модерни бойни танкове на Украйна, предлагайки ѝ "бронирана ударна сила", за да излезе страната от безизходицата на бойното поле, докато руската инвазия навлиза в своя 12-ти месец.

Този ход отбеляза първия етап от координираните усилия на Запада за предоставяне на десетки тежки оръжия, които според украинските военни ще позволят да се предприеме контранастъпление, ще намалят жертвите и ще помогнат за възстановяване на намаляващите доставки на боеприпаси.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще изпрати 31 танка M1 Abrams и отхвърли предишните аргументи на Вашингтон, че те са твърде трудни за експлоатация и поддръжка от страна на украинските военни.

След решението на САЩ и Германия даде съгласието си да изпрати 14 танка Leopard 2 A6 от собствените си запаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
21
 
! Отговори
цървули преди 1 година
Щом не преговарят всички са виновни!
9
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива неща Западът винаги лъже.
8
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа и америка открито се включват във войната.
7
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са изтърбушили близо 8000 бронирани укро машини за по-малко от година. 200 допълнителни танка ще са приключили за месец.
6
19
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия предупреждаваше НАТО и САЩ конкретно че ако не се разкарат от Украйна и източна Европа ще се вземат мерки. Всички се присмиваха и не вярваха и какво стана преди една година? Сега Русия предупреждава че се преминават червените линии които могат да доведат до ядрена война. Отново слабоумниците в НАТО и САЩ не вярват. Да не се събудим някоя сутрин и не разберем че са унищожени всички американски бази в Европа? Да не стане така че после да заквичат всчики платени козяшшки паччаври-ама как така
5
9
 
37
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
хем ги е свършила ракетите хем ги хаби безразборно по цивилни цели ..............западната пропаганда отдавна се оплете като прасееее в калчища !Ако запада беше човек бих го бастисал с усмивка на уста и продължил денят си доволен !
4
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя да се моли наистина да не премести Русия фокуса, че тогава никакви фокуси няма да му помогнат. Най-обичам виновният да си търси оправдание, ти да видиш, Москва тласнала САЩ и Германия да пращат оръжия. Горките те, голям тласък ще да е било. Ама е възможен и по-голям.
3
8
 
23
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Вервайте ми, не е пропаганда.
2
12
 
40
 
! Отговори
121212 преди 1 година
Лъжи, лъжи, лъжи
1
12
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този кого баламосва?