След като РСМ замрази цените на хляба, рафтовете останаха празни

Как държавите в ЕС се борят с инфлацията в търговските вериги?
26 мар 2023 23:20, Йоана Цонева
87
След като РСМ замрази цените на хляба, рафтовете останаха празни
Снимка: БГНЕС

Инфлацията не само у нас, а в цяла Европа отстъпва твърде бавно. Това е и причината правителствата в цяла Европа да търсят начини за поевтиняване на стоките.

Един от добрите примери е този във Франция. Преди десетина дни правителството там подписа “съглашение против инфлацията” с част от търговските вериги. В него се включиха френски и чужди магазини, въпреки че очакваните загуби за тях се измерват в стотици милиони евро, съобщи "24 часа".

Мерките включват подбор на стоки от първа необходимост, които се продават на допустимо най-ниската цена. Изборът им остава на самите вериги и ще варира в различните магазини. Всички намалени стоки ще носят специфичен етикет в цветовете на френското знаме.

Хърватия създаде платформа, на която големите вериги да публикуват цените си. Но въпреки очакванията на инициативата се отзоваха само 3 от 10 големи търговски вериги

Дали това дава резултат, не е ясно, но според министъра на икономиката Давор Филипович държавата била готова на всякакви мерки – от изготвянето на черни списъци на търговци до замразяване на цените. Всъщност хърватското правителство в края на миналата година вече въведе таван на цените на основни хранителни стоки, сред които олио, прясно мляко, брашно, захар, кайма.

У нас също вече има подобен сайт. Като друга мярка правителството се кани да сложи таван на надценките на основни хранителни стоки, но тъй като за това трябват законодателни промени, очевидно ще се чака да минат изборите.

В Словакия веригите обаче доброволно наложиха таван на цените на 400 стоки. Тази мярка, ще трае 3 месеца.  В магазините до тези продукти има надпис: “Гаранция против инфлацията”.

Още по темата
В Северна Македония също има таван на цените, но засега той обхваща само три стоки – хляб, ориз и яйца.  В началото на месеца съседите ни замразиха първо цената на хляба. Твърдата цена, на която се продаваше, е 33 денара, или един български лев. Част от рафтовете обаче веднага останаха празни. Хлебарите  твърдят, че разходите им не позволяват да продават продукцията си на тази цена. Но въпреки това миналата седмица властите в Скопие замразиха цените и на ориза и яйцата. Правителството възнамерява да сложи таван и на цените на брашното и захарта, но междувременно те са почнали да поевтиняват.

Миналата година унгарското правителство също наложи таван на цените на захар, мляко, брашно и някои видове месо, като по-късно към тях бяха добавени картофи и яйца. Според министъра на земеделието Ищван Над тази мярка работи, защото “клиентите купуват повече от продуктите, които могат да получат на по-достъпна цена”. В действителност обаче Унгария има най-високата инфлация в ЕС, достигаща през февруари 26%, и тя започна да се ускорява в края на 2022 г., когато пикът в повечето страни членки беше вече минал.

В Испания също имаше идеи за таван на цените на потребителските стоки, но срещна отпор от търговци и земеделски производители.  Но държавата прие нулева ДДС ставка върху някои основни хранителни стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Путин нали щеше да умира до 2месеца и Русия да фалира,а то америк.и немски банка започнаха да фалират,нашата храна до небето,аз спрях да позарувам..не мога на тези цени" - и кво, Путин ли е причината за кризата? Санкциите срещу Русия ли са виновни за кризата? Трипъл фейспалм! Много умен тоя Путин, щом успява да фалира американски и немски банки, да му се не види! Ще рече човек, че в Русия криза няма и там най-после успяват да се откажат от външните тоaлетни!
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Гледам, хулите "комунизма", който никога не е съществувал, може би само в Израел." - Ахахахаххахахаха! Какъв комунизъм в Израел?!?!? Аххахахахаха! Дали още от начало щяха да си бъдат толкова гъсти с Щатите, ако имаше комунизъм там? Дали нямаше да им очистят още няколко американски президенти ако поддържаха връзки с комунистически режими???
55
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз само да попитам, пак ли някакъв си Кирчо е виновен за цените в Македония??? Кой е тоя Кирчо, така и не разбрах! Заради това ли се върнахте пак в прегръдките на гербаджиите? :))) Ами явно се оказахте излъгани! Защо ли така? Ами защото явно трябва да оставите мисленето за умните!!!
54
1
 
