Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел

ЕС е несправедлив към РСМ, твърдят те според проучване
24 окт 2023 20:35, Стела Стоянова
219
Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел
Снимка БГНЕС, архив

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха за страната, а в същото време са убедени, че Белград е най-големият приятел на Скопие.

Това става ясно според резултатите от проучването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски стратегии, предава БГНЕС.

България е заплаха, Сърбия - приятел

На въпрос към анкетираните дали смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, 48% отговарят с "да", срещу 46% с "не". Най-голям процент от анкетираните, които виждат заплаха, смятат, че в момента това е България - с цели 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса "коя държава или международна организация е най-големият приятел на страната", мнозинството, 39,6%, отговарят на Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

ЕС е несправедлив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните.

27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни.

За 60,8 на сто от анкетираните обаче ЕС е най-добрата алтернатива за страната, което е ръст от 2% спрямо 2022 г., когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от анкетираните смятат, че РСМ трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС (33% през 2022 г.).

На днешното представяне на резултатите от проведеното проучване Димитър Николовски, изпълнителен директор на Евротинк - Център за европейски стратегии, каза, че въпреки нарастващия скептицизъм по отношение на влизането на страната в ЕС, 53% от анкетираните са съгласни, че членството в блока е нещо добро за Скопие, спрямо 49% през 2022 г., докато 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от анкетираните смятат, че страната никога няма да влезе в ЕС, срещу 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония“ 54,4% отговарят с „напълно грешна посока“, докато едва 12,6% „много добра посока“.

Проучването EUROMETAR 2023 е проведено през месец септември сред представителна извадка от 1003 респонденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нито едно мускулче не трябва да трепва в теб когато американско агентче те заплашва -- ерата им изтича в канала.
106
4
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Те хубаво са убедени,но когато албанците ги напънат отново,пак ще ревнат към България:спасявайте ни.Този път помощ и танкове Т-55 няма да има.
105
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българската реторика за Северна Македония не се различава от реториката на Путин за Украйна. Между двете страни няма дипломация, защото България поставя такива изисквания за членството на Северна Македония и Албания в ЕС, които не съществуват като критерий за членство.
104
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ето го резултата от глупавата българска политика спрямо Македония. Тая политика е инспирирана и насочване от пропуски сили, най-големият враг на България.
103
4
 
0
 
! Отговори
Алф преди 6 месеца
Говори се, че някакъв министър на отбраната позвънил на някакъв генерал-майор в Петричко и му казъл "Тръгвай да биеш македонеца", без да поясни за кой македонец става дума. Това е все по притеснително в тази среда на ултразвукови шумове в ушите, предизвиквани от ционистите, още повече че в Рила от хижа на хижа като дух-бродник е принуден да се скита бившият тартор на разузнаването - някой си Аврааам!
102
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен128 За решенията на ЕС се благодари на нашите политици - ЕС не е виновен, че нашите политици въртят така политиката там...Ако не сме доволни от нещо, трябва да се обърнем към нашите политици, а не към ЕС - той работи с данните, които нашите политици му докладват! А при това върлуване на БСПтата след преврата им у нас, съмняваш ли се, че ЕС се е замислил как да ни спасява?!...Внимавайте за кого гласувате! Никакво БСП в политиката повече! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
101
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Маке Ти сам отвори дума за македонския език, Маке, а сега се оплакваш - доста ми миришеш на сръбско, значи...Може би наистина няма за какво да си говорим с теб - сърбите не обичате истината!...Но..няма как...каквото сте надробили, такова ще си сърбате...И..това няма нищо общо с миналото, а се случва точно в настоящето!
100
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България не може да бъде част от някакъв демократичен западен свят и да й бъдат налагани от него вредни икономически ограничения като санкции и подобни глупости -- забравете, битката ще бъде ако трябва с оръжие в ръце. Предателите, които се опитват да налагат подобни решения трябва да влязат в затвора. Затова сащ днес заявяват, че ще подкрепят две войни с милиарди помощи, само че утре войните ще станат три, вдругиден четири, проблемът си е техен, грешката е в техния телевизор.
99
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен113 Не е точно така! Този, който иска нещата да изглеждат така е вечният хамелеон БСП - за тях е важна само властта и нищо друго! Лошото е, че БСП забърка и другите "партии" в своите преходни безобразия и сега ги държи доста изкъсо, явно..Явно е, че другите се опитват да се дистанцират, но общите им икономически интереси ги държат доста яко. а и ударите под кръста, лъжите, манипулациите с които работи едно БСП явно нямат още открита противоотрова у нас и хората се страхуват..БСП ВЪН
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
демократичен = криминален
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Tези до 20 години ще са част от Албания. Какво ни занимавате с тях и какви ги плещят. Имаме си наши проблеми. Окупатори сме им били!? Алоуу! Изобщо неадекватници от всякъде са. Баща ми е от македонско семейство, изселило се в българия след 2рата Св. Война. Кийто се е чувствал българин се е изселил в България. Там са останали само предателите. И сега постоянно им давате трибуна тука
96
1
 
