Украинците няма да спечелят на фронта, стратегията на ЕС се провали

Орбан: Никой не смее да го каже на висок глас
Обновена: 27 окт 2023 22:17 | 27 окт 2023 11:13, Елка Василева
436
Украинците няма да спечелят на фронта, стратегията на ЕС се провали
Снимка: архив, БГНЕС

Стратегията на Европейския съюз по отношение на войната в Украйна "се провали" и блокът трябва да създаде план Б, тъй като украинците няма да спечелят на фронта, заяви премиерът Виктор Орбан пред унгарското държавно радио, предаде Ройтерс.

Орбан е в Брюксел в рамките на срещата на върха на ЕС и заяви, че има "голяма битка", особено по отношение на подкрепата за Украйна. Премиерът подчерта, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Украйна.

Още по темата
През декември ЕС трябва да вземе решение за преразглеждане на своя бюджет за 2021-27 г. на стойност 1,1 трилиона евро, който вече е натоварен от спешните разходи по време на пандемията от КОВИД и след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Изпълнителният орган на блока предложи държавите членки да отделят повече за общата хазна, за да се осигурят 50 млрд. евро за Украйна и да вложат още 15 милиарда евро за миграцията. Друго предложение предвижда да се отпуснат 20 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Орбан отбеляза, че в действителност промените в бюджета на ЕС, изготвени от Европейската комисия, включват много по-голямо увеличение на разходите, отколкото се смяташе досега. "Обсъждахме го до късно през нощта в четвъртък. Помолихме бюрократите да ни дадат числата и се оказа, че не става въпрос за 60 милиарда евро, а за 100 милиарда", каза унгарският премиер, предаде ТАСС. По думите му Европейската комисия е предложила тези средства да бъдат изразходвани основно по две пера – нова стратегия за миграцията и помощ за Украйна.

"Установихме, че това предложение не е разработено правилно и не е подходящо да бъде основа за сериозни преговори, поради което го отхвърлихме", каза Орбан. "Това беше голяма битка, особено по украинския въпрос."

Орбан заяви, че най-големият проблем е, че стратегията на Брюксел за изпращане на пари и военна помощ на Украйна, за да се помогне на нейната борба срещу Русия, се е провалила.

"Днес всички знаят, но не смеят да го кажат на глас, че тази стратегия се е провалила. Очевидно е, че това не работи....украинците няма да спечелят на фронтовата линия", каза той, добавяйки,  че е необходим план Б и оценка на разходите за това.

"След като знаем колко струва това, можем да поделим тази тежест помежду си."

Орбан, който постоянно влиза в сблъсък с Брюксел през последните 13 години заради политики, които според критиците му са подкопали демократичните ценности в Унгария, заяви, че е необходима смяна на ръководството в Брюксел на европейските избори догодина.
(БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя е като Боко. Търси оправдания за собствената си некадърност. Сега ЕС му бил виновен. Смеех.
274
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да оди в СССР тоя тyпaн. Фалира си държавата още преди войната.
273
6
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 месеца
Имаше голям ентусиазъм на евроатлантиците по русофобските опорни точки. Но започва процес на поумняване в ЕС. Това е само началото.
272
2
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 месеца
До Анонимен 289: Пак ли извади тази партенка за Техноимпекс? Писано е за това не сто, хиляди пъти и ако имаше нещо нередно прокурорите, които си назначаваше Бойко щяха да го използват. Нямаше да чакат такива като теб да се мъчат да изл'ъжат някого. .................................................................................. А и каква връзка има с темата?
271
8
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 6 месеца
Ем да излизат от ЕС щом не го кефи.
270
13
 
8
 
! Отговори
ффф преди 6 месеца
нито раша нито унгария са държави за пример... мизерници
269
4
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
До Боби само,че Германия произвежда от шоколадово яйце kider до високи технологии,които ги копува НАСА,и никой неги копува щото са немски,а защото са качество. Никой не ни е виновен,че си можем толко! Картофи икономика и стандарт на живот не правят. Нито 6млн.т. зърно
268
6
 
8
 
! Отговори
хе хе хе преди 6 месеца
Вече и големите кра туни из САЩ и ЕС казват, че Украйна губи войната. Кой направо, кой с половин уста. Само нашите панелни евроатлантици държат докрай за Зеленски. Иззад клавиатурите:)
267
15
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
Само болни мозъци като Орбан и руски проксита могат да са сигурни че *** в Москва ще спечели в украйна напротив съпротивата ще бъде още по яростна,до победата и окончателно изгонване на руснаците от мпг.на Украйна а Орбан ако иска да е още част от ЕС и НАТО да почне да се държи като истински съюзник
266
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоз, като Корнелия, приватизира Teхноимпекс, когато е била на 23 г., ама ревем за корупция, самият Станишев я уволни за корупция, когато беше министър на икономиката, сина и в US, щата Калифорния, ама реве и плюе US, Орбан и Унгария гушат ЕС фондове, ама реват и плюят. Аман от двойни стандарти.
265
13
 
1
 
! Отговори
Живейте на макс .... преди 6 месеца
В момента фронта е и крайна одбранителна линия до Москва, Пригожин на ходом щеше да стигне Кремъл ако не бяха се разбрали (друг е въпроса колко може да се "разбереш" с Путин), та при пробив на фронта Москва остава оголена ,а това според доктрината е пряка опастност за Русия и заповедтта за използване на ядрено оръжие дефакто е вече издадена само се чака пробив...
264
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Унгария е руски васал
263
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан говори за мир и оттам трябва да почнем! Никакви пари за оръжия! Тогава само Украйна ще седне на *** си!
262
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нашите зависими академичета и търчи лъжи политичета могат само да му носят куфарите на Орбан!
261
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 82-ОМБР Е как да сте способни като болшинството са такива като теб. Дори не можеш да пишеш правилно,тръгнал си производство да сънуваш.
260
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До 82-ОМБР - Има ли протекциониска политика в ЕС? - ДА! Как се прави - чрез сертификация и "Спазване на Стандарти". И така Аз съм Селски стопанин в България а ти 82ри си Селски стопанин в Германия. И двамата отглеждаме неутрална продукция Компири... Кажи ми колко е субсидията в Германия и колко в България(включвам и еврофондовете) Разликата е огромна Немската стока идва тук без проблеми защото е "сертифицирана" а нашата не защото Немците изискват и правят проверка на нашите стоки и намират шкарт
259
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан е с дълга и чиста политическа кариера,за това гласът му се чува ! Пледира за мир,за отчет на средствата на ЕС и за бизнес с всички!
258
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма да спечелят гарантирано вчера бандеровците са направили покушение срещу бивш депутат в радата избран от района на Крим . Ако ние почнем така да се трепем ви гарантирам че ще се разпаднем на анклави
257
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз подкрепям Орбан,защото говори за мир,не за война! Точка!
256
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Забравих да напиша,че лятото папата беше на посещение в Унгария и също подкрепи Орбан! Така че ,това е политика номер едно в Европа!