Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама

Белгийският премиер: Тази година е решаваща за Европа и за Запада
16 яну 2024 12:06, Елка Василева
274
Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година ще бъде решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро в реч пред евродепутатите в Страсбург по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Нашите демокрации и свободата ни ще бъдат подложени на изпитание не само с изборите за Европейски парламент, но и за президент в САЩ, посочи той.

По неговите думи, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, Европа наистина ще трябва да се справя сама. Като европейци не трябва да се страхуваме от тези възможности, а трябва да направим така, че да можем да разчитаме повече на себе си и да бъдем по-самостоятелни, заяви Де Кро.

Той призова да се запази единството и съпричастността с Украйна и да продължи военната подкрепа за силите на Киев. По неговите думи, докато САЩ разглеждат този въпрос геостратегически, за Европа той е екзистенциален.

Едно от най-големите предизвикателства е запазването на силата на европейската икономика, отбеляза Де Кро. Той призова ЕС да се подготви за очакваното бъдещо разширяване. Трябва да положим усилия, за да осигурим възможността европейското семейство да се разрасне, настоя белгийският премиер.

По неговите думи изпълнението на условията за присъединяване към ЕС трябва да се следи постоянно, дори и след като дадена страна стане част от европейското семейство. Де Кро заяви, че председателството ще продължи работата по процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС (срещу Полша и Унгария).

Белгийският премиер настоя, че ЕС е длъжен да подкрепя Украйна срещу руското нападение, както и Израел и палестинците в търсенето на траен мир. Европа има най-вече задължението да направи така, че да бъде по-свободна за бъдещите поколения, обобщи Де Кро.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
2
 
! Отговори
КГБ ви записва преди 4 месеца
Знаете ли, че Ким Филби, ръководил контраразузнаването на Великобритания е бил твърд комунист?
173
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Профил на средностатистическия русофил- бачкатор в западна компания тип слугинаж или ратай в прогнилия запад. Неквалифициран бедняк. Иска му се Русия да спечели. И той не знае защо. не е стъпвал там. Тоя прогнил запад го съсипал! Родителите му- заклети текезесари. Неграмотни бедняци. Нищоможещи и нищоправещи. Основен успех на живота им- построили вила в Занкино с крадени материали. Мрази САЩ, обича доларите. Обича Русия, не е стъпвал там, няма идея защо я обича. И така нататък.
172
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Байдън падне, надеждата ми е в нашите братя русофилите, да спрат с гърдите си руските кypшуми!
171
3
 
13
 
! Отговори
Смееех преди 4 месеца
Изпадналите скъсани американци щяли да ни помагат
170
1
 
18
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 4 месеца
Ех маааму .....няма да има на кой да подгъзуваме ......от къде ще купуваме ф-16 ? На кой ще даваме милиарди за чертежи ? Кой ще ни натяква че Сюлейман паша е спасил България от 500 вековно руско робство ? Кой ще ни продава резервите си от месо ? Това е падение на територията България !
169
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Европа е окупирана от САЩ.
168
0
 
14
 
! Отговори
Ей преди 4 месеца
Ама някой забравят десетките американски бази в Европа?!
167
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пичове, на вас трябва да се помага. Америка е банкрута пичове.
166
4
 
20
 
! Отговори
Из свободната преса преди 4 месеца
Без наша намеса. Преди два дни Берлин, центъра на а Германия и ЕС, бе блокиран от 2 000 трактора на земеделци. След блокажа на евтин петрол от лошавите руснаци, цената на дизела се е вдигнала с 1/3, а субсидиите за земеделците отиват в братска Украйна. Нито една свободна медия не счете това за заслужаваща се новина. Свободата на словото не е свещена крава!
165
1
 
15
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 месеца
Все едно някога са помагали. Добре че са заводите за оръжие в Европа. Парите на Америка никой не ги е виждал и чувал.
164
2
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 месеца
До Ного *** е страх! татарино, нямаш нищо общо нито с българските ханове, нито с власите асен и петър. задунайски татарстан е откраднат от отоманците и съществува благодарение на сърби и румънци от 146 годин.
163
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така и трябва, освен това не зна с какво Щатите помагат на "Европа"...
162
3
 
12
 
! Отговори
zombay преди 4 месеца
НЕЩО НЕ РАЗБРАХ. НАЛИ РАШАТА ПОТЪВА??????? ЕВРОСТАН КАКВО Е НАПЪЛНИЛ ТРЕТOПOЛОВИТЕ ГАЩИЧКИ??????
161
1
 
8
 
! Отговори
ННН преди 4 месеца
А дано най - накрая Европа да започне сама да се оправя!
160
2
 
2
 
! Отговори
1300 години преди 4 месеца
1350-роби!
159
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
разберете глупави русофили. Русия ни обяви за ВРАГ. Ако нещо стане - ЕС. Това е.
158
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Тръмп и ДеСантис да е - Европа ще тр. да се справя сама, а ако е Бай-дън - Европа ще трябва да преодолява и пречките, създавани от САЩ
157
2
 
13
 
! Отговори
Ного ма е страх! преди 4 месеца
1300 години как ли се е оправяла тая наща България, без НАТО и ЕС, умът ми не го побира? Малеее, какво ще правим, край, света свърши!
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея искат всички европоданици да са безполови . Скоро насилствено ще ви изрязват половите органи и ще ви ги връщат в буркан да си го държите на секцията в хола като сувенир
155
3
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
Извинявай господин Путин, бях просто пийнал. Ще те посрещна на Орлов мост с цветя и баница, както баба ми фашистката. Искрено Ваш, чест и почитания!