Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Има опасения от нови температурни рекорди
16 юни 2023 07:12, Нели Христова
151
Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога
Снимка: БГНЕС

Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата някога е регистрирало за този период и са надминали предишните рекорди със "значителна разлика".

Новината идва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо официално настъпи, което поражда опасения за екстремни метеорологични условия и нови температурни рекорди, предаде АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото начало на юни в историята си, след като месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

"Глобалните средни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 г. бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със значителна разлика", заявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 г.

Наскоро Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май.

От звеното съобщиха, че на 8 и 9 юни тази година глобалната средна дневна температура е била с около 0,4 °C по-висока от предишните рекорди за същите дни.

То също така заяви, че в началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за глобалното затопляне в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните среднодневната глобална температура е била на или над прага от 1, 5 °C в периода 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала максимална стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение, за да се избегнат още по-тежки последици от климатичната криза", заяви Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан в близост до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се опасяват, че това и следващото лято може да се наблюдават рекордни температури на сушата и в морето.

"Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни причини през следващите 12 месеца да се очакват периоди, през които средната глобална температура на въздуха отново ще надхвърли прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °C", казва Коперник.

Звеното за мониторинг е базирано в германския град Бон, където се провеждат водените от ООН преговори за климата преди срещата на върха COP28, която ще се проведе в Дубай в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мъжкият МОЗЪК работи само тогава, когато МЪЖКОТО ТЯЛО чуства "СТУД"! Женският МОЗЪК работи само тогава, когато ЖЕНСКОТО ТЯЛО чувства "ТОПЛИНА"! Когато тия ДВЕ ТЕЛА се съберат заедно и станат като ЕДНО, ТЕМПЕРАТУРАТА СЕ ПОВИШАВА! Мъжкият МОЗЪК престава да работи, Женският МОЗЪК започва да работи активно и ТЯ - ЖЕНАТА ТИ ОБИРА ВСИЧКИТЕ ПАРИ, КОИТО СА ТИ В ДЖОБА!
81
0
 
6
 
! Отговори
КопИрник преди 10 месеца
Като знаем какво беше времето в България през май и какво е през юни, виждаме нагледно шегата за средностатистическото пиле с ориз: някои са яли пиле, други ориз, но средно всички сме яли пиле с ориз :)))
80
0
 
7
 
! Отговори
Усетих го! преди 10 месеца
Ейй и Аз го усетих това глобално затопляне. Последните седмици от тая жега не мога да сваля якето от гърба си! Даже чат пат климатика пускам в къщи ама на топлене. То така е, да борим "топлото" време на глобалистите с топло от климатика! Живота стана интересен. Да видим какво следва след войната в Украйна! Разбрах, че у нас някои банки показват въглеродния отпечатък в мобилното банкиране, когато сте пазарували с карта. Предполагам че в бъдеще опцията ще се разширява. С каква ли цел? :)
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като мъжките маймуни са забелязали, че съшествува "ТОПЛО" и "СТУДЕНО" са започнали да си правят дрехи от обработени МЕЧИ КОЖИ!
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпросната служба събира данни от средата на миналият век тоест от 1950 година,ама съвсем случайно ни се поднася информация,че 2023 година ще е най топлата за период който обхваща годините от прединдустриалната революция насам,а именно 1750 и 1850 година?
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време температурите са ги мерили естествено: Сутрин рано мъжките маймуни са излизали от пещерите на лов. Женските маймуни са поддържали огъня запален за да не изгасне, понеже за да се запали нов огън е трябвало да има пожари от някоя светкавица. Мъжките маймуни са се връщали от пов с едно зайче. Правили са си кебапчета и са лягали да спят с женските маймуни при по висока температура отколкото когато са биле на лов! И от тогава маймуните са забелязали, че има температура!
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента човечеството е с повишена средна "КОВИДЯВНА ТЕМПЕРАТУРА на КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ" в мозъците на Тия дет ги е БОЦНАЛА ШЕСТОПРЪСТНАТА РЪКА!
75
0
 
6
 
! Отговори
Земята е Плоска преди 10 месеца
всеки с Малко Мозък - го знае! а Студа е Реален - всеки Ходил днес 7 часа сутринта на работа - го знае!!
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ковид и глобалното затопляне не съществуват.
73
2
 
6
 
! Отговори
ковид преди 10 месеца
До Всичко е Лъжа КОВИДЯвно вие сте от най-тежко мозъчно поразени от ковид. Пълна мъгла
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми то от преди 1724г. , преди Фаренхаид да направи първия живачен термометър в света с какво са мерили температурата по света, че да стане "средна най-висока температура по света?"
71
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
едни и същи коментиращи под всяка статия която не отговаря на техния конспиративен дребен животец, и разбира се нивото на написаното не се вдига :)
70
1
 
4
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
bulshit!1.едва средата на Юни е да се правят такива издови/измеравания!2.явно в измерваето не са включили Европа ;)
69
2
 
5
 
! Отговори
Всичко е Лъжа КОВИД преди 10 месеца
е Лъжа, Очевадна при това, Глобално Топло е Лъжа - още поОчевадна - иначе, вече в Европа щяха Банана да Растат, Ваксините - Абсолютно Лъжа, СПИН - Тотална Лъжа, Крадат и ви Управляват с Лъжи - така се Научиха Едни Тарикати още като Успа с Лъжата си Исуус!
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Следващото след войнта ще е борба с климатичните промени, всеки продукт който купуваш освен ддс ще има такса и въглероден отпечатък, тоест такса въздух
67
4
 
6
 
! Отговори
Научно фентъзи преди 10 месеца
Опитайте да си представите на колко места в света и с каква точност е измервана температурата даже към края на 19 век, за да има сравнение със сегашните средни стойности. Да речем, излиза сутрин от казармата лейтенантче от британските колониални войски в Индия, мъчено от тежък махмурлук, зяпа с премрежен поглед спиртния термометър с точност плюс-минус един градус и записва в дневника каквото му падне. С такива данни сравняват и се заяждат за всяка десета от градуса. Мижи да те лажем.
66
2
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
Следя този проблем, още от времето, когато през 70-те Европа трябваше да замръзне през 2000. После Ал Гор ни обеща, че на северния полюс ще е топло през 2009, което пак не се случи, но му дадоха Нобелова награда, след като Върховния съд в Англия го осъди за същото, което е лъжа. Манипулациите продължават. Напълно се игнорират добре известни гео и астро явления, както и огромно количество исторически факти, за огромни наводнения, студени зими, суши, урагани и т.н. Промивка на мозъци.
65
2
 
7
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 10 месеца
Всичко е Лъжа, Една Голяма Лъжа - Ледниковият Период вече е Факт, но като си Откраднал като Брюксел 7 Трилиона с Измамата Глобал Топло - нямаш Избор, трябва да продължаваш да лъжеш!
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 62 - Да, но аз живея тук, така че не разбирам калво ме засяга?
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мерим от 1950, но говорим за пресиндустриалните врмена, деметк 18-ти век.