Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС

Като първа европейска ценност посочват свободата на движение
6 дек 2023 12:16, Елка Василева
122
Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72 на сто от гражданите на ЕС (57 на сто от българите) страната им печели от това, че е част от Общността.

Според 61 на сто в ЕС (48 на сто у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28 на сто (38 на сто в България) са неутрални по този въпрос, а 10 процента (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45 на сто от европейците (48 на сто у нас), 38 на сто (32 на сто у нас) са с неутрална нагласа, а 16 на сто (19 процента в България) - с отрицателна.

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38 на сто), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто).

У нас на първо място е посочена свободата на движение (40 на сто), на второ място е върховенството на закона (30 на сто), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70 на сто от гражданите на ЕС (61 на сто у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието.

Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68 на сто в ЕС (51 на сто у нас), 14 на сто (19 процента в България) не са решили, а 16 на сто (30 на сто у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 83 "тези неща са възможни е без да е нужно да сме в ЕС" Така ли, и като жител на коя държава?
89
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
20 съзнателни години живях в нещастния социализъм ( не смятайте, много са ) . Няма по вредно нещо за човешката еволюция от комунизма/социализма. Той създава повредени хора, като замазва хорското съзнание с привидно благополучие
88
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плюя на ЕС!
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цяла Европа може, само ние не можем. Проблемът е в нас, в допотопното ни мислене, не в Европа
86
0
 
1
 
! Отговори
до 84 преди 5 месеца
говорим за БЕЗОПАСНО придвижване с колело и ви показах 2 маршрута по които не е ,а който иска да е самоубиец или любител на екстремни преживявания разбира се че може да моне навсякъде ,а за метрото -вие го намесихте - да сега е възможно да го качиш колелото в метрото и да преминеш рисков участък но ако всеки нарами колело в метрото?:))
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Без Европа, няма бъдеще за България. Ще се научим. А, тези, дето не са пърдяли извън селата си, нямат право да решават.
84
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
пълна дискриминация на бедни -богати е спирането на стари коли -целта е бедните да не се пречкат на богатите ,ако беше заради екология -защо тогава няма облекчения за колите на газ?
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до велосипедиста Айде пак, "не може". Метрото е за да се придвижваш с него. Транспорта САМО с велосипед е друго нещо/други "маршрути". Абе, "не може" бе, аз съм го правил сигурно близо 10 години, но "не може".
82
8
 
6
 
! Отговори
Доста са преди 5 месеца
"Не се сещам за нито едно положително нещо, в следствие членството ни." Хайде аз ще те подсетя: децата ти могат да учат из цяла Европа почти безплатно - едно от най-качествените образования в света. Ти можеш да пътуваш, работиш и правиш бизнес в цяла Европа и голяма част от цивилизования свят. Можеш да почиваш качествено където и както ти позволяват възможностите. Имаш достъп до всички най-сериозни инстанции по въпроси свързани с човешките права и защитата им. Зависи ОТ ТЕБ как ще се реализираш
81
0
 
2
 
! Отговори
до велосипедиста преди 5 месеца
сега я се качил някой с колело в метрото я не ,я си представи 100 с колелета в метрото хахаха
80
4
 
11
 
! Отговори
до 79 преди 5 месеца
виждаме как се "оправя" - спирай половината блокове на аец,спирай половината тецове,плащай квоти на ЕС че съцествуваш,гори отпадъците на ЕС изнасяй си златото за без пари,сриване на икономика,поскъпване на всичко взимане на заеми от ЕУРОхатлантическото ни правителств.. абе направо рай
79
5
 
13
 
! Отговори
Дааа преди 5 месеца
Не се сещам за нито едно положително нещо, в следствие членството ни. Безброй са отрицателните. Свободното предвижване е добро за *** джебчии и безработни.
78
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа е бъдещето на тоя народ, неудачниците или ще се научат, или ще изчезнат и България, най накрая, ще се оправи.
77
0
 
0
 
! Отговори
do 75 преди 5 месеца
даа, "метрото" супер е метрото М5 Илиенци - Центъра :))
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 71 Айде пак, "не можело" :) Ама то и метро има, и трамваи. Абе, на вас каквото и да ви направят, "няма да може" , но то не е до "моженето" а до манталитета "они че ми кажат" :)
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не Не Сме удовлетворени а потресени сме как още сме при тия сатанисти в ЕС и НАТО ! Вън от там!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 72 Приятел ГОДИНИ наред минавах през цяла София първо от Студентски град, след това от Надежда, после и от Младост с колело. Хайде не ми обяснявай, как "не можело". И не съм бил винаги в "перфектна форма", но то като се движиш се случват нещата. А пък в днено време с метрото е направо виц да ми обснявате как "не можело". Аз от Горна Баня стигам в ПЪТИ по-бързо сутрин с метро отколкото с колата.
73
0
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 5 месеца
а я си представете всичките тези хора сутрин в колите да се наблъскат в автобусите :))или автобусите ще минават по често? да точно това си мислят от СО :))
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така ли?? ЕС да бъде проклвет сега, и всякога, и във вечни векове. Амин!!!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ако мислиш че са малко пътуващите може сутрин към 8 да провериш дали малко минават по този път,и това е само един пример - ето друг от Люлин към Центъра?БЕЗОПАСНО с колело? и не всеки е длъжен да поддържа перфектна форма на велосипедист- а аз за съжаление не мога да сложа тук снимка да видиш колелото ми в стаята