Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България

Румънци и българи, пътуващи по въздух, ще влизат в ЕС без паспортни проверки от края на март
Обновена: 30 дек 2023 22:38 | 30 дек 2023 19:02, Анисия Иванова
400
Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България
Снимка: БГНЕС

От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух, ще могат да влизат в ЕС без паспортни проверки. По суша всичко ще остане по старому - поне до есента. Това се казва в статия на австрийския вестник „Клайнен цайтунг“.

Министерството на вътрешните работи във Виена вече потвърди също така, че Австрия се е отказала от правото си на вето върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство при пътуване по въздух (Schengen Air). По-конкретно, налице е правно обвързващ текст, по който и трите държави са постигнали съгласие през последните дни, заяви говорител на Министерството на вътрешните работи пред вестник „Клайне цайтунг“.

„И трите австрийски условия бяха включени в правно обвързващия документ“. Сега документът ще бъде предаден на испанското и белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз; необходимо е само решението на 27-те правителства на ЕС. С оглед на досегашната история това е равносилно на официален акт.

Това означава, че румънците и българите, пътуващи по въздух, могат да влизат в ЕС без паспортен контрол. Тъй като разписанията на международните полети ще бъдат променени в края на март (или през есента), не е възможно това да бъде отменено по-рано. Нищо няма да се промени за сухопътните пътувания - поне до есента. На сухопътните граници на България и Румъния с други държави от ЕС (Гърция, Хърватия, Унгария) пътниците ще продължат да бъдат проверявани.

Австрия поставя три условия за присъединяването на двете страни към Шенгенската зона: На първо място, трябваше да се увеличи финансирането на Фронтекс за надеждна защита на външните граници на България и Румъния и на второ място, трябваше да има повече проверки по сухопътните граници, отколкото досега. Двете държави трябва също така да приемат обратно незаконно търсещите убежище лица от Афганистан и Сирия, които са били задържани в Австрия, но са пътували до Европа през двете държави, се казва в статията на „Клайне цайтунг“, цитирана от БГНЕС.

На 8 декември 2022 г. на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие в Брюксел молбите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство бяха отхвърлени с гласовете на Австрия и Нидерландия.

Австрийските власти, на фона на притока на мигранти в страната, многократно повтаряха, че Шенгенската система не работи и приемането на нови членове в зоната е невъзможно. Визовият контрол по вътрешните граници беше отменен за граждани на държави, които са членки на Шенгенската зона. Понастоящем тя включва 27 държави, 23 от които са членки на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До въпрос- другият вариянт е Евразия- който сега е ГЕТО. Ако искаш да отидеш да работиш да си помогнеш семейството къде би отишъл- в Евразия за копейки или в ЕС...
272
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ВВ- не лъжи- Маастрихт- влезлите на първа територия- остават там- с други думи- укрепват се границите ни и не се допускат мигранти, идват служители на FRONTEX- които допълнително охраняват границите- ЕС ще налее милиони за охрана
271
5
 
24
 
! Отговори
въпрос преди 4 месеца
За какво ни е този Евросъюз??Да ни прави гето за араби? Утре ще започнат за изнасилват, стрелят, като в Париж.
270
3
 
24
 
! Отговори
ВВ преди 4 месеца
ПРЕВРЪЩАТ НИ В БЕЖАНСКИ ЛАГЕР, УНИЖАВАТ НИ, УНИЩОАВАТ НИ
269
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да знаете, че на повечето хич не им дреме. Тука сме 30 човека, компания, аз им се пеня, разправям, те повечето даже не знаели, че имало преговори. Никой, за нищо няма да се вдигне, само да знаете.
268
1
 
26
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Въздушния Шенген е въздух под налягане, жалко е че разни политически лилипyти го отчитат като огромен дипломатически успех, горко ни като народ с такива пшман политици и "лидери".
267
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е малко надупване. Като осъзнаете, че двата нови реактора на Уестингхаус в Козлодуй ще ви струват към 80 милиарда лева, тогава ще изревете наистина от болка.
266
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой е австрийският пудел дето ще разделя на части Шенген? Стопанинът на пудела не са ли немците, които се спотайват и дума не казаха за тази откровена подлост? Какви ценности са това?! И защо да има руска пропаганда като има австрийци в ЕС?
265
2
 
35
 
! Отговори
До жълтопавета преди 4 месеца
Можете ли да ми обясните (сериозно питам, не се заяждам) - как свързвате ШЕНГЕН (ЕВРОПЕЙСКА зона за свободно придвижване) с ... Русия? Какво общо има? Още повече коментираме действия на НАШЕТО правителство - пп, дб, герб, дпс? Те нали са анти-Русия?!? Наистина ли още не вдявате, че опорките "който не е с нас, е путинист", "за всичко обвиняваме Русия, Путин, а в България ... Румен Радев" ще минат? Ако пък вярвате на тези неща, прегледайте се при много опитен психиатър! Добронамерено казвам!
264
1
 
