Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Има опасения от нови температурни рекорди
16 юни 2023 07:12, Нели Христова
151
Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога
Снимка: БГНЕС

Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата някога е регистрирало за този период и са надминали предишните рекорди със "значителна разлика".

Новината идва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо официално настъпи, което поражда опасения за екстремни метеорологични условия и нови температурни рекорди, предаде АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото начало на юни в историята си, след като месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

"Глобалните средни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 г. бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със значителна разлика", заявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 г.

Наскоро Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май.

От звеното съобщиха, че на 8 и 9 юни тази година глобалната средна дневна температура е била с около 0,4 °C по-висока от предишните рекорди за същите дни.

То също така заяви, че в началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за глобалното затопляне в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните среднодневната глобална температура е била на или над прага от 1, 5 °C в периода 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала максимална стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение, за да се избегнат още по-тежки последици от климатичната криза", заяви Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан в близост до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се опасяват, че това и следващото лято може да се наблюдават рекордни температури на сушата и в морето.

"Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни причини през следващите 12 месеца да се очакват периоди, през които средната глобална температура на въздуха отново ще надхвърли прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °C", казва Коперник.

Звеното за мониторинг е базирано в германския град Бон, където се провеждат водените от ООН преговори за климата преди срещата на върха COP28, която ще се проведе в Дубай в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой от съвременните ПРОГРАМИСТИ знае ли как се програмират КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ? Не! А защо "НЕ"! Понеже съвременните ПРОГРАМИСТИ даже не знаят как се приграмира в "МНЕМОНИК КОД" .... Те даже не знаят и какво е това "МНЕМОНИК КОД" пък седнали да ми анализират програмирането на КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В СЪРВЪРИТЕ И КОМПЮТРИТЕ по целият Свят?!!!! Ми те СЪРВЪРИТЕ и КОМПЮТРИТЕ направо се загряват от ТЪПОТИЯТА НА ДНЕШНИТЕ ПРОГРАМИСТИ!
121
0
 
12
 
! Отговори
Синя птичка преди 10 месеца
Коперник е мерил температурите на някоя друга Земя, измислена от зелените, които отвътре са червени, и от търговците на ,,вредни емисии", които продават небето. Ако погледнете температурната крива за април и май, ще видите, че това са били най-студените пролетни месеци от 20 години насам! Мой приятел с локално парно го спря преди 10-тина дни -- толкова е било ,,топло'... Не зная кой лъже, но явно има защо -- за което скоро ще разберем.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учени установиха, че алкохола е полезно нещо. Едва след употребата на голямо количество алкохол, всеки ясно осъзнава, че Земята наистина се върти и стават Климатични Промени по Компютърните Сървъри от прекомерното затопляне на информацията по жиците, диодите, транзисторите, чиповете и ЧИПИРАНЕТО ПО ГЛАВИТЕ НА СТАДНОТО ПЛЕМЕ - наречено ЧОВЕЦИ! Лошата новина е тази, че Компютрите и Сървърите не УПОТРЕБЯВАТ АКОХОЛ!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На времето, когато радиацията е била голяма всички cливи били окoсмeни. Трябвало е да ги обpъснеш, преди да си направиш компот. Ама не си е заслужавало труда, щото рaкията ставала по-лесно. Та и от там идва: *** и Сepи и не забравяй, че Сpaнeтo управя Дyпeтo! Наздраве на всички форумни ученици и ученички! Чаши ГОРЕ!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От 12 хиляди години земята се затопля. След още 10 градуса повишаване на средните температури на Земята, ще сме технически излезли от сегашната ледова епоха.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дресурата на маймуни в ХОРА е природна еволюция, а дресурата на ХОРА в маймуни е религия, крепосничество, комунизъм, вяра в пъпчето на някоя мадама и т. н. !
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май" Коперник гледам е сформиран през 2014 г? Значи оттогава са им "регистрираните" данни? "Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност" - това е циклично явление, гледам тук че през 2014 се е проявило - май просто досега "коперник" не са "регистрирали" температури по време на Ел Ниньо? Манипулацийка пак?
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аналогията е направена за лесно схващане. За това е с ядене. Важен е смисъла. В рамките на 500 символа трудно може да се напише нещо повече. Така или иначе вие няма да си промените мнението. Но за вашата аналогия с мравките, с която искате да кажете, че хората не могат да променят нищо, ще кажа само това: когато откриха озоновите дупки се разбра, че са в резултат на човешка дейност. През 80-те години се взе решение да се ограничи причинителя и в резултат на това те почнаха да намаляват.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе нали знаете, че тия дето пишеме сега тука в чата, даже не знаеме къде живееме и си мислиме, че живееме на улица Лицица номер Плесница и от тука идват КЛИМАТИЧНИТЕ РАЗЛИКИ В ТЕМПЕРАТУРИТЕ!
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време се питахме,кое е първото,яйцето или кокошката,сега въпросът трябва да звучи така,глобалното затъпяване или глобалното затопляне е първото!
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Водорот, Запалка кибрит, Барут, Динамит, Сърце. Твоят огън с който разпалваш пожари Вселено Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна е гориво за двигателя на ХОРАТА - децата на Бог ХОР да е във Вечно движение и да играят ХОРА по планините и да пеят заедно в ХОР!
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе както е тръгнало това лято,не пожелавам на никого такова глобално "затопляне"като нашето!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
(((((((((ДУХЪТ на ЧОВЕШКОТО ТЯЛО бе отнето от РЕЛИГИИТЕ!)))))))))) - от които няма отърване!
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От цялото глобално затопляне, ние хванахме студен юни. Още ходя сутринта със яке и не мога да плувам в басейна, че е студен. И въобще, кой е казал, че глобалното затопляне е лошо? От няколко реколти в годината и евтини храни кой се отказва? Или еколозите предпочитат нов ледников период?
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 102 - издаде си мисловния капацитет, това ли можеш да измислиш като сравнение? Ядене? А какво ще кажеш за това - събрали се мравешките царици в гората и казали - заради това че мравките много ядат семена, гората е взела да съхне - затова нов мравешки закон - вече мравките няма да ядат семена, само паднали листа. За да спасят гората. Единствено за цариците ще продължава да има семена. И мравките, понеже толкова им са възможностите, вярват и ядат сухи листа.
107
0
 
