Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС

Като първа европейска ценност посочват свободата на движение
6 дек 2023 12:16, Елка Василева
122
Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72 на сто от гражданите на ЕС (57 на сто от българите) страната им печели от това, че е част от Общността.

Според 61 на сто в ЕС (48 на сто у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28 на сто (38 на сто в България) са неутрални по този въпрос, а 10 процента (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45 на сто от европейците (48 на сто у нас), 38 на сто (32 на сто у нас) са с неутрална нагласа, а 16 на сто (19 процента в България) - с отрицателна.

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38 на сто), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто).

У нас на първо място е посочена свободата на движение (40 на сто), на второ място е върховенството на закона (30 на сто), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70 на сто от гражданите на ЕС (61 на сто у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието.

Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68 на сто в ЕС (51 на сто у нас), 14 на сто (19 процента в България) не са решили, а 16 на сто (30 на сто у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Българка Всички проруски другаре се крият зад анонимността, когато "заклеймяват" ЕС, но всичките до един не смеят да мръднат извън него и САЩ да живеят някъде в "мечтаните" от тях на приказки държави.
49
0
 
6
 
! Отговори
Това преди 5 месеца
Фейк нюз
48
0
 
7
 
! Отговори
Йосарян преди 5 месеца
Абе, кого питат за тези проучвания. Мен лично никога никой не ме е питал във връзка с подобни.
47
0
 
9
 
! Отговори
до Любчо преди 5 месеца
може да изгаряме отпадъка на ЕС но за сметка на това вече стари коли не може да минават през "идеалния" център понеже много сме замърсявали -ние сме милионери но сме гаддове и си купуваме по стари коли ей така за да тровиме себе си и другите около нас
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе друго си е да си в ес... Даже и сррането е едно такова.... европейско....
45
1
 
4
 
! Отговори
Жорко фризьора преди 5 месеца
Дружбата ни с ЕС е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз също се удовлетворих рано сабаля от факта че съм в ес...
43
1
 
6
 
! Отговори
Българка преди 5 месеца
Това допитване е било само сред служителите на НПО-та.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма що!Много сме доволни!Измукаха и ни ограбиха и продължават!Децата ни,2 милиона българи им слугуват.Единственото за нас добро е,че не се налага международен паспорт .
41
6
 
0
 
! Отговори
Майната Ви преди 5 месеца
Любчо , това, че обичаш да ти го слагат отзад е ясно и без да го пишеш. Това, че ТВОЯТА държава ти дава 20 годишно месо е партенка която мирише на руски ботуши. Но, дори и рашките обърнаха резбата: фактите са, че чеченците изнасилват руски войници, а синът на Соловьов е известната модела с името Блондинката!
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Любчо Какво ти пречи да се ожениш за Пенка, да ядеш месо, което е отгледано в българския балкан и да живееш на чисто? В ЕС това е възможно и е въпрос на избор.
39
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ВСЕ ЕДНО ОБЯВЯВАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ В СИРИЯ! ИЗМИСЛЯТ СИ ТАМ НЕЩО И ГО ОБЯВЯВАТ! ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА Е ТОВА ПРОУЧВАНЕ, ЗАЩОТО НА ПЪРВО МЯСТО БЪЛГАРИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ПАРИ А НЕ ОТ СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ!
38
3
 
6
 
! Отговори
Любчо преди 5 месеца
Аз като първа европейска ценност ще посоча че вече мога да се оженя за съпругата си Иван съвсем публично . Не ме интересува че изгаряме отпадъка на ЕС и ядем 10-20 годишното им месо .....
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 36 "Англия" от години съжалява за Брекзит. Даже и в момента се тресат заради това решение. Само виж недостига им на работна ръка, проблемите с фиска и какво ли още не и ще ти стане ясно.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Христо Христов Не е, лагерите в Белене и Скравена всъщност бяха санаториуми за почиващи. Комунистите сте толкова цинични, че и най-гнусната манипулация и фалшификация, дори когато става дума за ДОКАЗАНИ неща, не ви е чужда.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спор няма, но цената е твърде висока, а напоследък минусите са повече от плюсовете. Не мислех, че някога ще го кажа, но Англия направи правилният избор с Brexit
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Възраждане Е така те искам: нека всички видят какви "българи" са Възраждане :)
33
5
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 5 месеца
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това 51% щели да гласуват ми се вижда напълно нереална цифра. Ние не сме достигали такова ниво на каквито и да е избори от минимум 10 години. Най-вероятно цифрата е 25-30% . То ако се стигне до 50% ще има невиждани опашки и проблеми с гласуването и броенето после :D
31
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Анонимен/13 "Не си спомням държавата да е трепала десетки хиляди българи по лагерите както през комунизма" - при комунизма държавата НЕ Е "трепала десетки хиляди българи по лагерите".