26
 
! Отговори
кирил петков преди 4 месеца
Цитат от кирил петков "Напите политически опоненти опитват да представят успехът с приемането в шенген по въздух като провал" - ако ЦЕЛИЯТ НАРОД (смазващото мнозинство) е против това споразумение, а ти определяш всеки "против" като "политически опонент", значи ли, че ЦЕЛИЯТ НАРОД е ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТ на ПП-ДБ? И ако "ДА" (очевидно), това не значи ли, че някой не е на мястото си в тази държава и това НЕ е Българският народ, а именно ПП-ДБ? както и коалиционните им партньори.За една сглобка питам
263
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей платените списвачи вие нормални ли сте? Какви копейки ви се привиждат? Канят се да ни превърнат в гетото на Еропа с любезното съдействие на нашите политици! Съзнавате ли за какво ни гласят!
262
2
 
10
 
! Отговори
Ако преди 4 месеца
не друго, поне вече има банани.
261
2
 
20
 
! Отговори
Знам защо го правят преди 4 месеца
Защото българският народ знае колко са криминално проявени и те се чудят как да ни заличат като ни подменят с бежанци. А бежанците нищо не знаят за Бойко , Пеевски и Кирчо и Асенчо и Денков и Габриел и още много. И така правят за да си отърват кожите. Но ние няма да им дадем. Трябва да си понесат последствията за където са крали и изтезавали българският народ. Няма измъкване докато сме още тук в България. Те не са чисти. 100% факт Белене ги чака в най мизерната и най гнусната килия с дървеници.
260
2
 
34
 
! Отговори
От Холандия преди 4 месеца
В Нидерландия хората не смеят да носят кръстчета, защото "гостите" от азия ги пребиват, защото се дразнят. Нямате представа за какво става въпрос. Хора се организират и с качулки обикалят по улиците и помагат на хора да се опазят от ислямските "гости". Като при нас през турското робство и хайдутите. И това е в Нидерландия - най-либералната държава! Там хората не издържат. За това и тези резултати на последните избори. А тук продажниците се радват, че им унищожават държавата. Та нали ви засяга?!
259
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма млък, няма гък. Тука да не ви е колхозинистан и квот каже бащицата ви, всеки има право на мнение. И не е путин а путанак.
258
0
 
24
 
! Отговори
До тролловете преди 4 месеца
Троолове, никой не ви се хваща на опорките и хватките. Нито смяната на темите и вкарване на такива, нямащи нищо общо със статията, нито провокациите, нито нищо! Осъзнайте се - и вие (вероятно) живеете тук. Говорите Български, следователно имате връзка с България. С "промените" в Конституцията на практика унищожихте държавата. С това "споразумение" на практика обричате народа на унищожение-етническа подмяна! Не ви ли е страх, че вършите злини на цял народ и хилядолетна държава? Осъзнайте се!
257
1
 
18
 
! Отговори
Ей я млък преди 4 месеца
До АнонименКакво са ти виновни копейките и Путин? Щом искаш да те залеят с джихадисти и да те е страх да отидеш до магазина с мисълта че някои бежанци ще те издебнат ще ти теглят един нож и си дотам. Мислете бе хора.
256
1
 
24
 
! Отговори
Още от киро преди 4 месеца
Киро-наглото още една смешка изтърси - пак Русия била виновна - тя карала имигрантите към Европа :D Не знам как и в новина, в която освен за България, се говори за Австрия, Афганистан и Сирия, можеш да вкараш Русия. Как може да имаш толкова нелепа опорка - "кой не скача е червен" - който не е съгласен да унищожим родината му, е ... руснак. НЕ, НЕ СЪМ НИТО РУСНАК, НИТО АМЕРИКАНЕЦ, НИТО ТУРЧИН, НИТО НИКАКЪВ ДРУГ, ОСВЕН БЪЛГАРИН! ПУКА МИ ЕДИНСТВЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ, а вие я унищожавате! ВЪЗМЕЗДИЕ!
255
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айдеее, пак вой на копейки. Значи всичко е точно. Като ви не аресва си отивайте при матушката и бащицата путинака, там бежанци няма-т.е има ама бягат от Мордор
254
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълен провал на бг дипломация и правителство. Много грешни ходове направиха, учат се в крачка. Преливане на чашата е полушенгена с цената на заселване с мигранти. това е национално предателство, и би следвало оставка.