Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни

В България влизат продукти, които не са с ясен произход
Обновена: 3 яну 2024 17:26 | 3 яну 2024 16:41, Анисия Иванова
122
Препакетират вносни яйца и пилешко у нас, продават ги за родни
Снимка: БГНЕС, архив

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство, каза председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Божанков пред БНР.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцавноспилешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Яйца си купувам от баба Пена! Звънвам и и я питам: - Петела заплодилил ли е достатъчно кокошките и колко яйца мога да си купя тази седмица? Тя ми отговаря: - Ела, ела петела е герой в моя двор и яйца колкото искаш снесоха кокошките безброй! Всичките яйца на баба Пена са истински - с бели черупки! Така, че тия вериги за транспорт на неоплодени от истински петли яйца не ме интересуват въобще!
57
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Отделно, не знаех, че про'с'тите европеидни и некадърни търтеи са ви хванали да опрашвате чгодите... явно тази година и ягоди няма да има.
56
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До Лъжец Христо Христов/54 Ц. Христо Христов борави с факти и не лъже: pan-netherlands.org//wp-content/uploads/2021/07/Bestrijdingsmiddelen-in-aardbeien-uit-de-supermarkt_-PAN-NL19-juli-2021.pdf таблица 2. Който иска може да си го преведе.
55
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
По-добре украински яица, отколкото от холандски с фипронил. А несъгласните - да си купуват холандски с фипронил за децата. Дреме ми на... за неграмотните европеидни про'с'таци - още по-добре даже!
54
2
 
10
 
! Отговори
Много ясно преди 4 месеца
Това го знае всяко хлапе. И изобщо с какъв акъл купувате пилешко?
53
5
 
2
 
! Отговори
Лъжец Христо Христов преди 4 месеца
До 28 Христо Христов До про'с'така мин-вал пост 20: дано наследниците му ядат само пестицидени холандски ягоди от лидл!. . . . Господинът, освен, че е много пpocт, а и яко ви лъже и ментосва! Холанските ягоди нямат и зачатък на пестициди, защото се опрашват с търтеи, които са изключително чувствителни към пестициди! Холандия е световен износител на насекоми за опрашване на парници (проверете!). Най-чистите зеленчуци както и ягоди са от Холандия защото те нямат друг коз с/у Испания освен качество
52
9
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Виновни за това са русофилите и Шойгу!
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имам зет от Сирия и ручам яйца от Украйна и славя Шенген
50
4
 
15
 
! Отговори
<><> преди 4 месеца
Нормално е всяка къща да си има кендзеф......Такива сме ние в ЕС ...нужника им ....да ни с***т в устите ! Все някой трябва да върши това ....ние сме перфектни за нужник за това и ни държат най бедни е ЕС .......
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека позная-яйцата не са просто вносни, а украински. Не, нека. В момент така жестоко ще се ухапем отзад, но ще е късно.
48
2
 
18
 
! Отговори
Абсолютно! преди 4 месеца
Русия под санкции и в война,цена на 10бр,яйца в Москва-1,20$,мирна и европейска!!!България,София 10бр.яйца-2,50$.?!?!?!
47
1
 
10
 
! Отговори
Т.Т. 1989 преди 4 месеца
Тези престъпници отдавна са си разпасали колана ,но е време вече да ги окаушат.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е само с яйцата и пилешкото. Но щом хората си избират и преизбират все същите управници, значи са доволни.
45
4
 
17
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 4 месеца
Вън наглите окраинци!
44
2
 
20
 
! Отговори
КуКлус преди 4 месеца
Пак мрънкат ! Разбира се че така е редно ! Това е абсолютно задължително за България ! За какво сме в ЕС като не изяждаме това което е годно за контейнера ? Ние сме ценен съюзник в ЕС !
43
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 37 Хайде отивай в Сибир да ядеш на Путин евтините яйца! До като червената иZмет не бъде премахната, бг все ще е зле, като при правешкият cиганин.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
забележете евреите тук на форума ни учът какво да правим но не и да гледа всеки кокошки защото ще им отнемим бизнеса! всичко що е против от повишавае на цената е българин съгласнитеи кито даже и го наричът правелно явреи
41
1
 
24
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Какво се оплаквате бре? Важното е да има банани.Цели 30 год. ги чакахме с нетърпение.Слава на ,,ДЕКОРАЦИЯТА,,
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кокошките спряха да снасят !!! И там нема кадри .
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свалиха Т.Живков явреите за да си правят търглвията !!!Те никога не са работели - само търгуват