Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел

ЕС е несправедлив към РСМ, твърдят те според проучване
24 окт 2023 20:35, Стела Стоянова
219
Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел
Снимка БГНЕС, архив

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха за страната, а в същото време са убедени, че Белград е най-големият приятел на Скопие.

Това става ясно според резултатите от проучването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски стратегии, предава БГНЕС.

България е заплаха, Сърбия - приятел

На въпрос към анкетираните дали смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, 48% отговарят с "да", срещу 46% с "не". Най-голям процент от анкетираните, които виждат заплаха, смятат, че в момента това е България - с цели 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса "коя държава или международна организация е най-големият приятел на страната", мнозинството, 39,6%, отговарят на Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

ЕС е несправедлив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните.

27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни.

За 60,8 на сто от анкетираните обаче ЕС е най-добрата алтернатива за страната, което е ръст от 2% спрямо 2022 г., когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от анкетираните смятат, че РСМ трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС (33% през 2022 г.).

На днешното представяне на резултатите от проведеното проучване Димитър Николовски, изпълнителен директор на Евротинк - Център за европейски стратегии, каза, че въпреки нарастващия скептицизъм по отношение на влизането на страната в ЕС, 53% от анкетираните са съгласни, че членството в блока е нещо добро за Скопие, спрямо 49% през 2022 г., докато 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от анкетираните смятат, че страната никога няма да влезе в ЕС, срещу 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония“ 54,4% отговарят с „напълно грешна посока“, докато едва 12,6% „много добра посока“.

Проучването EUROMETAR 2023 е проведено през месец септември сред представителна извадка от 1003 респонденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
10
 
! Отговори
Дядката преди 6 месеца
Точно обратното е , но македонска корава глава не разбира!
126
1
 
13
 
! Отговори
Васко преди 6 месеца
Статистиката е правена от сърбомани Няма как да изглежда по друг начин Всичко в СМ е под контрола на сърбите образование ,политика (изключение албанските партии)статистика, служби политика ,полиция учреждения , медии Те им създадоха и фалшива история и език На практика СМ е единствената страна от бившата югославия Където сърбите останаха да управляват с поставени лица макета сърбомани Или направо сърби. Те ги спъват и да вкарат българите в конституцията.
125
3
 
13
 
! Отговори
Прости макета ! преди 6 месеца
Просто, по-просто, най-просто - македонец ! В Македония са събрани най-простите маргинални от-репки от целия балкански регион !!!
124
2
 
7
 
! Отговори
Луис Карол преди 6 месеца
Та нали именно заради Македония съм написал "Алиса в страната на чудесата"!....
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко са зле горките!Единствената грижа на българите е да си оправят държавицата.А държавната политика е нулева за българите в чужбина.Посолствата единствено служат да се назначават наши хора на добре платена работа.
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами тогава да кандидатстват за присъединяване към Сърбия - нали тя им пише от 100 години учебниците, първо че са сърби, после че са македонци! Неща си живеят в лъжа, щом истината им пречи! Не им трябва да кандидатстват за ЕС и тепърда да се запознават с истината, че всичките им възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи! Айде, чиба! Като ги наръбят албанците, пак ще питат за помощ, ама тоя път - среден!
121
1
 
12
 
! Отговори
Ами нормално е! преди 6 месеца
До това води дългогодишното облъчване, изопачаването на историята, лъжите и геноцида на сърбите над Българското население в Македония, което отдавна вече е придобило т.н. Стокхолмски синдром!...Който разбрал, разбрал, който не е да чете какво е този синдром!
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Макетата са си педальони още от време оно. Влизаш в клоаката им и се връщаш 30 години назад.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Македония наистина е заплаха. Много скоро, съвсем официално ще си искат Пирин. Там цялата пропаганда работи денонощно за това. Всички медии, училища. А ние барем да си поискаме Струмица не смеем. Тя документално не е Северо-македонска!
118
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
E добре! Как може да вярват, че истинската им родина е заплаха?
117
1
 
31
 
! Отговори
простотия преди 6 месеца
По простотията българи и македонци сме явно братя. Примери: Да имаш жп линия и да не си я пуснал вече 40г., да имаш 50% бг корени и да се отричаш от тях, да забиеш в гърба ножа на брат си, за да те хареса путин или да отказваш някаква незначителна промяна в закона, също за да те хареса путин независкимо,че това спира изцяло развитието ти.....
116
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
'' Македонците убедени: България е заплаха '' ........................................ ами това е резултата от комунистическата политика на Радев и компания от БКП - вражда, омраза и разделение, за радост на путин ...
115
4
 
18
 
! Отговори
Паню Баирски преди 6 месеца
И македонците, и сърбите са поплювковци и не стават за нищо!
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До РУСИЯ Е ВИНОВНА..!!ДА точно. но Америка забрави мъж.
113
5
 
6
 
! Отговори
Симеон преди 6 месеца
Жалко за горките македончета, че не могат да влязат в ЕС. Ех да имахме силна армия, щяхме да ги присъединим по бързата процедура.
112
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези фалшифицираха история та едно проучване ли няма да фалшифицират.
111
6
 
32
 
! Отговори
sd преди 6 месеца
македония живее в 1980-та. не са направили нито една реформа. дори улиците носят името на из-рода тито. свикнали са всичко да получават наготово.но сега албания ще влезе в ЕС преди тях! защото робуват на фантазиите си - че ЕС ще ''натисне'' България и България ще клекне пред македонските фантазии.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На гръцки не означава да.
109
6
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 6 месеца
До Анонимен"Ами като оставихме сърбите още от 90-те години насам да си правят каквото искат в Македония така ще е -" -не ги оставихме , там е работата .Сърбите се биха с всички с изключение на Македония. Даже са предложили на Гърция да си я поделят /хитро нали/. Но гърците са отказали/ имат си достатъчно проблеми с Турция/. Ако бяхме оставили сърбите да си нацапат ръцете както в Босна и Хърватия сега македонците нямаше да мислят по този начин. Ама ние сме романтици, а сърбите прагматици.
108
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Достатъчно е да чуеш няколко изказвания на американски президент пред техни избиратели на английски, за да разбереш, че вървят смело към края на историята си и не разбират какво представлява големият свят извън сащ.