10
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен116 България няма никакви претенции към РСМ! Нашето отношение към членството ви в ЕС е като на член от този демократичен съюз, а вие вместо да се стремите наистина да покриете изискванията за една демократична страна, имате претенции към България защо била казала така - ами ще каже, разбира се! Другите ако не знаят какво става при вас, ние знаем и ще бъде предателство от наша страна към демократичните ценности на ЕС ако премълчим и ви пуснем да вилнеете там...
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щирлиц -- мисленето за българия е само по един начин -- всяко отклонение от него е вредно -- изграждане на силно диверсифицирана и софистицирана икономическа система, която е неуязвима за налагане на външни политически решения. Ние ще бъдем като крепост между изтока и запада, но от това само ще печелим без да сме част нито от едните нито от другите. Точно това правят в момента в Унгария.
94
1
 
4
 
! Отговори
Цикъл с предусловие преди 6 месеца
До Югославия 1 към 1 като нашите любители на СССР и Народна Република България. Просто пропагандата работи еднакво навсякъде , евентуално само играчите са различни, ония си искат Югославия ние си искаме СССР-НРБ. Хората си искат тоталитаризъм, те дори на разбират какво е демокрация.
93
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Маке Маке, съжалявам, но истината е много далеч от всичко това, което явно вашите политици са ти набили в главата..Македонският език е създаден в София от сърби, живеещи у нас- това не е автентичен език! Вие нямате никакво развитие на вашия език - говорите така, както ви заварва окупацията на сърбите, а в този нов език, който са ви наложили "отгоре" разликата е само включьването на много сърбизми - думи от сръбския език! Никакви допълнителни условия не сме поставяли за ЕС-основни положения..
92
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Вечна слава на Коминтерна,на Гошата и Коларов,на Желю Желев,и на всички знайни и незнайни антибългаристи до девето коляно.А сега да изтръгнем от умовете си въпросното раково образувание,наречено Македония,и да мислим за БЪЛГАРИЯ.Амин.
91
2
 
4
 
! Отговори
Фолклорист преди 6 месеца
"Когато Господ иска да накаже някого, най-напред му взима акъла!", така казва народа. Сетих се за тази пословица, след като прочетох горния материал и започнах да се питам защо Господ е решил сега да наказва македонците?
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Македонците имаат претензии кон Бугариа, Бугариа е има претензии кон нив, особено ако живеат во измислена реалност. Тоа е како огледало. Нема шанси вашите фикции да бидат прифатени и одобрени, спуштете се на зема.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лидерите на криминалните партии, които управляват в българия са тук сега сред нас и кликат минусчета -- колко забавно ! ха-ха, хи-хи !
88
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен107 Без общи приказки БСП! Колко години ги търсите тези "доказателства" и някак си всички те се оказаха фалшификации..Ти се благодари, че имаме такива демократични лидери - други на тяхно място досега да са ви измели от лицето на свещената ни земя...А те дори ви допуснаха да си правите преврати, да продължавате да лъжете и манипулирате целия народ...БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!