Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС

Като първа европейска ценност посочват свободата на движение
6 дек 2023 12:16, Елка Василева
122
Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72 на сто от гражданите на ЕС (57 на сто от българите) страната им печели от това, че е част от Общността.

Според 61 на сто в ЕС (48 на сто у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28 на сто (38 на сто в България) са неутрални по този въпрос, а 10 процента (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45 на сто от европейците (48 на сто у нас), 38 на сто (32 на сто у нас) са с неутрална нагласа, а 16 на сто (19 процента в България) - с отрицателна.

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38 на сто), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто).

У нас на първо място е посочена свободата на движение (40 на сто), на второ място е върховенството на закона (30 на сто), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70 на сто от гражданите на ЕС (61 на сто у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието.

Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68 на сто в ЕС (51 на сто у нас), 14 на сто (19 процента в България) не са решили, а 16 на сто (30 на сто у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 66 Децата се возят и на АВТОБУСИ и ТРАМВАИ, но то като си си навил на пръста да пишеш извинения, и ням сила, която да те спре. Сега ми обясни как "няма начин" и там да се возят, естествено.
69
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредното доказателство,че русофилите у нас са едно много малко, но за сметка на това, много вресливо малцинство
68
0
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 5 месеца
децата може да не карат коли но се ВОЗЯТ на коли - май трябва и такива уточнения за които не се сещат,от 96г досега са 27 години не 40 между другото и една кола може да е много по здрава и еко ако е поддържана от по нова а да не говорим ако е на газ
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 67 Айдее, започнаха "сценариите". Е сигурно София е пълна с пътуващи от ТРЕБИЧ за Центъра. Абе, поне се пробвайте да сте от малко малко честни бе. Кажете - мързи ме, не ми се занимава, изнежен съм и не съм за студено време да карам колело, с наднормено тегло съм и не мога да отлепя на баира (макар че колелото и за това помага) абе, кажете нещо ЧЕСТНО бе, що постоянно с лъжите и извиненията?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
този с колелото нека да обясни как ще стигнеш БЕЗОПАСНО примерно от Требич до Центъра?
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 59 Да бе, стават ви на вас важни, когато драскате опорките. Иначе не ги забелязвате и не ви пука за тях изобщо. Доставчиците не карат 40 годишни таралясници, личи си, че си изсмукваш от пръстите доводи. А не знаех че "ДЕЦАТА" карат коли, но ЩОМ КАЗВАШ.
64
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Христо Христов Интересно, но точно тия, които най-много искат да излезем от ЕС, са най-неграмотните и най-некадърните сред българския етнос: безработни тарикати, недоучили шофьорчета и продавачи на пазарЯ, дребни тарикати и т.н.
63
0
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 5 месеца
казваш децата,старците и пенсионерите не са важни? доставчиците и те ли ще ги качиш на колела?:))
62
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Христо Христов "За криминали" Да, а комунистическия режим определяше като "криминали" политическите си противници. Басните за дисидентите, които са ги пускали извън България, можете да си разказвате когато си мерите лъжите, на кой е най-опашата.
61
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Факт е, че ЕС е само за неграмотните и некадърните, които чакат някой да ги командва...
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а най хубавото на ЕС е че сега вместо тока да е най еввтиния- имаме тецове -работещи със собствено гориво - хем ни излиза много по скъп заради квотите които плащаме на "хубавия" ЕС хем искат да ги закриват и тогава да стане в пъти по скъп -като чакате фотоволтаика зимата
59
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Анонимен/37 "... лагерите в Белене и Скравена всъщност бяха санаториуми за почиващи." - Ц. За криминали и рецидивисти. Даже последните разказани случаи от дисиденти са как МВР са ги карали с кола до югославската граница и са ги пускали да се оправят сами оттатък.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 53 Хайде пак започнахме "децата, старците, пенсинерите". Иначе за тях се "сещате" само когато трябва да се ръсят опорките. И, между другото, ТОЧНО така правя. Колелото, раницата, и си карам, без проблеми. Когато прочета някой с такива аргументи и ми е ясно, че последно се е качвал на колело като дете.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Христо Христов "също както и извън ЕС." Тук става дума за ЕС, а на другаря зора му беше за ЕС.
56
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 5 месеца
карай ти колело при тези улици с трапове и ями и сега на дъжда а може и като стане -10 градуса -ама преди това напазарувай 2 торби да те видим, а може да кажеш и на 70 годишните и те да карат колела да не се тътрят едва едва със старите кошници
55
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Анонимен/41 "Какво ти пречи да се ожениш за Пенка, да ядеш месо, което е отгледано в българския балкан и да живееш на чисто? В ЕС това е възможно и е въпрос на избор." - също както и извън ЕС. Но откак сме в ЕС животните гледани у нас намаляха драстично.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 41 Смях. Аз си купувам месо само от такива ферми и има доволно, стига да искаш. Но за това не става ако хем твърдиш, че "няма", хем искаш някой друг да го намери вместо теб.
53
0
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 5 месеца
Аз когато съм в границите на ЕС пъpдя доста по-незловонно отколкото когато съм извън тях. Хубаво си е в ЕС.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до Любчо Холандците могат да карат колела, но вие не можете, защото сте. ... милионери. То е до манталитет, не до пари.
51
0
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 5 месеца
възможно беше- преди да избият животните на хората