Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Има опасения от нови температурни рекорди
16 юни 2023 07:12, Нели Христова
151
Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога
Снимка: БГНЕС

Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата някога е регистрирало за този период и са надминали предишните рекорди със "значителна разлика".

Новината идва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо официално настъпи, което поражда опасения за екстремни метеорологични условия и нови температурни рекорди, предаде АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото начало на юни в историята си, след като месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

"Глобалните средни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 г. бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със значителна разлика", заявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 г.

Наскоро Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май.

От звеното съобщиха, че на 8 и 9 юни тази година глобалната средна дневна температура е била с около 0,4 °C по-висока от предишните рекорди за същите дни.

То също така заяви, че в началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за глобалното затопляне в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните среднодневната глобална температура е била на или над прага от 1, 5 °C в периода 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала максимална стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение, за да се избегнат още по-тежки последици от климатичната криза", заяви Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан в близост до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се опасяват, че това и следващото лято може да се наблюдават рекордни температури на сушата и в морето.

"Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни причини през следващите 12 месеца да се очакват периоди, през които средната глобална температура на въздуха отново ще надхвърли прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °C", казва Коперник.

Звеното за мониторинг е базирано в германския град Бон, където се провеждат водените от ООН преговори за климата преди срещата на върха COP28, която ще се проведе в Дубай в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 10 месеца
Глобалното затопляне. Не трябва да ви изненадва при такъв замърсен въздух.
141
0
 
7
 
! Отговори
Николай преди 10 месеца
До АнонименТози е начина някой да живее на гърба на цялото човечество. Нищо ново ! Нали.Погледнете около Вас и ще разберете за какво говоря. Вчера бях на връх Вейката в Родопите. Студено време и мъгла!!! От 2018 година лятото в България е много по хладно.Колкото ковид е истина толкова и измисленото захлаждане.Април бях в Испания. Студени утрини. А някой тук ни лъжеше в противното!?
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой вярва ли им на лъжите??? Това е сигурно най-хладното лято, което си спомням в живота си. В детството ми лятото имахме 42 градуса на сянка, сега температурите падат до 15-17 през деня. Преди само няколко години се носеха къси ръкави от средата на март, тази година си беше зима за зимно яке.
139
0
 
8
 
! Отговори
Антрополог преди 10 месеца
3 милярда нямат ток и вода и коли,а искат искат всичко което видят в социалните мрежи и напират към нас . България е в богатия милярд има 7 милярда по бедни от тебе дори и да си най- бедния в ЕС си по-богат от 7 милярда човека.......
138
0
 
5
 
! Отговори
Еколога преди 10 месеца
Изсичат Амазонската джунгла в Бразилия с темпове колкото 1/3 от България всяка година.Без амазонската гора няма Гълфстрийм-основното световно течение което регулира температурата.Но вместо да наложат санкции на Бразилия избиват козичките на бабите в Странджа и кравите на холандските фермери.Избиват камилите в Австралия защото пиели вода -булшит .Пълен булшит са сегашните управници зомбита....
137
4
 
2
 
! Отговори
до 136 преди 10 месеца
Абе от Май никой не е ходил на море и причината е че Май е дъждовен месец, аз винаги съм помнил парадите на 24 Май с дъждовете, абитюрентските балове също са предимно дъждовни. На море обаче се ходи от средата на Юни, аз помня сесиите в университета че си преговаряхме на плажа във Варна, но морето беше студено и не ставаше за къпане.
136
1
 
6
 
! Отговори
IT пенсионер преди 10 месеца
Средата на Юни е а тези ***-лизатори вече обявяват СРЕДНИ температури за месеца!!!! Аллооооууууу, някой е спал в часовете по математика.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе да, България е извън света, преди от май се ходеше на море.
134
1
 
7
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 10 месеца
САМО ДО 3-то ДЕТЕ И САМО ЗА МАЙКИ ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой задавал ли си е въпрос към себе си: "Какво е времето в мен?"
132
1
 
16
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Откога има статистика?! През 1412-та знае ли се каква е била температурата?! Умишлено се отбягват "Циклите на Миланкович"! Смешници!
131
1
 
23
 
! Отговори
Глупости преди 10 месеца
Лъжат. Всичко е лъжа и измама. Сега тука е въпроса дали хората вярват на собствените си очи или на това което им говори телевизора. Истината е че толкова хладно и дъждовно лято не е имало от 30 години. Средата на юни е вече а хората по селата още палят печките. Вечер става студено. Както е тръгнало може и изобщо да няма лято тази година. Явно вървим към нов ледников период.
130
1
 
18
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 10 месеца
Е ка па разбраате , че са средни температури , като месецът още не е минал ?! Аха ,средни температури значи средата на месеца-а-а-а , аха -чак сега разбрах ! Ама важното народа да в шаш ...
129
1
 
20
 
! Отговори
кире пенционеро преди 10 месеца
не помним по студени май и юни, а сам на 67! па май месец климатико си въртеше, колкото и да не ми се искаше. помним години март, вторите две седмици са били по-топли от май и юни/до сега/ тая година! е вероно, детето живее в холандия и говорихме - 32 градуса, плаж, чедъри, хората голи ходат, а тука още шушляко не мое да свалим, с чорапи спим - стар човек студено ми е...
128
1
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
- Да, затова вечер се завиваме още с одеала...
127
2
 
31
 
! Отговори
един друг преди 10 месеца
Престанете на пишете глупости и да страхувате относително глупавото население. Никакво глобално затопляне няма. Юни месец сме, до преди 1 седмица ходих със зимното яке. Зимите са по-меки но и летата са по-студени. И като се стопиха ледниците, за които ревете постоянно къде отиде водата ? От десетилетия плашите, че малдивите щяли да отидат под водата. Под вода ли са ? А нефтът е засвършвал от 70те години, свърши ли ?
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Давите мук, раждаемостъ снижайте, уничтожайте ваших воробьев... Така ги съветваше преди години Висоцкий.. не го послушаха и сега залесиса цялата Русия....
125
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истината за Китай! Китайците не само че няма да спасят света, но ще го затрият! Ако разбира се нещата продължават така! Когато бях ученик Китайците бяха едва 600 милиона. Сега 25 години по късно те са 1,5 милиарда?! Та това не може да продължава така! Тази планета е твърде малка за да изхрани толкова много плъхове... Все по-актуална ще става теорията на абата Малтус!
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми преди 1960 година Китайците бяха 600 милиона, а индийците 400. Сега китайците са 1.5 милиарда и индийците 1.5 милиарда... и сичките дишат КИСЛОРОД и не остава КИСЛРОД да отиде в горните слоеве на атмосферата и да стане ОЗОН за да спира Космическата РАДИАЦИЯ. Освен това в момента влезе РАДИАЦИЯТА от Телефоните 5G, който ако го държиш близо до тялото си спира функциите на КАПИЛЯРИТЕ В ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА!
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИСТИНА - ОЗОНОВА ДУПКА НЕ Е ИМАЛО преди 1944г ... тогава нашите ДЕДОВЦИ отглеждаха КОНОП, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДАШЕ МНОГО КИСЛОРОД, а кислорода като отидеше горе до КОСМОСА за да спира РАДИАЦИЯТА от КОСМОСА да унищожи ЖИВОТА на Земята с превръщаще в ОЗОН... Тая днешна МРЪСОТИЯ ОТ ПАРИЧНАТА НАФТА УНИЩОЖИ НЕ САМО ЖИВОТА НА ХОРАТА, НО И ЗЕМНИТЕ ФУНКЦИИ ЗА ДА ИМА ЖИВОТ!