Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България

Румънци и българи, пътуващи по въздух, ще влизат в ЕС без паспортни проверки от края на март
Обновена: 30 дек 2023 22:38 | 30 дек 2023 19:02, Анисия Иванова
400
Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България
Снимка: БГНЕС

От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух, ще могат да влизат в ЕС без паспортни проверки. По суша всичко ще остане по старому - поне до есента. Това се казва в статия на австрийския вестник „Клайнен цайтунг“.

Министерството на вътрешните работи във Виена вече потвърди също така, че Австрия се е отказала от правото си на вето върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство при пътуване по въздух (Schengen Air). По-конкретно, налице е правно обвързващ текст, по който и трите държави са постигнали съгласие през последните дни, заяви говорител на Министерството на вътрешните работи пред вестник „Клайне цайтунг“.

„И трите австрийски условия бяха включени в правно обвързващия документ“. Сега документът ще бъде предаден на испанското и белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз; необходимо е само решението на 27-те правителства на ЕС. С оглед на досегашната история това е равносилно на официален акт.

Това означава, че румънците и българите, пътуващи по въздух, могат да влизат в ЕС без паспортен контрол. Тъй като разписанията на международните полети ще бъдат променени в края на март (или през есента), не е възможно това да бъде отменено по-рано. Нищо няма да се промени за сухопътните пътувания - поне до есента. На сухопътните граници на България и Румъния с други държави от ЕС (Гърция, Хърватия, Унгария) пътниците ще продължат да бъдат проверявани.

Австрия поставя три условия за присъединяването на двете страни към Шенгенската зона: На първо място, трябваше да се увеличи финансирането на Фронтекс за надеждна защита на външните граници на България и Румъния и на второ място, трябваше да има повече проверки по сухопътните граници, отколкото досега. Двете държави трябва също така да приемат обратно незаконно търсещите убежище лица от Афганистан и Сирия, които са били задържани в Австрия, но са пътували до Европа през двете държави, се казва в статията на „Клайне цайтунг“, цитирана от БГНЕС.

На 8 декември 2022 г. на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие в Брюксел молбите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство бяха отхвърлени с гласовете на Австрия и Нидерландия.

Австрийските власти, на фона на притока на мигранти в страната, многократно повтаряха, че Шенгенската система не работи и приемането на нови членове в зоната е невъзможно. Визовият контрол по вътрешните граници беше отменен за граждани на държави, които са членки на Шенгенската зона. Понастоящем тя включва 27 държави, 23 от които са членки на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
0
 
1
 
! Отговори
СС преди 4 месеца
До 281. Споко, ще станат претенциозни. Като видят че с тези малко средства не могат да живеят и ще си вдигнат претенциите тутакси. Иначе и те ще избягат и ще намерят начин да отидат в зап. Европа. Етиопката от автомивката също е тук временно, не си мисли, че детската и мечта е да ти мие колата. Тези са навсякъде, имат приятели, роднини, ще намерят начин да се махнат!
292
1
 
1
 
! Отговори
ха преди 4 месеца
Тия от ЕС продължават да се подиграват с новите колонии в Източна Европа
291
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
Пълна подигравка! Пожелавам и на австрийските еврогеове крайно десните да спечелят на изборите! Да ги последват и другите страни, в Нидерландия вече се случи!
290
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо се пишат глупости ? Паспортна проверка на летищата има и ще има винаги.
289
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Била, ОМВ, А1, Айко, ЕВН вече ще ги посещавам само по въздух и вода!
288
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асоциацията на българските превозвачи поздравява българите с приемането ни в Шенген.Да благодарим на Денков и Габриел за постигнатите резултати.
287
0
 
3
 
! Отговори
Във България се преди 4 месеца
Крещи от 34г. и камбаните заглъхнаха.
286
0
 
