Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни

В България влизат продукти, които не са с ясен произход
Обновена: 3 яну 2024 17:26 | 3 яну 2024 16:41, Анисия Иванова
122
Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни
Снимка: БГНЕС, архив

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство, каза председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Божанков пред БНР.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцавноспилешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В НГ всичко е ИЗМАМА !!Като започнеш от Боко-лъжеца и Прасчо-ментата та стигнеш до последния земеделец-търговец, всичко е ЛЪЖА-ЛЪЖА и пак ЛЪЖА.Чуя ли че е българско бягам с 200!!!Същото го казвам и на всички познати и приятели в Западна Европа.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бат, бат, бат, бат! Елате пиленца при Батко, да ми пейте сладко, сладко. Къде си Батко? Къде си Батко, да ти пеем сладко, сладко? Къде си Батко? Къде си Батко, да ти пеем сладко, сладко? Хей! Хей! Хей Хей!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е не от къде са, а какво и колко произвежда Бг и може ли да изхрани малкото си народ и ако е да, на каква цена. Е, ясно е.:))
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
To и pogнитe noлитици ca тъй, npenakeтиpaни чyжgи...
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ви пречи, да си гледате кокошки?
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нидерландия още ли ни пробутва замразено 20 годишно месо?! Франция още ли ни пробутва безвкусните картофи?! Полша още ли ни пробутва чушки с нитрати?! Скопие и Турция още ли ни пробутват безквкусни и с нитрати домати?! Италия още ли си пробутва битовите отпадъци в България?! АААА???
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спомняте ли си изкуствената кокоша чума, която мина през българия, за да избият снасящите бели яйца породи български кокошки от хиляди години? Забравили сте! Ами как няма да забравите.... като вие сте младото поколение на комунистическите кокошки и петли! Яйцето днес света владей и който не може да снася и произвежда бели яйца, зле живей!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде сега, капризи! И цвета на черупките ще си харесваме! Някъде по 6 часа чакат на опашка за 6 яйца!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еми много ясно, яйца на ниски цени от Бг ферми няма, пилешко вероятно също. Папкайте и се не бойте, топлинна обработка минават.:))
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 68.... Няма значение, какви цветове имат перата на кокошките! Важното е кокошките да не вкарват в яйцата тежки метали и по този начин да се оцветяват черупките им! Баба ми имаше кокошки и петни с най - различно оцветени пера, но всичките яйца които снасяха бяха с бели черупки!
68
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Фабричната маркировка на яйцата не може да се премахне с нищо ,освен с разтворители -спирт или коресилин. Първата цифра означава тип отглеждане - клетъчно ,подово и т.н. вторите 2 букви са страната производител. Този Божанков мисли ли,че някоя българска фирма ще започне да търка маркировката яйце по яйце и да маркира наново ? Пълна простотия говори този.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 65 - ела ми се обади когато кафява кокошка снесе бяло яйце ! Да ви имам разбирачеството, като на пещерняци !
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В америка живея и си купувам само яйца с бели черупки!
65
2
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Че какво лошо има в това бе баламурници, поне си купувате истински неща, не като ония ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ на Тиквата който ги узакони ! Сами се превръщате във втора ръка народ, а се сърдите на Запада като ви праща истинска храна, която както се вижда тук, някакви бг-иддииотти заговориха и за отровни или ИМИТИРАЩИ яйца защото биле кафяви ??? Такова племе като вас недоволно от всичко истинско няма право на добър живот ! Сами си избирате съдбата на бедняците на ЕС !
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По света има различни различни породи кокошки, които снасят яйца с различни по цвят черупки. Но нашите истински български породи кокошки от векове са снасяли яйца с чисти светли, бели от чист калции черупки. Те не отделят в яйцето тежките си метали за оцветяване на черупките ... Тези български породи кокошки, предпазват своите пиленца като се родят да бъдат здрави... Освен това белите черупки като изсъхнат, можеш да ги начукаш и да ги концумираш.... ония с червените черупки, с тежки метали - Не!
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Умници тук си мислят, че всички промишлени пилета са оплождани от петел.....
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само яйцата, които се внасят нямат вкус. Ами и месото, зеленчуците, плодовете. Жито, хляб. Всичко което се внася е с лошо качество, и най- вече вредно за здравето. Това води до мутации на гени , епигеника. После се чудим, защо се увеличава процента на увредените деца. Това е голата истина. Недопустимо е да се внася храна у нас, със съмнителен произход и некачествена, тъй като имаме една от най- плодородната земя, която може да изхранва целия ЕС.
61
2
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 4 месеца
Ти си бил голям глYпак бе ? А тогава ония кокошки които снасят зелени, сини и друг цвят яйца с какво са хранени бе, с "водни боички" ли ? Чел ли си за такива кокошки, има ги много при инките, а вече и в България при развъдчиците на кокошки ? Всеки знае, че българинът е глYпак, но ти надминаваш всякакъв вид глYпост !
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно време нашите деди са използували белтъка на яйцата за лепило и по този начин сме градили каменни крепости. Така, че когато концумирате яйца, концумирайте ги само сурови, като изпивате жълтъка. Едно изпито сурово яйце на ден от мен, купено от баба Пена, избива доктора от мен!
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истинските яйца са с бели.... понеже Калция в черупките им е бял. Ако черупките на яйцата имат друг цвят, освен бял, това означава, че в черупките се осаждат някакви тежки метали, оцветяващи черупките на яйцата. Така че сорта на кокошките и петлите оплождащи кокошките трябва да е чист - стара чисто българска кокошо петльова порода! Баба ми е отглеждала толкова много години кокошки и петли и всичките им яйца бяха с бели черупки!