Няма да загубим от въвеждането на еврото

Никой не е обеднял от еврозоната, казва проф. Валери Димитров
13 юли 2023 21:30, Стела Стоянова
64

"Влизането на България в Еврозоната на 1 януари 2025 г.  е реалистична дата. Трябва да спазим изискванията, свързани с това. Въпрос е на политическа и институционална воля. Сега я има, категорично. Това ни приобщава към страните членки на ЕС с важни икономически, социални и дори военни последици", заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като популистки твърденията, че страната ни ще обеднее и само ще загуби от въвеждането на еврото.  

"Не знам нито едно държава, която да се е присъединила към Еврозоната и да е обедняла, развиват се много добре икономически. Това е търсене на алиби, за да може България да бъде отклонена геополитически от пътя, по който е поела", убеден е проф. Димитров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, БНБ професионално е готова за тази крачка, също така и законодателно нещата се придвижват. Той се надява Димитър Радев да получи нов мандат като управител на Централната банка. Гостът го определи като "професионалист до мозъка на костите, със сериозно влияние в международните финансови институции".

Като най-добър кандидат за управител на Сметната палата проф. Димитров посочи Димитър Главчев.

"Той е авторитетна фигура в професионално отношение, успешен политик, уравновесен, принципен човек, ще бъде едно успешно ръководство, ако бъде избран", мотивира се бившият председател на Сметната палата.

Според госта основния проблем, свързан с одитите на Сметната палата, е че в тях се гледат само нарушенията, но не и целесъобразността на разходване на средствата.

"Въпросът е в самата политика на разходите по бюджета, не всички разходи са достатъчно разумни. За съжаление, не се обръща достатъчно внимание в докладите, в тях се търси скандалното, не се виждат големите неща - какво се постига с публичните разходи, каква е ефективността им", каза проф. Димитров.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Популизъм е също, че като го приемем ще забогатеем ,иска се качествено образование бачкане и предприемчивост
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Забелязвам,че всички,които са били,и са с големи заплати и дебели банкови сметки напират за еврото.Но хората,които си броят стотинките със сигурност ще обеднеят.За тях всеки лев е загуба.Всички цени ще бъдат закръглени нагоре,в това две мнения няма.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Име няколко конвертируеми валути в света и еврото е една от тях. Няма какво да загубим.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Грантаджиитe наистина не губите. Но пък ние - останалите ще ви накараме да загубите , понеже нямаме какво да загубим.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С знаеш ли друга държава,по-бедна от нас,която е приела еврото?
28
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искаме евро!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Живял съм в две държави при приемането на еврото, повярвайте ми ще гризнете дръвцето, и то не е само смяна на едни пари но това никой не ви го обяснява, тука форумните лайкаджии дето ви говорят кой може и не можел да смята, няма нужда нищо да смяташ, объркват ви с глупости да не обясняват в къв кофти валутен съюз влизаме.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Губим доста защото останалия свят е в $ и пак трябва да се сменя. Много фирми и банки затвориха от еврозона и даже цели държави. При валутен аборт не може да печати евро а при еврозона може и така скача хиперинфлация. Държавата губи независимост и губи златото си и получава обесценено евро по неизгоден курс евро в злато.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом сме в борд, нищо не губим, това е истината. Печелим от такси за превалутиране и поне с 1% по-ниски лихви
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия като си ги дрънкат дали си вярват на собствените приказки.Имам чувството че някой им плаща както навремето на пишман историците дето твърдяха че нямало турско робство. Тоест има си причина, познайте каква. Хора разберете загуба винаги има. Дори само защото сменяш една валута с друга.Спомнете си деноминацията. И други изгъзици. Пък и питайте тези които имат валута колко губят от курсовите разлики. Отдавна вече ме е гнус айде стига толкова повече няма накъде.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много платени продажници има в БГ :)) Какво му има на българския лев, нали има валутен борд и едно евро е два лева :)))
22
0
 
12
 
! Отговори
Референдум преди 9 месеца
Ти го плюеш, той се прави че вали! Народът не ще евро, питайте го!
21
0
 
10
 
! Отговори
Какво няма да ?? преди 9 месеца
инфлация 200% одма!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не Петков а Петров, подведе ме редактора.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Професора, да го съберат журналята с професор, Красимир Петков и да си кажат двамата плюсове и минуси за или против еврото. Щото професор Петков друго разправя, че не е добре в момента да въвеждаме еврото.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Руси. Ами ще те забОли. Еврото ще бъде въведено, независимо от "експертното" ти мнение.
17
1
 
3
 
! Отговори
Е, ти няма... преди 9 месеца
Обаче ние, обикновените данъкоплатци ще го отнесем,професор ДалаВери... Затова предлагам следващия път когато ти натиснат ENTER- a и се изпльоскаш в някое тв студио да заработиш грантовете:1 - изкъпи се 2 - обръсни се3 - подстрижи мазната плява на главата си4 - облечи чисти дрехи, риза, сако,вратовръзка5 - измий си гурелите от очитеИ чак тогава се въобразявай като платен всичколог и да ръсиш мозък наоколо :)
16
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Няма да въвеждаме еврото.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1. А ти с каква подготовка си? Форумна всеядна?