0
 
! Отговори
До106 преди 10 месеца
Слез от автомобила,забрави за електричество,научи се да живееш на стайна температура без отопление и охлаждане,използвай и потребявай старите си вещи,ограничи храненето и за капак можеш да вземеш и кофичка с кисело мляко и да пробваш да заквасиш Черно море,и си представи,че си успял!
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заробването на МАЙМУНИТЕ стана, след като МАЙМУНИТЕ започнаха да ПРИКАЗВАТ и се появиха "ЧОВЕЦИТЕ" със "СЛОВОТО". След като МАЙМУНИТЕ станаха Чо = Енергия, Век = Вечна (ЧОВЕЦИ), се появиха РЕЛИГИИТЕ и започнаха да спират СВОБОДНОТО СЛОВО НА ЧОВЕЦИТЕ! Най - доброто СЛОВО е в МЪРТВАТА МАТЕРИЯ - там всичко се задвижва, чрез езика на МАТЕМАТИКАТА, ФИЗИКАТА и ХИМИЯТА и те владеят и правят ИСТИНАТА за ТОРТА с която покриваме Земята - ИЗТОРИЯ! В човешкото тяло, освен мъртвите закони има и ДУХ!
105
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
има 2 сецнария: 1. взимаме мерки и климатичните аномалии, които са набрали инерция, все пак след години почват да намаляват. 2. продължаваме си както сега. Климатичните аномалии зачестяват все повече и повече, с все по-голям интензитет, докато в един момент става не просто трудно да се живее, а невъзможно. Тогава вече е късно и човечеството изчезва от лицето на земята. Земята след това ще се възстанови.
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Америка - внучето на Българите, ще дойде новата свобода! Там всеки има право да си приказва и пише, каквото си иска. Да вярва в каквото си иска. И всеки има право на оръжие! Джендърството се установи в Европа след 14 век и от тогава няма отърване! Католическа ***, а в така нареченото ПРАВОСЛАВИЕ - ЖЕНСКИ И МЪЖКИ МАНАСТИРИ и КРЕПОСТНО СЕЛЯЧЕСТВО, а СЛЕД ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЗЕМВАНЕ НА ЗЕМИТЕ НА СЕЛЧНИТЕ и ПЪЛНО ЗАРОБВАНЕ!
103
0
 
2
 
! Отговори
До102 преди 10 месеца
Прекалено елементарно сравнение правиш,има огромна разлика между жалкото и кратко битие на двукраките мравки(човекът)и това което се случва в майката природа,случвало се е,и ще продължава да се случва!