18
 
! Отговори
Адолфо преди 1 година
Бизнес?Ръчна спирачка? *** наричащи себе си "български бизнесмени",точат дотации от нашите данъци,зааради скъпият ток ,но в калкулацията на цената на хляба,дотацията липсва!Все едно нищо не са получили.Махнете им ръчната спирачка на гладниците!Дайте купони с дотации на бедните, дайте на хлебозавода, който доставя хляб ,на сносна цена.
53
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 Знаем, знаем. Санкциите не работят, затова Газпром е увеличил цените за потребителите 10кратно, Дерипаска твърди, че в Русия се задава нещи страшно, а ботокса предлага на Кси газ за без пари, а оня го гледа едно такова благо, благо ....
52
4
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Гледам, хулите "комунизма", който никога не е съществувал, може би само в Израел.Днешната система отдавна не е капиталистическа. Тя е някаква странна смесица между социализъм, феодализъм и нацизъм. Наричат се либерали, неолиберали, демократи и така нататък.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за фон Лайен стана дума
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво стана бе,Путин нали щеше да умира до 2месеца и Русия да фалира,а то америк.и немски банка започнаха да фалират,нашата храна до небето,аз спрях да позарувам..не мога на тези цени,аро ***....ен кво става бе?
49
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Елате в Европа, тук ще ви нахраним с брашно от скакалци.
48
3
 
0
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
До Анонимен 54 Нали са чужди, кво ти пука?
47
2
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
До Жжжж Който си продава правата и свободите за хляб, накрая няма да има нито хляб, нито права и свободи.
46
5
 
20
 
! Отговори
Жжжж преди 1 година
Ами продължавайте, управници на ЕС да ни правите харакири със слава кокаине. Санкциите на ЕС са само и единствено срещу гражданите да ЕС.
45
4
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Пълна глупост. Никой не може да задължи друг да продава на определена цена. Просто този продукт ще бъде видоизменен и пуснат като друг. Ако замразят цените на хляба той просто ще изчезне и ще почнем да ядем разни псевдо диетични продукти на хлебна основа. Това с цените е тъпо комунистическо решение .
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе, и Господ да се яви да обяснява за вредите от принудата бизнеса да работи на ръчна спирачка, няма да налее разум в главите на комунистическите популисти. Това са психично разстроени индивиди! Само заразяват масите.
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическите идеи и практики в икономиката винаги завършват с купонна система.
42
2
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
До 39 Прав ти път!
41
2
 
17
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
в Македонив два дни е нямало хляб и на третия вече имало. Всяко чудо за 2-3 дни. Правителството им даде субсидии за тока с условие да намалят цената и те наглите от няколко месеца обещават да свалят цените ама чак след като похарчат резервите от по-скъпо закупено брашно. Ама затова вместо цената намалиха теглото на хляба. А резервите пустите все не се харчат. Еми на края им намалиха цените и ги замразиха на сила. А всичко е защото производителите от години мрънкат да пипат в държавния резерв.
40
5
 
1
 
! Отговори
До Стенли преди 1 година
Ами купувай си го от тях бе, защо го купуваш от магазина?
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега отворковците които са го направили, или подкрепили, да си направят фурни и те да продават стока на замразена цена. Нали било голяма далавера. Ето, под пари ще останете.
38
3
 
11
 
! Отговори
Стенли преди 1 година
Производителите вдигат но и търговците вдигат яко факт вчера четох за едно младо семейство фермери които отглеждат 200 крави и фирма Боженци им изкупва млякото на 65ст а колко е в магазина?!