България губи много пари заради Шенген, има нужда от системна кампания

Проф. Димитров: Има опасност от огромен мигрантски поток към Европа
8 яну 2024 20:15, Анисия Иванова
77
България губи много пари заради Шенген, има нужда от системна кампания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има опасност от огромен мигрантски поток към Европа, ако войната в Близкия изток се разрасне, което е свързано с това България да бъде приета само по въздух и вода в Шенген. България трябва да води систематична кампания, за да убеди всички партньори в това, че страната ни е способна да се справи с опазването на границите и да може да разчита на европейска помощ за това. България губи много пари, защото не е част от Шенген чрез сухопътните си граници, като икономическият аспект може да бъде използван като силен аргумент, коментира проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Войната в Украйна и войната в Близкия изток са двете най-големи и видни предизвикателства пред глобалната сигурност за 2024 г., като има опасения и за намеса на регионални играчи в Червено море, каза Димитров. В Близкия изток се наблюдава известно затихване, като редица западни държави търсят решение и спиране на военните действия.

"Това, което се случва там (в Газа), не може да продължава до безкрайност, а и няма изход за хората, които са в сектора Газа. Те няма къде да отидат, нито една страна не ги приема; Израел се чувства под натиск от международната общност и не случайно посещенията на редица водещи дипломати от САЩ и Европа в региона, които търсят поне спиране на огъня в момента и търсене на решение в този случай, защото цивилните жертви са много. Това не може да продължи до безкрайност.“

Съществува опасност от мигрантски поток, който няма да може да бъде овладян, ако броят на мигрантите е няколкостотин хиляди, което се отразява и на членството на България в Шенген чрез сухопътните си граници. Честите избори в страната ни и постоянната смяна на правителства последните години създават усещане за нестабилност у партньорите ни от ЕС. Честата смята на външни министри и министър-председатели пречи да се води ефективна кампания, с която да убедим страните-членки. Укрепването на българските граници трябва да е на европейско ниво, а не само на вътрешно в страната, тъй като България е сухопътната врата от Азия и Близкия изток към ЕС, което прави нашата граница европейска отговорност.

"България трябва да води систематична кампания за убеждаване и то не само с Австрия или Нидерландия, както беше до скоро, а с всички партньори, за да бъдат те убедени в това, че ние можем да се справяме и в същото време и да разчитаме на европейска помощ за това нещо. Когато има систематичност в усилията, тогава хората разбират, че има сериозен партньор. Нашите аргументи биха могли да бъдат такива, че когато не сме влезли сухопътно в Шенген, ние губим от няколкоститин милиона до няколко милиарда лева.

Съществува риск България да остане член само на частичния Шенген, а изборите за европейски парламент, изборите в Австрия и избори в други държави, които предстоят тази година, са ключов елемент за приема ни в Шенген със сухопътни граници. България губи много пари, защото не е част от Шенген чрез сухопътните си граници, като икономическият аспект може да бъде използван като силен аргумент.

Критичната инфраструктура на България е добре защитена, но сигурността никога не е гарантирана, трябва да се направи систематичен преглед на евентуалните заплахи и реакции, които България ще предприеме. Трябва да се мисли за интеграция на мигрантите, а не само тяхното настаняване.

Дипломацията е част от решението на ситуацията в Червено море, но трудно ще бъде постигнато решение само чрез дипломация. Вече има военни кораби на Индия и САЩ в Червено море, като гостът очаква Европа и Китай също да изпратят кораби.

Новите технологии и изкуственият интелект вече навлизат в помощ на националната сигурност на България. Разполагаме с големи бази данни, които се проверяват лесно и софтуер, който преглежда хора по гари и летища. Гостът обясни, че развитието на технологиите са непрекъснат процес, като се развиват много бързо и биват използвани и от престъпниците.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледам българите до къде го докараха ... ясно що за народ е това...
48
1
 
7
 
! Отговори
Чист Българин преди 4 месеца
Шенген е кофти, по добре да сме извън Шенген, да си запазим българската раса чиста, по-добре да не влизаме в Шенген.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този човек е едно голямо предизвикателство - сложили го ректор на университет, а той разбира от отбрана?!? По добре да е за Милиционерското
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никога няма да се кланям на руснак, нито на американец, само и единствено на БЪЛГАРИН. Ботев и Левски пожелаха да сме свободни и равни с другите Европейски народи. Така да бъде. Почит към Украйсните ни братя, руските диваци да го д.х.т
45
0
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 4 месеца
Като толкова държиш да си в Шенген и да си заобиколен от *** карабини, стягай багажа за Брюксел. В Моленбек те чакат с отворени обятия.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става със санкциите, какво става със санкциите? Рухна ли Русия, рухна ли вече Русия?
43
1
 
1
 
! Отговори
мвр - убийци преди 4 месеца
Губят лесни пари най-богатите, а средната класа и бедния човек изобщо не губят, дори са на плюс без Шенген.
42
1
 
1
 
! Отговори
гейовете ебат преди 4 месеца
много яко българите, а българите се се гушат страхливо и се вълнуват ама тези ще ни пуснат ли, ама онези ще ни пуснат ли, ама по-вода ли ще ни пуснат или по въздух ще ни пуснат, ох... дано ни пуснат.
41
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Русия губила...... Не ме интересува Русия! Интересува ме, кога ще имаме здравеопазване и болници като във Франция, Германия.... или поне като в Русия!!!
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с победата на бойното поле над Русия? Победихме ли вече Русия?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По добре в ЕС и НАТО да карам мерцедес отколкото с Русия да карам москвич.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русначета нямате почва в България, просто фактите не са на ваша страна. Приключи ви пропагандата.
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 37 По-добре в шенген и да заминавате при братята си от С.Корея, Иран и там другите му "демокрации", където те вкарват в затвора за нищо... Понял?
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре извън Шенген, отколкото да приемем обратно талибаните на Австрия.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия губи много пари, НЕ БЪЛГАРИЯ. Руски мършояди
34
1
 
3
 
! Отговори
откачихте с тия пари преди 4 месеца
Не го знам тоя България , дето губел много пари щото не бил в Шенген , очевидно аз не съм този , защото нито съм видел , нито чакам пари нито от ЕС , нито от Шенген . Буци " врътка " за тия 15 години над 500 милиарда и то наша пара , не като някой да ни я дава , вземаха ни я и нищо да видок .
33
2
 
4
 
! Отговори
Тангара преди 4 месеца
Тоз дъртия що не копа на къра с мотиката ми лалажийства по медиите?
32
0
 
0
 
! Отговори
Споко преди 4 месеца
Споко, сега ЕС ще се сабере и ще намери начин да заобиколи ветото на Орбан и страните ще саберат пари да дадат и ще саберат 5-6 стотин хиляди, няма значение да ли са стари, инвалиди, еднооки или куци, на руснаците ще им трябват месеци докато смелят всичко това, поне до есента до изборите ще има хора за фронта, само трябва да дадем парите.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има огромна опасност дъртите *** да излезнат и същите русофилски медии да ги покрепят. Я виж как губим. Заплатите вдигнати, пенсиите вдигнати, газа два пъти по-евтин. Кой губи, руско мърshо?