Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България

Румънци и българи, пътуващи по въздух, ще влизат в ЕС без паспортни проверки от края на март
Обновена: 30 дек 2023 22:38 | 30 дек 2023 19:02, Анисия Иванова
400
Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България
Снимка: БГНЕС

От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух, ще могат да влизат в ЕС без паспортни проверки. По суша всичко ще остане по старому - поне до есента. Това се казва в статия на австрийския вестник „Клайнен цайтунг“.

Министерството на вътрешните работи във Виена вече потвърди също така, че Австрия се е отказала от правото си на вето върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство при пътуване по въздух (Schengen Air). По-конкретно, налице е правно обвързващ текст, по който и трите държави са постигнали съгласие през последните дни, заяви говорител на Министерството на вътрешните работи пред вестник „Клайне цайтунг“.

„И трите австрийски условия бяха включени в правно обвързващия документ“. Сега документът ще бъде предаден на испанското и белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз; необходимо е само решението на 27-те правителства на ЕС. С оглед на досегашната история това е равносилно на официален акт.

Това означава, че румънците и българите, пътуващи по въздух, могат да влизат в ЕС без паспортен контрол. Тъй като разписанията на международните полети ще бъдат променени в края на март (или през есента), не е възможно това да бъде отменено по-рано. Нищо няма да се промени за сухопътните пътувания - поне до есента. На сухопътните граници на България и Румъния с други държави от ЕС (Гърция, Хърватия, Унгария) пътниците ще продължат да бъдат проверявани.

Австрия поставя три условия за присъединяването на двете страни към Шенгенската зона: На първо място, трябваше да се увеличи финансирането на Фронтекс за надеждна защита на външните граници на България и Румъния и на второ място, трябваше да има повече проверки по сухопътните граници, отколкото досега. Двете държави трябва също така да приемат обратно незаконно търсещите убежище лица от Афганистан и Сирия, които са били задържани в Австрия, но са пътували до Европа през двете държави, се казва в статията на „Клайне цайтунг“, цитирана от БГНЕС.

На 8 декември 2022 г. на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие в Брюксел молбите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство бяха отхвърлени с гласовете на Австрия и Нидерландия.

Австрийските власти, на фона на притока на мигранти в страната, многократно повтаряха, че Шенгенската система не работи и приемането на нови членове в зоната е невъзможно. Визовият контрол по вътрешните граници беше отменен за граждани на държави, които са членки на Шенгенската зона. Понастоящем тя включва 27 държави, 23 от които са членки на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
17
 
! Отговори
Вярно ли мигрантите? преди 4 месеца
Вярно ли австрийците искали да ни пращат мигранти, за това че видиш ли благоволили да отворят въздушните гранници?? Ако е така, то мерси ви за Шенгена, но не го искам!
212
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А камионите ще си чакат по 4 дена на границата. На кой му пука за 2 минутна проверка на л.карти? Баламосват ви с без паспортни проверки. Цялата работа е Австрия да се отърве от бежанците. От март месец започват да товарят 6000 сирийци и афганистанци за честито на България и 2000 от същите породи ще върнат в Румъния. Най-необразованите и некадърните ще пратят понеже са се видяли в чудо от тях австрийците. Заради изборите в Австрия е цялата дандания.
211
0
 
11
 
! Отговори
Спят ли дипломатите? преди 4 месеца
Къде са дипломатическите мисии на страните от ЕС в България? Не им ли е ясно какви ще са последствията от това скандално решение на Австрия? Насила набутвате Румъния и България в зоната на влияние на Путин!
210
2
 
14
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Никой сглобкаджия, нито изявен европедераст, не обяви колко афганистанци или сирийци, ще прибере в собственият си дом. Не ви ли изглежда странно този факт?
209
3
 
