Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС

Като първа европейска ценност посочват свободата на движение
6 дек 2023 12:16, Елка Василева
122
Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72 на сто от гражданите на ЕС (57 на сто от българите) страната им печели от това, че е част от Общността.

Според 61 на сто в ЕС (48 на сто у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28 на сто (38 на сто в България) са неутрални по този въпрос, а 10 процента (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45 на сто от европейците (48 на сто у нас), 38 на сто (32 на сто у нас) са с неутрална нагласа, а 16 на сто (19 процента в България) - с отрицателна.

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38 на сто), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто).

У нас на първо място е посочена свободата на движение (40 на сто), на второ място е върховенството на закона (30 на сто), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70 на сто от гражданите на ЕС (61 на сто у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието.

Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68 на сто в ЕС (51 на сто у нас), 14 на сто (19 процента в България) не са решили, а 16 на сто (30 на сто у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До реалист Странно, не съм забелязал българите да са се юрнали да живеят в "Сърбия, Македония и Албания", а пък ходят да живеят в страните с по-висок стандарт като Чехия, Полша, Германия, Великобритания и т.н. А с Румъния дълго време можехме да се "сравняваме", но ни дръпнаха, можеш ли да се сетиш защо? Дали проблема не е у нас?
29
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Анонимен/23 "Това е така, 2007 бяхме бяхме приети в ЕС абсолютно неподготвени и без никаква идея що е това ЕС и какво да очакваме." - ми то и сега сте си същите про'с'таци и гласувате ЕС да ви ДАДЕ МРЗ.
28
4
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 5 месеца
Да живее копейкин дайте власта на русофилите,
27
4
 
9
 
! Отговори
Цената на 1 живот ?! преди 5 месеца
Нямаш поисканите пари да платиш скъпа операция от специалист? Умираш! Влиза ли в статистиката за повишена продължителност на живота? Не, разбира се! Как може в просперираща България??
26
4
 
5
 
! Отговори
А да видим.. преди 5 месеца
Тези неутралните какви ли са ? Комунисти, социалисти или русофили? Или ,,патриоти"?
25
6
 
7
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
До Анонимен 24 Не можем да се сравняваме дори със Сърбия, Македония и Албания, които дори не са в ЕС, а за Румъния дори не трябва да говорим.
24
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Анонимен/18 "ЕС осигурява ВЪЗМОЖНОСТИТЕ" - хаха...затворът осигурява възможностите да се оправиш... особено ако си нерамотен и некадърен про'с'так дето не е свикнал на свобода
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До реалист "С най-ниски заплати и пенсии" В сравнение с кого?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Ако не са се "оправдали" това означава, че НИЕ се проваляме в използването на възможностите, които са ни дадени, а не "евробюрократите"." Това е така, 2007 бяхме бяхме приети в ЕС абсолютно неподготвени и без никаква идея що е това ЕС и какво да очакваме. Затова и очаквахме най-вече Брюксел да натисне политиците ни да крадат и лъжат по-малко. Това не се сбъдна. А и ние все още не сме готови за ЕС, след 16 г. членство. Не знаем как да използваме възможностите, все още.
21
5
 
6
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
На това тук държава ли му викате? Това може да е всичко друго, но не и държава. Ако гледаме от комичната страна може да я определим като цирк пълен с клоуни, упс извинявам се политици, но ако погледнем сериозно по въпроса това тук е някаква територия командвана отвънка /посолството/. Територията с най-ниските заплати и пенсии и най-високите цени в чуждестранните вериги с най нискокачествените продукти. Ако на някой това му харесва то той е или от крадците или е с психически и умствени увреждания
20
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Цената на 1 живот ?! Добре, да говорим с факти. Продължителността на живота в България сега се е ПОВИШИЛА (факт). НЯМА хора, които да са ИЗБИТИ по лагери от държавата (факт). Постоянно се въвеждат все повече и по-високи СТАНДАРТИ за БЕЗОПАСНОСТ: на работно място, в системите за производство и т.н (факт). От гледна точка на държавното устройство е очевидно, че човешкия живот и здраве се цени ПОВЕЧЕ, не по-малко, както твърдиш и резултата е видим - повишена продължителност на живота.
19
0
 
4
 
! Отговори
Има блогоденДСтвие преди 5 месеца
за такива като М.Мицев, дето стана навремето милионер от спестени закуски и Митьо Очите - милионер от лов на рапани. Господ да пази!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Цената на 1 живот ?!..17...което ще рече...защо само у нас е така...задаваш ли си въпроса за маТриала.....
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 16 ЕС осигурява ВЪЗМОЖНОСТИТЕ да си оправим държвата. Как ги използваме е наша отговорност, тъй че няма как "очакванията да не се оправдаят". ОЧАКВАНИЯТА трябва да са КЪМ САМИТЕ НАС. Ако не са се "оправдали" това означава, че НИЕ се проваляме в използването на възможностите, които са ни дадени, а не "евробюрократите".
16
4
 
13
 
! Отговори
Цената на 1 живот ?! преди 5 месеца
13, като ми хвалиш днешното вълче време, виж гробищните паркове и некролозите и на млади хора по улиците. Коя бивша соцстрана е загубила 30% от населението си за последните 30 години? Айде говори с факти!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "ЕС не може да ви оправи държавата" Съгласен съм напълно, благоденствието на България е в нашите ръце. Но имаше огромни очаквания за по-добро бъдеще в ЕС. Очаквания, които не се оправдаха. А в Родината не се прави абсолютно нищо да си подредим държавата. Затова е учудващо голямото доверие в ЕС. Ние сме тези, които трябва да си оправят държавата, не евробюрикратите.
14
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да благодарим на Господ че сме в ЕС...Всеки има избор...не ти харесва в БГ...хващаш самолета и отиваш другаде...Не е заключена държавата както през социализЪма...Трябва да си много зле с главата за да твърдиш обратното...
13
13
 
15
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ ВЪН!!! преди 5 месеца
ТУКА Е ЕС!!!!
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Цената на 1 живот ?! "Най-много се обезцени цената на човешкия живот." Не си спомням държавата да е трепала десетки хиляди българи по лагерите както през комунизма, тъй че трябва да преосмислиш.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ЕС е доволен, ето на тук цените в Лидл и Кауфланд са доста по-високи обаче и не плащат 2к евро колкото е минималанта в Германия а 3 пъти по-малко, така взимат яка печалба и я изнасят. Същото важи за моб. оператори, банки както и за Лукойл!