Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама

Белгийският премиер: Тази година е решаваща за Европа и за Запада
16 яну 2024 12:06, Елка Василева
274
Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година ще бъде решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро в реч пред евродепутатите в Страсбург по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Нашите демокрации и свободата ни ще бъдат подложени на изпитание не само с изборите за Европейски парламент, но и за президент в САЩ, посочи той.

По неговите думи, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, Европа наистина ще трябва да се справя сама. Като европейци не трябва да се страхуваме от тези възможности, а трябва да направим така, че да можем да разчитаме повече на себе си и да бъдем по-самостоятелни, заяви Де Кро.

Той призова да се запази единството и съпричастността с Украйна и да продължи военната подкрепа за силите на Киев. По неговите думи, докато САЩ разглеждат този въпрос геостратегически, за Европа той е екзистенциален.

Едно от най-големите предизвикателства е запазването на силата на европейската икономика, отбеляза Де Кро. Той призова ЕС да се подготви за очакваното бъдещо разширяване. Трябва да положим усилия, за да осигурим възможността европейското семейство да се разрасне, настоя белгийският премиер.

По неговите думи изпълнението на условията за присъединяване към ЕС трябва да се следи постоянно, дори и след като дадена страна стане част от европейското семейство. Де Кро заяви, че председателството ще продължи работата по процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС (срещу Полша и Унгария).

Белгийският премиер настоя, че ЕС е длъжен да подкрепя Украйна срещу руското нападение, както и Израел и палестинците в търсенето на траен мир. Европа има най-вече задължението да направи така, че да бъде по-свободна за бъдещите поколения, обобщи Де Кро.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде бе... Тука всички знаехме че щатите само разпалват войната и в един момент ще оставят Европа да се оправя сама - или по скоро Русия да се забива с това какво ще прави с Европа... Това се знаеше още в средата на 2022 година
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пет минутен разховор с белгиец е достътъчен да осъзнаете колко справедливо са постъпили българите с Балдуин Фландърски.
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КАТО МИНАЛИЯ ПЪТ
191
3
 
1
 
! Отговори
Железния човек преди 4 месеца
Надеждата ми е в Толупа,Канадеца,Шиши и Кокора
190
0
 
5
 
! Отговори
Деди преди 4 месеца
"Добрьо утро" ни казва Белгийският вожд, къде бяхме досега та се одупиме на краварите и не поехме съдбата си в свои ръце? Тръм иде с трясък и евро-дупе-давците се осъзнават какво следва за тях! "Дръж се Европо, Тръм ке те гази"!
189
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Белгия не може да се правя сама. Ако махнат евро институциите от Брюксел фалира.
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПРЕМИЕРЪТ НА ЕДНО БЛАТО НЕ БИВА ДА ГОВОРИ ЗА ЕВРОПА
187
0
 
7
 
! Отговори
*-* преди 4 месеца
Това за времето на "слаби мъже- лоши времена" е абсолютно вярно за настоящето и бъдещето на Европа. Не напразно в Брюксел пълнят памперсите. Като дойдат танковете няма да стане с размяна на папки, съвместни изказвания,подписи и усмивки пред камерите.
186
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като знам как Еюропейците са свикнали на соцялни помощи и някой друг да ги пази, наистина ще им е трудно да пораснат...да вършат работа като за възрастни.
185
9
 
1
 
! Отговори
)) преди 4 месеца
Русия е китайска колония- факт
184
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тръмпясалия ще сътвори диктатура тип "рашистко джудже", ще отцепи Америка от света и ще я огради с огради, не знам как ще им понесе на американците
183
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Факт_всъщност Европа беше под рашистки чехъл чрез евтиния рашистки газ, но започна да се измъква от хватката на ***, опитаха се да извиват ръце, но не им се получи
182
2
 
4
 
! Отговори
*-* преди 4 месеца
Дори при пълна интеграция и относително съгласие и единомислие "Европа" е на десителетия от създаване на жизнеспособни въоръжени сили. Отделните държави с изключение на Франция И Великобрирания просто нямат такива. Зависимостта от НАТО за отбрана е ТОТАЛНА. До скоро "Европа" подценяваше риска от заплаха и наливаше парите в социал за да се хвалят в Америка европейците как имали 50 дена отпуска и безплатно всичко. Като дойде Тръмп авантара свършва ,но и от социала отказването е трудно.
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ако тръмпясалия победи, американците да се подготвят да учат руски!
180
2
 
1
 
! Отговори
Да бе, преди 4 месеца
...и всички повервахме! Ще спре Тръмп да си продава оръжието на Европа и Украйна ,и ще ги остави сами да си произвеждат? Що ли не ми се вярва? Тръмп е ясен, а е докопал властна и ще се завърти на 180⁰ ,още на първия ден! Копейките да не разчитат на това!
179
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ako Тръмп победи, на България и е спукана работата. Само не разбирам по каква логика има хора, които се кефят на такава ситуация.
178
2
 
4
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 месеца
Европа трябва да повика помощ от Неволята. Както закъсалите братя:"Невольо, ела да ни измъкнеш колата от калта!" И колкото да ви звучи невероятно, но неволята им помогнала.
177
5
 
8
 
! Отговори
Малко инфо преди 4 месеца
Знаете ли хуситите, деца на пустинята, са поразили американски разрушител с неизвестен брой жертви? Хуситите блокират протока Бан ел Мандеб за американски, английски и израелски кораби? НАТО-то щяло да ги бомбардира? Ха дано, пустиня голяма, а и много баири.
176
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ako Tpъмn ce въpнe в Бeлия goм имa шaнc Eвpona и CAЩ oтнoвo ga бъgaт иcтинckи cъюзници, a нe kaтo cera koлoнии и nogтиcниk...
175
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моите пари -за моето семейство и България. Украйна и Израел не ме интересуват. Еврогеджендърите да поддържат войни САМО И ЕДИНСТВЕНО от техните заплати. Нищо, че тези заплати са изработени от нас. Ето затова аз искам Украйна в Русия.