Палежи, 10 хил. тона боклук, десетки арести: Френската реформа води към задънена улица

Заради протестите Айфеловата кула беше затворена за посетители
29 мар 2023 22:39, Йоана Цонева
35

В началото на следващата седмица френският премиер Елизабет Борн планира среща с представители на профсъюзите поради нестихващите протести.

Засега правителството не се отказва от намерението да наложи спорния закон, който увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Синдикатите и протестиращите също не отстъпват.

Ръководителят на Демократичната конфедерация на труда Лоран Берже заяви, че ще отиде на срещата с премиера Борн, за да обясни "защо тази реформа води към задънена улица”.

"Хората продължават масово да отхвърлят пенсионната реформа. Трябва да се разбере, че гражданите не са съгласни с нея", каза още Берже, предаде Bulgaria ON AIR.

Днес служителите на сметопочистването в Париж възобновиха работата си на фона на купчините с неизвозени отпадъци. Според оценки, по улиците залежават близо 10 000 тона боклук. Синдикатът на работещите в чистотата съобщи обаче, че стачката им е приключила.

В град Нант бяха подпалени автомобили и банков клон. Заради протестите Айфеловата кула беше затворена за посетители, в понеделник беше блокиран и Лувърът.

В протестите вчера участваха значително по-малко хора в сравнение със седмица по-рано. По данни на вътрешното министерство броят на демонстрантите в цялата страна е бил 740 000, което е спад с повече от 1 милион. Въпреки това отново имаше десетки арести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
33
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ристю Грозен ако направи филм против президента Макрон и в подкрепа на опозицията, тутакси ще му отнемат оскараи всички западни привилегии!Т.е демокрацията не езадължителна за запада!
4
2
 
28
 
! Отговори
Бастилията преди 1 година
Така се прави мишки
3
2
 
50
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тук и на сто години да стане пенсионната възраст протести няма да има ! Само псуване !
2
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще повикат, ще подскачат, като огладнеят ще почнат да се молят не за 64 до 100 години да имат работа после
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пребиха хората в демократична Франция .Водни оръдия и не гледат къде удрят.