2
 
! Отговори
Тошо и Мария преди 4 месеца
Тази година полушенген, догодина пълен Шенген.
208
1
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 4 месеца
Всичко живо у Австрия се страхува да не стане и с тях както с Германия, да се наводни с араби и арабки. Обаче то какво може друго да стане, кой иска да остане в БГ, то даже и БГ гражданите не искат да седят у БГ-то.Затова Австрия да се подготви за мощни мигрантски тълпи на талази на талази.... буба лази
207
1
 
5
 
! Отговори
Армунд Швайценегър преди 4 месеца
Ааа нищо няма да се връща, щом сте си ги пуснали в Шенген, оправяйте си ги. Ние не сме били в Шенген, няма как да са дошли тия бежанци от България. Тука просто не е шенген
206
3
 
3
 
! Отговори
Целта на Австрия! преди 4 месеца
Какво цели Австрия с това решение!? Единственото разумно обяснение е, че австрийските политици са купени от руските служби с цел Румъния и България да станат час от проруската яка, която трябва да отцепи Гърция от ЕС и НАТО и Турция от НАТО! Кои други държави са в "проруската яка" - Сърбия, Северна Македония, про сръбската част от Босна и Херцеговина и може би Черна гора, която руснаците са може би повече и от местното население!
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 219 да еврозоната ще плаща кредитите на Зеленски
204
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този опит за национално предателство е добър момент правителството да подаде оставка и никога повече да не се връща. Споразумението им е ужасно за държавата, истинска катастрофа. Шенген е техен приоритет а резултатът е този т.е. катастрофален. Няма никаква причина да стоят повече на власт. За Еврозоната сигурно ще ни изнудват с нещо друго, по австрийски, например да платим дълговете на други държави.
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Самолета излита от земята към въздуха след гранични проверки на пътниците и по въздух без проверки на пътниците,но самолета нали се приземява на земята,като така е винаги и навсякъде и там слезлите пътници се проверяват кой на къде е за изход от летището,даже транзитно летящите при изход към самолета на който ще се прехвърлят за полет към друга държава минават две проверки,като 1 е граничната за лични документи дали случайно не са забравени или изгубени преди полета,а 2-та също точно преди полет
202
0
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Смешковци ! Голям "наплив" по въздухът и още по-голям по вода ? Не е за вярване, че Шенген по въздух и вода е толкова важен, а къде остана българският интерес и как се защитава от перачите на Тиквуний и Шопара ? Правят струват тези шарлатани ще направят най-големият политически шарлатан Копейкин национален герой ? Сега кой ще му затвори устата с положителен аргумент ?
201
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
зарята забраниха, скоро и елхите ще махнта като в германия, да не дразним гостите от афганистан
200
0
 
0
 
! Отговори
Става въпрос за 193 преди 4 месеца
в 208
199
6
 
0
 
! Отговори
Пачки Евро преди 4 месеца
Айде и да си пожелаем догодина да приемем Еврото, че ми писна само да давам за такси при обмен на валутата.
198
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази година докладът на ЕС за България ще е кратък. Ще се състои от две думи:- Нашите съболезнования.
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заради явна дискриминация ЕС постанови вече да не се казва "алкохолик", а "човек с нетрадиционна трезвеност".
196
5
 
5
 
! Отговори
До 197 преди 4 месеца
Всеки нормално мислещ българин си дава сметка колко благоприятно е за България, за обикновените българи и бизнеса влизането ни в Шенген и Еврозоната! Това е безспорно! Както е и безспорно скандалното изнудване от страна на Австрия! Нека да влезем в Шенген и Еврозоната с достойнство, а не с лазене, като позволяваме да ни изнудват! Не съм политик, но мисля, че е крайно време да ударим по масата и да покажем чест и достойнство! Може би това ще ни вкара по-бързо в Шенгел!?
195
0
 
12
 
! Отговори
Курчо и Кикирчо преди 4 месеца
Кирчо и Кокорчо откраде България.
194
1
 
6
 
! Отговори
4 работещи блока на преди 4 месеца
До Анонимен: не само че ги закриха ами ги и нарязаха гаддовете евро-атлантически за да не може да ги пуснем отново