Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Има опасения от нови температурни рекорди
16 юни 2023 07:12, Нели Христова
151
Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога
Снимка: БГНЕС

Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата някога е регистрирало за този период и са надминали предишните рекорди със "значителна разлика".

Новината идва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо официално настъпи, което поражда опасения за екстремни метеорологични условия и нови температурни рекорди, предаде АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото начало на юни в историята си, след като месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

"Глобалните средни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 г. бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със значителна разлика", заявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 г.

Наскоро Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май.

От звеното съобщиха, че на 8 и 9 юни тази година глобалната средна дневна температура е била с около 0,4 °C по-висока от предишните рекорди за същите дни.

То също така заяви, че в началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за глобалното затопляне в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните среднодневната глобална температура е била на или над прага от 1, 5 °C в периода 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала максимална стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение, за да се избегнат още по-тежки последици от климатичната криза", заяви Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан в близост до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се опасяват, че това и следващото лято може да се наблюдават рекордни температури на сушата и в морето.

"Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни причини през следващите 12 месеца да се очакват периоди, през които средната глобална температура на въздуха отново ще надхвърли прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °C", казва Коперник.

Звеното за мониторинг е базирано в германския град Бон, където се провеждат водените от ООН преговори за климата преди срещата на върха COP28, която ще се проведе в Дубай в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
4
 
! Отговори
Испанеца преди 10 месеца
До Анонимен Ще ти кажа една случка . 2019 година бях в Испания . Помагах в строителството на едни познати - общо взето общ работник за 50 евро на ден и закуска и обяд . Понеже нямаше къде да ядем - ходихме в KFC Алкобендас - град в област Мадрид . За три месеца ядене в кфс и на обекта - свалих 8 кила и бях като манекен .
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
95 виж са, един човек, като станал пълнолетен, след това през годините почнал да качва или сваля по 2-3кг. Но в един момент решил, че ще яде джънк фууд в огромни количества. От този момент на татък, почнал само да дебелее, а състоянитето му да се влошава. В същото време отричал това свое състояние да е в резултат от храната или количеството, която ядял. Викал си, че нали, той организма така прави, защото и преди е качвал или свалял килограми. И така, отричал, отричал, докато в един момент...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Климатът определено се променя,въпросът е,дали основна причина за това е homo sapiens и неговият начин на живот,или просто влизаме в някакъв природен цикъл който не можем да променим!
99
1
 
1
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 10 месеца
УСПЯВАТЕ ДА МАНИПОЛИРАТЕ САМО ТЕЗИ ПОД 40Г. С ПРОМИТИТЕ ЕВРОДЖЕНДЪРСКИ МОЗЪЦИ.ЕДИНСТВЕНИЯТ ВИНОВЕН ЗА НЕНОРМАЛНОТО ВРЕМЕ Е СВЕТОВНИЯТ УБИЕЦ С.А.Щ. И САТАНИТЕ СЪБИРАЩИ СЕ В ДАВОА.ТЯХНО Е КЛИМАТИЧНОТО ОРЪЖИЕ ХАРП.
98
0
 
1
 
! Отговори
Нидерландеца преди 10 месеца
Има голяма разлика дали мериш средна величина или моментна . Това което мерят е нещо пиково . сложили са някакви супер бързи термометри и мерят нещо
97
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
При повишаване на температурата на океана се повишават и изпаренията . Съответно има повече валежи .
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 96: има разлика между наука и псевдонаука. Така че ти си един псевдомислещ.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-наивните и елементарни хора - същите, които така и не разбраха че хирургическа маска не спира вируси и до последно обикаляха с "маска" за да "пазят" от вирус, от който не са болни - сега с минимум затруднение ще бъдат програмирани да ядат черрвеи и да живеят в студени килийки, за да "пазят" климата. За късмет, в България мислещите и проверяващи реалността хора са мнозинство. Както не успяха да ни излъжат с неработещи "ваксини", няма да ни излъжат и за вредността на кравешките газове.
94
1
 
2
 
! Отговори
До91 преди 10 месеца
Абе като се замисли човек"тамагочитата"които друсат на воля,щъкат отскоро по земята,а пък тя пущината се е затопляла и изстудявала сигурно милион пъти през времето от когато съществува,защо ли?
93
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Мда, глобалното затопляне води до повсеместно застудяване...
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещо повече. Атлантическия океан никога не е бил толкова горещ и то с толкова голяма разлика от предишния най-горещ период.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако ще да изсечем всички гори, да замърсим с *** всички морета, да избием всички животни, да затъмним небето, тамагочитата пак ще си повтарят, че промените в климата не са в резултат на човешка дейност.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-рано такива статии дежурно се публикуваха в края на годината, противоречейки на фактите. Сега такива статии се публикуват на всеки две седмици, пак противоречейки на фактите. Отклонения в средните температури винаги е имало и винаги ще има. А истината е, че много повече хора умират от студ, отколкото от топлина. Ако климата застудяваше, щяха да ни плашат с глобално застудяване. Аман вече.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой твърдят,че от 80-те години на миналият век светът живее в ерата на една доктрина разработена някъде и от някого и наречена"Управляем хаос"с днешните информационни технологии тя не само е удобна а е и много достъпна до всеки един *потребител*,та питането ми е,какво мислите по въпроса,има ли го тоя*филм*или не?
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това за СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ - УНИЩОЖАВАЩИ И ЗАСТАРЯВАЩИ ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА Е ИСТИНА, за която докторската наука не иска и да ЧУЕ, понеже ще останат без работа!
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да почувстваш температурата трябва да ходиш "БОС"! Като ходиш бос, тялото ти акумулира ЕЛЕКТРОНИ от Земята и неутрализира СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ - насечените молекули в стомаха ти от киселината, на които атомите се нуждаят от ЕЛЕКТРОН за да бъдат неутрализирани. Ако неги неутрализираш веднага, те отиват в някоя КЛЕТКА вземат от нея ЕЛЕКТРОН и ти разрушават КЛЕТКИТЕ НА ТЯЛОТО И СТАВАШ БОЛЕН. Та ходете БОСИ и хич да не Ви пука, че е студено!
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време, когато ЗЕМЯТА БЕШЕ ПЛОСКА и температурата беше плоска! Сега ... от както ЗЕМЯТА СТАНА КРЪГЛА, постоянно имаме смяна на температурата и точно всичко на обратно: Кат ти кажат, че ИДВА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, смятай, че идва глобалното застудяване! Кат ти кажат, че ИДВА ГЛОБАЛНОТО ЗАСТУДЯВАНЕ, смятай, че идва глобалното затопляне!.. или така нареченото: Ала, Бала, Ница, Стар, Фасул в Паница! Ах гиди Ванчо, Наш Калпазанчо!
85
1
 
12
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 месеца
И къде това се е случило?Щото по нашите географски ширини явно НЕ Е.Юни е наполовина излязъл - още сме с чорапи и затворени обувки.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Току що преживяхме най-студената пролет от както се помня, но някои пак се опитват да ме убедят, че климата се затопля!!!
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе шашкането трябва да върви нон-стоп,ако не е ковид ще е глобално затопляне,в арсенала имаме и голям запас от резервни варианти,война,енергийна криза,продоволствена криза,слънчево изригване,избухване на свръх нова,летящи астероиди и куп още неща за които се сетите!В съвременният свят надбягване по права писта не трябва да се случва,защото има вариант някой от"фаворитите"да се спъне!