Украинците няма да спечелят на фронта, стратегията на ЕС се провали

Орбан: Никой не смее да го каже на висок глас
Обновена: 27 окт 2023 22:17 | 27 окт 2023 11:13, Елка Василева
436
Украинците няма да спечелят на фронта, стратегията на ЕС се провали
Снимка: архив, БГНЕС

Стратегията на Европейския съюз по отношение на войната в Украйна "се провали" и блокът трябва да създаде план Б, тъй като украинците няма да спечелят на фронта, заяви премиерът Виктор Орбан пред унгарското държавно радио, предаде Ройтерс.

Орбан е в Брюксел в рамките на срещата на върха на ЕС и заяви, че има "голяма битка", особено по отношение на подкрепата за Украйна. Премиерът подчерта, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Украйна.

Още по темата
През декември ЕС трябва да вземе решение за преразглеждане на своя бюджет за 2021-27 г. на стойност 1,1 трилиона евро, който вече е натоварен от спешните разходи по време на пандемията от КОВИД и след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Изпълнителният орган на блока предложи държавите членки да отделят повече за общата хазна, за да се осигурят 50 млрд. евро за Украйна и да вложат още 15 милиарда евро за миграцията. Друго предложение предвижда да се отпуснат 20 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Орбан отбеляза, че в действителност промените в бюджета на ЕС, изготвени от Европейската комисия, включват много по-голямо увеличение на разходите, отколкото се смяташе досега. "Обсъждахме го до късно през нощта в четвъртък. Помолихме бюрократите да ни дадат числата и се оказа, че не става въпрос за 60 милиарда евро, а за 100 милиарда", каза унгарският премиер, предаде ТАСС. По думите му Европейската комисия е предложила тези средства да бъдат изразходвани основно по две пера – нова стратегия за миграцията и помощ за Украйна.

"Установихме, че това предложение не е разработено правилно и не е подходящо да бъде основа за сериозни преговори, поради което го отхвърлихме", каза Орбан. "Това беше голяма битка, особено по украинския въпрос."

Орбан заяви, че най-големият проблем е, че стратегията на Брюксел за изпращане на пари и военна помощ на Украйна, за да се помогне на нейната борба срещу Русия, се е провалила.

"Днес всички знаят, но не смеят да го кажат на глас, че тази стратегия се е провалила. Очевидно е, че това не работи....украинците няма да спечелят на фронтовата линия", каза той, добавяйки,  че е необходим план Б и оценка на разходите за това.

"След като знаем колко струва това, можем да поделим тази тежест помежду си."

Орбан, който постоянно влиза в сблъсък с Брюксел през последните 13 години заради политики, които според критиците му са подкопали демократичните ценности в Унгария, заяви, че е необходима смяна на ръководството в Брюксел на европейските избори догодина.
(БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
8
 
10
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Еми този ЕС ни отвори свободен пазар какъвто никога не сме имали(540 000 000 човечета),само да произвеждаме конкорентно-качествен прудукт и ето ти развитие,но ние не сме способни да произведем една вафла оято да се отвори там където е оказано да се отвори! Вината си е наша,сори
254
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А бе и десет карти да си купиш,за да пишеш тъпизми,хората не те подкрепят!
253
7
 
13
 
! Отговори
Лапнищарани преди 6 месеца
Каква ли част от тези милиарди стига по предназначението, след като мине през ръцете на евробашовете и украинската върхушка. Онея трупат милиарди от парите на данъкоплатците, а папагалите говорят за евродемократични ценности. Жалко за огромните човешки загуби в украйна.
252
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан го поддържа цяла Унгария,между другото! Тръмп и републиканците също! Словакия от скоро ,също!
251
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Темата е за подаянията за Зеленски и сие! Не ми прави политически разбор гарване!
250
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 24 октомври унгарците почитат жертвите от зверско потушеното въстание в Будапеща срещу съветската окупация.И точно на тази дата Орбан отиде да се целуват с Путин.
249
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баща ти беше член на партията,а ти пишеш глупости!
248
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами загубихме пазар за 120 милиона народ,където доста *** продавахме,а и три милиона туристи на годината! Това губим! Ние!
247
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-смелите руснаци са децата на руските олигарси и чиновници,които не се страхуват да живеят в натовски държави!
246
28
 
86
 
! Отговори
комунист преди 6 месеца
До ЦЕНИТЕЛ НА РУСКОТО Плюсовете са ясен показател, че казваш истината, такава, каквато е. Думите ти са като руски Кинжал - удрят право в целта, мощно и разрушително!
245
9
 
8
 
! Отговори
КАК преди 6 месеца
ВЪРВИ КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО? ДО КЪДЕ СТИГНА? НАЙ-ВЕРОЯТНО ДО НА ЗЕЛЕНИЯ БЯЛАТА ЛИНИЯ ИЛИ ДО НОВИТЕ БИЖУТА НА ЖЕНА МУ!
244
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом стипендианта на Сорос,така наречения Орбан така казва,значи така ще да е.
243
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От Орбан зависи дали да продължаваме с даренията за чужда нам държава! Ако каже не,по бързо ще свърши войната!
242
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КАК ВЪРВИ ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? СПЕЦИБОСРАЦИЯТА КАК Е?
241
10
 
10
 
! Отговори
БРИКС преди 6 месеца
Както Вермахтът не можа да победи, така и НАТО не може да победи 4 континента. Сътрудничество и дипломация трябват, а не съшита с бели конци военна пропаганда в стил Гьобелс. Искаме мир и нормални отношения с целия свят, а не да бъдем васална безгласна територия на САЩ.
240
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
До 260 "ОБЕСНЯВАМ" , само болен мозък, тотално заблуден и глупав може да напише такава нелепа тъпотия!
239
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А бе каква торба е Орбан не е важно! Важното е че говори истини!
238
9
 
8
 
! Отговори
Вонящите преди 6 месеца
краварофили имат някакви мокри сънища. Мечтаят си за победа над РФ, която дори и според анализи на Пентагона е невъзможна. Та нашите евроатланто не знам си какви, като са толкова сигурни в победата на украинците и мразят руснаците - хайде, да заминават доброволци на фронта! Те руснаците нямат вече ракети, снаряди, дронове, самолетите им сами падат, танковете стари...Хайде отивайте да се биете срещу тях! Ама нещо нямя мераклии, а. Що така?
237
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За момента ние в България сме по бедни от украинците на които помагаме ,така че спокойно с тези помощи! От украинци помощ до сега не сме видяли,за да им помагаме ние!
236
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой не пише за загубите от санкциите за икономиката на ЕС! За загубите на руснаците е ясно, ама за нашите загуби мълчат като риби !