След инвазията на Русия геополитиката е голям проблем

Вносът на зърно е несъществуващ проблем, смята Георги Ангелов
20 сеп 2023 23:55, Анисия Иванова
49
След инвазията на Русия геополитиката е голям проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България и преди забраната, и след забраната не внася украинско зърно. Проблемът с вноса на зърно от Украйна в България е несъществуващ проблем, но от него успяваме да създадем национална криза и то два пъти - март месец, когато първият път имаше протест, след което забраниха вноса на зърно, и сега. Вярата в пропагандата доведе до милиардни загуби в аграрния сектор. Това каза Георги Ангелов, икономист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Освен политически проблемът все пак има и икономически измерения, подчерта Ангелов. "Има икономически проблем. Проблемът е, че миналата година, както имаше рекорди в цената на зърното, сега има обратния рекорд и тя е рекордно ниска от години насам".

Гостът допълни, че е видно от данните, че продукцията е била задържана, точно когато бяха най-високи цените, "когато бихме очаквали да има най-големи продажби. Всъщност точно тогава бяха затворени складовете и има най-малко износ.

"Това е един пример за директен икономически негативен ефект от пропагандата. Пропагандата твърдеше, че оттук нататък цените ще вървят само нагоре, защото Европа ще умре от глад и Западът ще умре от глад. Много хора казаха "Добре, нищо, че са високи цените. Ще купя още и слънчоглед, и олио, и зърно, ще ги сложа в склада и след шест месеца ще продавам на 10 пъти по-висока цена". Това е вярата в пропагандата. Тя доведе до милиардни загуби на тези хора, защото тези пари никога няма да се върнат  - парите, които са вкарани в стока, която сега се продава, защото складовете трябва да се освободят - новата реколта идва".

На въпроса защо и земеделските производители и енергетиците, миньорите протестират точно сега - в един и същ момент - месец преди изборите, гостът каза, че едното от възможните обяснения е, че това напрежение може би помага на някои играчи да активират електоратите си.

"Имаме различни нишови електорати, които се активират от такива неща. Например, в България се внася украинско зърно и то е виновно. Създава се проблем от нещо, което не съществува. Очевидно е, че това не се прави, за да се реши проблем, а за да се използва за други цели".

В момента заради това разделение и формиране на нови блокове на влияние в геополитическата карта на света всички инвестиционни намерения се съобразяват с това дали държавата, в която ще се инвестира е със сходни, приятелски виждания по отношение на развитието на света. В тази връзка гостът каза, че след инвазията на Русия "геополитиката стана голям проблем". "Преди това повечето анализатори мислехме, че след като са толкова интегрирани в икономиката, те няма да си позволят да воюват с най-големия си клиент. Но се оказа, че това може да се случи".

"За това - да си вътре в Шенген, в Европейския съюз, в еврозоната е много по-важно сега, отколкото преди две години. Защото по този начин се възприема, че ти си част от една общност с рамки, с правила, с върховенство на закона и със защита на инвеститора. Защото ако си извън това пространство, утре може да се смени правителството и както стана в Русия и бирени компании, и автомобилни компании, и банки да бъдат отнети от правителството. Не е ясно какво то ще прави с тях, но те просто вече не съществуват. Западните компании в Русия бяха експроприирани".

Влизането на България в по-вътрешните кръгове на ЕС, в еврозоната, в Шенген, "но заедно с мерките и за върховенството на закона и като се изпълнят критериите, ще направи нашата страна по-привлекателна и по-добро място за инвестиции, особено в сегашната ситуация", подчерта Ангелов. "Тоест, който предпочита позицията: "аз нито с тези, нито с онези не искам", остава в най-незавидна позиция, защото всички го заобикалят".

