Орбан: Европейския съюз е "пародия" на Съветския съюз

Москва беше непоправима, но Брюксел и ЕС могат да бъдат поправени
23 окт 2023 22:20, Анисия Иванова
94
Орбан: Европейския съюз е "пародия" на Съветския съюз
Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни Европейския съюз с бившия Съветски съюз, като каза, че единствената разлика между тях е, че ЕС "все още не е безнадежден", предаде АФП.

Орбан се изказа в град Веспрем на национален празник, отбелязващ краткотрайното унгарско въстание от 1956 г. срещу съветите, което Москва потуши с огромна военна сила.

„Понякога историята се повтаря. За щастие, това, което в началото беше трагедия, в най-добрия случай е фарс втория път. Москва беше трагедия. Брюксел е неуспешна съвременна пародия“, каза Орбан.

„Трябваше да играем по свирката на Москва. Брюксел също се опитва да свири, но ние играем както си искаме и дори не играем, ако не искаме“, добави той.

Орбан редовно влиза в конфликт с ЕС по въпроси, вариращи от медийна и съдебна независимост до миграция и права на ЛГБТК+. Миналата година Европейската комисия замрази милиарди евро средства за Унгария заради нейната позиция по въпросите на върховенството на закона и правата.

„Лекцията на другарите е непроменена, само че вече се нарича процедура на условност. Партийното порицание срещу Унгария вече се нарича брюкселска процедура за върховенство на закона“, допълни той, като сравни ЕС със Съветския съюз, поради спирането на средствата от страна на блока.

На власт от 2010 г. унгарският лидер често прави паралели между Брюксел и Москва от съветската епоха.

Този път обаче Орбан подчерта, че ЕС "все още не е безнадежден".

„Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз могат да бъдат поправени. "Все още има европейски избори“, добави той, имайки предвид изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат през месец юни следващата година.

По-рано Орбан изрази надеждата си, че партиите с подобно мислене ще имат пробив в изборите, принуждавайки ЕС да промени курса си по отношение на въпросите, свързани с миграцията, ЛГБТК+ и други теми. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
10
 
! Отговори
ДВС преди 6 месеца
Да си тръгнел от ЕС, предлагат тука някой капацитета. Ама дали ще се навие Европа да има руски бази в сърцето си?
51
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Властта покварява. Абсолютната власт покварява абсолютно. Орбан е само поредното потвърждение.
50
7
 
33
 
! Отговори
До 59 преди 6 месеца
Важно е да се отбележи и че американският посланник в Будапеща е изразил загриженост за това че Орбан отишъл в Пекин и се ръкувал с Путин. И помолил (съвсем учтиво разбира се) да се прекратят тези отношения. На което говорителят на външното министерство в Унгария отговаря с едно изречение. Не е във вашата компетенция да решвате каква ще е Унгарската външна политика. Айде сега замислете се нашите ЕВРОАТЛАНТИЧЕТА как биха отговорили в такава ситуация?
49
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прав е Орбан. Ако ЕС си беше останал повече търговски съюз, както беше преди, като се казваше Европейска Общност и по-малко политически съюз, както е сега, щеше да е по-добре и нямаше да напомня на СССР. Каква работа има ЕС да се занимава с войната в Украйна, тоя съюз трябва да се занимава само с икономическото благосъстояние на държавите членки.
48
8
 
35
 
! Отговори
Единствен Орбан преди 6 месеца
се осмели да отиде до Китай на срещата на Брикс. 140 страни са пратили представители. От Европа единствено Орбан отиде. А по Българските свободни медии дори беше забранено да се споменава за това събитие. Май българския пишман елит последен ще си извади главата от пясъка. От пясъка ли, от нечие задно отверстие ли не е много ясно.
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
53 освен това какво е показала "историята" ? Че ти си неграмотен, нищо друго. ЕС формално се създава 1992 г с Маахстрихтският договор, има история колкото Македония.
46
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
100% истина. Признайте си, по-старите от вас, че приликата скача в очите. Да, и е фарс, поне СССР не искаше да ни сменя пола.
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че какво и е на географското положение на Унгария? В центъра на Европа, цялата логистика минава през тях, печелят милиони на ден от такси.
44
29
 
7
 
! Отговори
... преди 6 месеца
бе не знам ама знам, че тоз орбана май май идея си нема какво точно беше по времето на ссср! само за пример, ако по времето на ссср искаше да идеш някъде на екскурзия, па било то и във своята си държава даже е тогава трябваше да имаш чисти корени барем до 9-то коляно! ако пък искаш да идеш некъде в чужбина! оооо! много искаш! Докато сега в ЕС палиш колата по кое да е време на годината ека деня и въобще и ходиш! само с една лична карта при това! така, че орбана само е чувал за ссср!
43
8
 
25
 
! Отговори
До мишкаря с № 43 преди 6 месеца
ЕССР нито е силен, нито е единен! Обречен е на разпад, и това е исторически неизбежно!
42
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България трябва незабавно да излезе от ЕС!
41
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами излизай от ЕС бре тръндафор! С това георафско разположение за 5 години ще станеш Уганда ака в Еропа!
40
9
 
30
 
! Отговори
северомакедонец преди 6 месеца
До Ами след като ПИЧ, В РУСИЯ МАГАЗИНИТЕ СЛЕД ДВЕГОДИНИ ВОЙНА СА ПО-БОГАТИ ОТ ТЕЗИ У НАС: -ПРОСТО ХОРАТ СА ПО-БОГАТИ, НЯМА МАЙТАП. УКРАИНСКИТЕ СМЕШКИ ГИ ОСТАВИ. ОРБАН НЕ СЕ ЗДРАВИСВА С ПУТИН В КИТАЙ ЩОТО МУ Е ФЕН, А ПРЕДЦЕНЯВА КОЕ КАК Е И КОЕ Е ИЗГОДНО ЗА УНГАРИЯ
39
7
 
30
 
! Отговори
Умнотутки преди 6 месеца
Разликата от Унгария е България в ЕС е като две леки жени например. Едната - Унгария е готова да се даде на богатия чичко ЕС, но иска скъпи подаръци и има условия а България е онази дето чичкото и обещава да я заведе на ресторант и да и купи дрешки и тя му дава да оправи, а той ще изпълни обещанията ама друг път.
38
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Даже по зле и от СССР
37
9
 
16
 
! Отговори
Извод преди 6 месеца
Интересен народ е българският, даже и без вазелин много му харесва.
36
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-после някой изрече на глас, че царят е гол!
35
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Унгария се помисли за Великобритания! По всяко време, може да напусне ЕС, но не му стиска, защото ще е пътник! Европа ще е силна, само като е единна, другото е празни приказки!
34
3
 
23
 
! Отговори
БС преди 6 месеца
Има нещо вярно, аз помня добре.
33
26
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Орбан, ти защо така обръщаш резбата? Как така Москва беше трагедия и непоправима? Нали само натам гледаш нон-стоп и под тяхна дудка искаш за играеш като панаирджийски мечок.