Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.

Очаква се и повишаване на наемите
5 сеп 2023 19:55, Анисия Иванова
158
Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: наемицениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
До потършевш преди 8 месеца
Братко, какво се е объркало, защо така ?
76
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един познат от поне 10години чака да се спуска балона за да си купи къща и резултатът е че аз изплатих моята и в момента е повече от два пъти по-скъпа, и от миналата година точно като дойде инфлацията вече имам 800лв по-малко разходи на месец. Пък той продължава да се бутат в две стаи с жена си, детето и родителите му.
75
0
 
34
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 месеца
Статия балон писана от строителни ***. Пиша като потърпевш на строители измамници.Никога не се хващайте с покупка на имот на зелено, освен ако не си търсите голяма беля на главата. Ще си изгубите и парите, а накрая може и да ви съдят. Сега ми остана само съдебната система да видя какво ще направи и ако ме осъдят ще трябва да напускам тази държава.
74
4
 
15
 
! Отговори
Брокер преди 8 месеца
Вика дай ми на мене тия 300 хиляди, че инфлацията ще ти ги изяде, в моите ръце нямало да ги яде инфлацията ахахаха
73
0
 
3
 
! Отговори
собственик преди 8 месеца
Да не сте ми пипнали къщата ей!Че земам Уинчестъра барабар со джепането веднъга!!!
72
4
 
21
 
! Отговори
Хахаахх преди 8 месеца
Надувай момчета да стане на пърчета! Бум!
71
1
 
7
 
! Отговори
Планинец преди 8 месеца
Заменям 300 квадрата нива в Балкана, категория 17 за 3 тризонеа на първа линия на Слънчака. Да не са засегнати от потопите! И да са напълно обзаведени!
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Kaто гледам картинката и как да не ти се прииска да си купиш..
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В западните страни ценителите се вдигат защото масово се дават апартаментите за туристическия сезон и през другото време стоят заключени. В България има много свободни но масово са 40-50-годишни панелки като много са непродаваеми защото хората предпочитат да платят за ново строителство.
68
3
 
43
 
! Отговори
Смех! преди 8 месеца
Статия за шарани! Дръжте си ги тия имоти, бе! Халал да са ви! 120 000 евро къща с двор на Халкидики срещу 240 000 евро за панелка от 1965-та в Гео Милев за основен ремонт. Алелуя, братя!!!
67
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Брокерите са напълно излишно звено, което завишава цените.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
притежавам милиони и като поскъпнат още тогава ще купя защото жилищата са много ценни за баллъците алчни готови да се набутат естествено
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип, когато е стабилна политическата обстановка цените се качват.
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ги питам аз всички дето се занимават с жилища защо навсякъде се обявяват цените в евро от къде на къде, тук е България и се работи с български лев и как никоя институция не вижда това безумие. Искат по 2000-3000 лв, че и отгоре, но за какво?!?, а и тези странни хора дето си въобразяват, че така си влагат парите са супер зле. Малко да се люшне и всичкото ново строителство ще е леш. Жалко, че селянията от зор да е в града дава тези пари, жал ми е за тях цял живот роби за нищо.
63
1
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 8 месеца
Ами тогава го сравнявай с Бургас, а не със София. Даже Бургас е точно на морето, а Коимбра не е.
62
3
 
24
 
! Отговори
Пацо Терасата преди 8 месеца
Те станха по скъпи от центъра на Ню Йорк.Взех един 115квадрата панелка в ,,Овча купел'' за 120 000 Евро със заем от банка,сега ще го изплащам докато съм жив.
61
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До 10 години *** ще ни сложат ШАХ и МАТИмот ли?
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Купувай продавай
59
1
 
13
 
! Отговори
До 46 преди 8 месеца
До До 40 "Коимбра столица ли е? Хайде да не сравняваме ябълки с круши!" Не е столица, но е 4-ти по големина град в Португалия. А и не си прочел какво написах. Такива имоти тук, в градове подобни на Коимбра, струват поне с 30% отгоре. Бас държа, че не си стъпвал там. Ако беше, уверявам ти, че нямаше да ти се иска да живееш в столица, няма значение дали е българска или португалска.
58
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мокрият сън на брокерите: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г. Реалността на банките: Какво ще правим с толкова много жилища през 2024 г.