До каква степен тази ситуация със забраната за внос на украинско зърно има отношение към инфлацията в България през последната една година? Защо забраната за внос на зърнени култури от Украйна всъщност свали, а не покачи цената им? Как изглежда новата картина на глобалната икономика в плена на геополитическите залози? Предстои ли ни наистина все по-бързо да се придвижваме към свят на електрически автомобили и защо? Защо се случват протестите срещу затварянето на въглищни централи и има ли политически привкус?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 30: кажи сега необразовани некадърнико защо Германия напада СССР? Ще ти го кажа аз но едва ли ще влезне нещо в празната ти комунистическа тиква. руzия по заповед на сталин заграбва зърното на Украйна и 7 милиона души умират от глад. След това струпват 100 хилядна армия и стотици танкови девизии по източната граница на Украйна която граничи с Германия. Аааа да те за мир и любов го правят това а?
28
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 40 "Вкарват ни във война. Осъзнайте се...." - сами се вкарвате, ама сте про'с'ти да го осъзнаете.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи след инвазиите на САЩ, като се започне от Корея, през Виетнам и се стигне до Ирак, Либия, Сърбия, Афганистан, Сирия, не беше проблем. Тия от Луната ли падат? Къде са живеели последните 20 години? Само през 21-ви век могат да се изброят поне 10 инвазии на САЩ. Защо мозъците им са ампутирани от тези спомени или им е наредено да не говорят за това?
26
8
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 7 месеца
До Анонимен 39 Че как да хвалим Русия , която предизвикаха война и убиха над половин милион руснаци и украинци ? Все едно да хвалим Хитлер, че убива 27 милиона руснаци и още милиони европейци.Къде ти е акъла ?Руснаците не си извадиха никаква поука от ВСВ и правят същото като Германия.Путин е х-ул-и-***.Къде ти е акъла ?
25
2
 
10
 
! Отговори
кой му плаща преди 7 месеца
Кой плаща на такива като този???
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе...От никъде не съм виждал клипове или репортажи с камиони да се разтоварва украинско зърно.Явно пропагандата е импотентна.Запълват пространството с евтина фалшива пропаганда.Руски и наши продажби медии гърмят дезинформация.Плашат гаргите.Истериците на Костадинов без сън са.Зърномилионерите крият Бентлита по гаражите.Рязхождат се със трактори като комунист пред народа Да покажат колко са съпричастни и бедни
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инвазията на Азербайджан ни казаха от посолството да я игнорираме.
22
1
 
11
 
! Отговори
Джоли Роджър преди 7 месеца
Малоумното плямпане на Георги Ангелов е голям проблем.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инвазията е от америка. И то не само в Украйна, а в цяма Европа.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И със забрана и без забрана, украинско зърно и слънчоглед се внася. Всеки мисли за печалби, никой не мисли за народа.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 19. То па едно правителство, все случайници в него. Ясно е, че Пеевски ръководи държавата - тази светла за нас личност.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явно активизират младежкото звено на либерастката па.плач. Тоя е от котилото на отворено общество.
17
3
 
9
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Освен това зомбираната по натовски стандарт биомаса се готви да щурмува позициите на РВС на северния фланг на Артьомовск - в района на Берховският язовир. Съдейки по едновременното активиране на въоръжените сили на Украйна, настъплението по фланговете на Бахмут ще бъде координирано във времето, като целта ще бъде да се покрие града от двете страни и да се отрежат пътищата за снабдяване на групата на руските въоръжени сили.
16
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Артьомовск и околностите. Тежки боеве се водят в село Клещеевка, по-голямата част от което се намира в сивата зона. Украински източници вече няколко пъти съобщиха, че Клешчеевка е взета под контрол и дори за унищожаването на няколко бригади на руските въоръжени сили, но тази информация не отговаря на действителността. Зомбитата на киевският наркокартел в този район обаче са изключително целенасочени - те вече са подготвили нови сили за нови атаки - те чакат западно от Клещеевка и южно от Андреевка.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пропагандатора вика дръжте пропагандаторите.
14
34
 
14
 
! Отговори
Майка Русия преди 7 месеца
За гнилия запад винаги е проблем когато имат конкуренти. А не дай си Боже конкурентите да са равни по сила. Подтиска ги много!
13
1
 
14
 
! Отговори
Pen преди 7 месеца
Е, стига де, една бензиностанция с ракети какво толкова пречи? :)))
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 7. По времето на бай Тошо май беше стотинки :)
11
17
 
20
 
! Отговори
ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ преди 7 месеца
НО за умиеращия стар свят и нговия порядък! Да бъдем точни МОЛЯ!
10
22
 
24
 
! Отговори
Козяшка Шороипия преди 7 месеца
Голям проблем е че Путин ни развали плановете за световна диктатура!