За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

Проблем №1 - покачването на цените и икономическата ситуация
298
За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, по данни от националния доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%).

Още по темата

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%).

Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплахата не е инвазията на Русия, а васалското поведение на управляващите в България.
230
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ЗАПЛАХА Е. ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ КАТАСТРОФИРАМЕ.
229
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките са.
228
10
 
4
 
! Отговори
Ми да преди 1 година
За това да даваме военна помощ на Украйна...т.а мухсковия да си стои в азията...далеч далеч
227
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АНКЕТАТА Е ПРОВЕДЕНА В ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР СРЕД ДЕСНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗЛЕЖАВАЩИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР,
226
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвазията на Щатите в Югославия не беше заплаха за нас. Защо инвазията на Русия в Украйна да е?
225
0
 
2
 
! Отговори
jewish преди 1 година
Джанков: "Да извикаме Станишев и да му дадем възможност да се развива в ЕП, тъй като "после" спорът ми с него, ще ми даде плюсове в политиката" /и после теми за бг и международната сигурност, сориАз не искам да водя войни с "псувняри" като украинците заради индивиди като Джанков и каращият двуколка фен на Станишев музиколога Г
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 60 % няма от тези дето по цял ден беснеят по форумите и джаскат Сармати по всички посоки на света .
223
19
 
3
 
! Отговори
АнаЛист преди 1 година
Браво за статията! Браво Камелия! Рашуфилите помия опят повръщат. Идва им краяяявв хахаха. Наздраве
222
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако американците ни набутат във войната, то те ще надминат третияя райх по експлоатация и безочие спрямо нашия народ. А лицата Кирчо, Лойко и Кокорко и Христо ще надминат военопрестъпниците Богдан Филов, цар Борис, генерал Луков, принц Кирил, регента ген Никола Михов и останалите лакеии на немците.
221
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ДА СЕ ОПРАВИ РАБОТАТА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИИТЕ КОИТО СА ГОТОВИ ДА РАЗСИПЯТ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ВОЮВА ХУНТАТА В УКРАЙНА
220
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплаха за мизерията ни... е войната в Украйна!
219
4
 
37
 
! Отговори
99% преди 1 година
99% от българите виждаме, че т.нар. демокрация означава милиарди за война, см*рт, нищета, геноцид. Виждаме че има средства за високи доходи, за просперитет, за здравеопазване, за образование, за пенсии и култура. Виждаме че либералният запад никога няма да ни позволи да живеем добре , виждаме че ни лъжат повече от 30г и единственото което произвеждат е война, навсякъде по света. западът се повреди, счупи се и отново създаде и финансира четвърти райх. Виждаме че отново ще загуби, този път всичко.
218
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам човек, който да смята, че има заплаха за България от случващото се в Украйна и т.н. и с останалите натъкмени проценти.
217
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви много измислени данни за България, а може би и за ЕС. Не си заслужават коментар.
216
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не 60...а 95 %,не са съгласни но политиците депутатите и натовците заблуждават че цяла България била съгласна да се раздават милиони и оръжия на Украйна )
215
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ С МАШИНИТЕ ЗАЩОТО КОДА ИМ Е ПОДПРАВЕН ЗА ДА ПОБЕДЯТ ВОЕННИТЕ ЯСТРЕБИ - СЛУГИ!!!!!!!!!!!!!
214
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАННИТЕ СА НАПЪЛНО ФАЛШИВИ И ЗА ЕВРОПА И ЗА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.НАД 80 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРОТИВ ВОЕННА ЕСКАЛАЦИЯ И ЗА НЕУТРАЛИТЕТ НА СТРАНАТА НИ. И ЗА МИР. АМЕРИКНСКИ КОНГРЕСМЕНИ ОБВИНЯВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЛАСТИ ЧЕ ПРОВОКИРАТ И ЕСКАЛИРАТ ВОЙНАТА.
213
2
 
0
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Естествено ,че е при висчки положения.
212
3
 
7
 
! Отговори
236 преди 1 година
Нашите приятели може преди това да ни стимулират с малко обеднен уранец. Както стимулираха германците с взривени газопроводи - ей така на майтап, между приятели.