8
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 месеца
Лицемерие , това е .
285
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сега ще ни пращат всеки афганистанец и сириец,който не искат,и това са подписали нашите предатели ПП
284
0
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 месеца
Успех? Само 6000 муджихидинци, без грам образование и вяра, че ще имат 40 девственици , ако се взривят в някой град.Сглобката го гарантира и изпълни
283
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега ще се насочат повече към Гърция и Италия, никой бежанците няма да иска да бъде върнат в България или Румъния.
282
0
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 4 месеца
Няма да ги върнат всичките тук, спокойно. Тези които могат да им бъдат полезни ще си ги задържат там. Тоест по читавите за тях, останалите в буферната зона /БГ/.
281
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бързо ще се простим с идеята неграмотните афганци и сирийци да заработят. За сметка на това спокойствието на Българите ще се наруши.
280
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото и да се плюе че ще трябва да приемем 6000 миграни има и пложителна страна.Мой познат строителен предприемач непрекъснато взема работници от Македония.Среща (не винаги) затруднения с тях.Докато афганците освен малки средства са и непретенциозни.Съвестно изпълняват всичко.Сега не но след една две години това ще се оцени че не е толкова лошо.Наскоро мих колата и момичето което я почистваше беше от Етиопия.Влагаше малко повече старание от останалите.Така че колкото и да плюем трябва да свикв
279
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КРЕМЪЛСКИ ТРОЛЯЦИ- БНБ КАЗА- БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ РАБОТЕЩИ В ЕС И САЩ СА ИЗПРАТИЛИ ЗА 2022Г В БГ НАД 2 МИЛИАРДА ЕВРО, ОЧАКВАНИЯТА НА БНБ ЗА 2023Г ИЗПРАТЕНИТЕ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ДА МИНАТ 3 МИЛИАРДА ЕВРО- И СЕГА ПИТАМ КОЙ ИЗПРАТИ И ЕДНА КОПЕЙКА ОТ ЕВРАЗИЯ И БРИКС В БГ....
278
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СКЪПИ КРЕМЪЛСКИ ТРОЛЯЦИ, ЩЕ ВИ ПОВЯРВАМ АКО ЕТО ТОВА НЕЩО ОТ НСИ ПЪТУВАНЕ НА БГ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА М НОЕМВРИ 2023 Г СЕ ПРОМЕНИ В ЕС- 260 000- В РАША- 98,В АЗИЯ- ТУРЦИЯ- 124 000, В ДР ДЪРЖАВИ ОТ АЗИЯ-1, ПО СВЕТА ОБЩО- 574 000. ЩО НЕ ХОДИТЕ В ЕВРАЗИЯ- НАЛИ НЕ ИСКАТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ....
277
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СКЪПИ КРЕМЪЛСКИ ТРОЛЕИ РАЗБИРАМ ЧЕ ИМАТЕ ЗАДАДЕНИ НАРАТИВИ ОТ КРЕМЛЯ, НО НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА- НИКОЙ ОТ ЕК НЯМА ДА СЕ САМОБИЧУВА КАТО НАРУШИ РАЗПОРЕДБИТЕ НА ПОДПИСАНИ И ИЗПЪЛНЯВАНИ ДОГОВОРИ- ИДВАТ ИЗБОРИ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА.
276
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До бай Наш НЕ ЛЪЖИ!- БЕЖАНЦИТЕ ПРЕМИНАЛИ НАШИТЕ ГРАНИЦИ- ОСТАВАТ ТУК- ЧЕТИ ДОКУМЕНТИ- НИКОЙ НЕ Е ПО ГОЛЯМ ОТ СПОРАЗУМЕНИЯ И ПРИЕТИ И ПОДПИСАНИ ДОГОВОРИ!
275
2
 
15
 
! Отговори
Срам преди 4 месеца
Срам и позор! Отвращават ме!
274
3
 
27
 
! Отговори
бай Наш преди 4 месеца
идеята на лицемерите от Запада е да ни превърнат в заден двор на ЕС и да ни натресат всички нежелани от тях "бежанци", да ни превърнат в арабско-африканско гето, а те да се хвалят колко хуманни са и как мислят за правата на хората...