Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме

Реформите са в застой, не е ясно какво ще забави упадъка
12 фев 2024 21:00, Анисия Иванова
291
Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме
Снимка: БГНЕС/EPA

Миналата есен в едно огромно производствено хале в Дюселдорф мрачните тонове на един клаксон съпровождаха последния миг на една вековна фабрика.

На фона на трептенето на факли и огньове много от 1600-те души, които губеха работата си, стояха с каменни лица, докато нажеженият метал на последния продукт на завода - стоманена тръба - се изглаждаше в перфектен цилиндър. Церемонията сложи край на 124-годишната дейност на завода, започнал в разцвета на германската индустриализация и преживял две световни войни, но не успял да преживее последиците от енергийната криза.

През изминалата година имаше многобройни повторения на подобни финали, които подчертават болезнената реалност, пред която е изправена Германия: дните ѝ на индустриална суперсила може би са към своя край. Промишленото производство в най-голямата икономика в Европа бележи тенденция на спад от 2017 г. насам, а спадът се ускорява с намаляването на конкурентоспособността.

 "Ако трябва да съм честен, няма много надежда", каза Щефан Клеберт, главен изпълнителен директор на GEA Group AG - доставчик на производствени машини, чиито корени водят началото си от края на XIX век. "Наистина не съм сигурен, че можем да спрем тази тенденция. Много неща ще трябва да се променят много бързо."

Основите на германската индустриална машина са се сринали като домино. САЩ се отдалечават от Европа и се стремят да се конкурират с трансатлантическите си съюзници за инвестиции в областта на климата. Китай се превръща в по-голям съперник и вече не е ненаситен купувач на германски стоки. Последният удар за някои тежки производители беше краят на огромните количества евтин руски природен газ.

Наред с глобалната нестабилност политическата парализа в Берлин засилва отдавнашни вътрешни проблеми като скърцащата инфраструктура, застаряващата работна сила и ширещата се бюрокрация. Образователната система, която някога е била силна страна, е емблематична за дългосрочната липса на инвестиции в обществените услуги. Изследователският институт Ifo изчислява, че влошаването на математическите умения ще струва на икономиката около 14 трилиона евро (15 трилиона долара) в производството до края на века.

В някои случаи спадът в промишлеността се осъществява с малки стъпки, като например намаляване на плановете за разширяване и инвестиции. Други са по-очевидни, като преместване на производствени линии и съкращаване на персонал. В крайни случаи - като завода за тръби на Vallourec SACA, някога част от изпадналия промишлен гигант Mannesmann - последицата е окончателно затваряне.

"Шокът беше огромен", казва Волфганг Фрайтаг, който е работил в завода от тийнейджърските си години.

Сега работата на 59-годишния мъж е да разглобява оборудване за продажба и да помага на старите си колеги да си намерят нова работа.

Германия все още разполага със завиден списък от малки, гъвкави производители и Бундесбанк и други отхвърлят идеята, че пълната деиндустриализация е близо.  

Но тъй като реформите са в застой, не е ясно какво ще забави упадъка.  

"Вече не сме конкурентоспособни", заяви министърът на финансите Кристиан Линднер на събитие на Bloomberg по-рано този месец. "Ставаме все по-бедни, защото нямаме растеж. Изоставаме."

Размирната коалиция на канцлера Олаф Шолц бе хвърлена в допълнителен смут в средата на ноември от бюджетната криза, предизвикана от съдебно решение относно мерките за вземане на заеми, което остави правителството с малко свобода на действие за инвестиции.

"Не е нужно да си песимист, за да кажеш, че това, което правим в момента, няма да е достатъчно", каза Фолкер Трайер, ръководител на външната търговия в германските търговско-промишлени палати. "Скоростта на структурните промени е зашеметяваща."

Разочарованието е широко разпространено. Въпреки че през последните седмици стотици хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу крайно десния екстремизъм, антиимигрантската партия Alternative für Deutschland (AfD) изпреварва и трите управляващи партии в проучванията на общественото мнение - изостава само от консервативния блок.

Воденият от Шолц социалдемократически алианс се ползва с подкрепата на 34% от избирателите, сочи анализ на "Шпигел" на последните проучвания.

Според Мария Рьотгер, ръководител на Michelin за Северна Европа, намаляващата конкурентоспособност на промишлеността заплашва да потопи Германия в низходяща спирала. Френският производител на гуми затваря два от германските си заводи и съкращава трети до края на 2025 г., което ще засегне повече от 1500 работници. Американският му конкурент Goodyear има подобни планове за два завода.

"Въпреки мотивацията на нашите служители, стигнахме до момент, в който не можем да изнасяме гуми за камиони от Германия на конкурентни цени", каза тя в интервю.

Други примери за спад изплуват редовно. GEA затваря завод за помпи близо до Майнц в полза на по-нов обект в Полша. Производителят на автомобилни части Continental AG обяви през юли плановете си да се откаже от завод, който произвежда компоненти за безопасност и спирачни системи. Конкурентът Robert Bosch GmbH е в процес на съкращаване на хиляди работници.

Енергийната криза през лятото на 2022 г. беше основен катализатор. Макар че най-лошите сценарии като мръзнене вкъщи и дажби бяха избегнати, цените остават по-високи, отколкото в други икономики, което допринася за увеличаване на разходите за по-високи заплати и сложни регулации.

Един от най-силно засегнатите сектори е химическата промишленост - пряк резултат от загубата на евтиния руски газ в Германия. Тъй като преходът към чист водород все още не е сигурен, почти една от всеки десет компании планира да спре за постоянно производствените процеси, според неотдавнашно проучване на браншовата асоциация VCI. BASF SE, най-големият производител на химикали в Европа, съкращава 2600 работни места, а Lanxess AG намалява персонала си със 7%.

Китай също създава проблеми на Германия по няколко начина. В допълнение към стратегическата промяна в областта на модерното производство, забавянето на икономиката на азиатската суперсила намалява още повече търсенето на германски стоки. В същото време евтината конкуренция от Китай притеснява индустриите, които са ключови за климатичния преход на Германия - и то не само електрическите автомобили.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лесна работа .Правят приватизация , затварят си ядрените централи ,изнасят си златото, социализират мигрантите , изискват висше с два западни езика за обикновена работа , крадат половината от бюджета си , приемат чужда валута като официална , вдигат всики режийни , слагат на вски ъгъл казино и бързи кредити , чужди вериги магазини , двигат данъците и цените на имотите и се оправят .Нас нали така ни съветваха .Време е да приложат съветите си при тях .
170
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в Украйна има повече пари от колкото в германия, скоро те (украинците) ще са двигателя на икономиката в Русия
169
0
 
1
 
! Отговори
11g24g преди 2 месеца
Da
168
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При победа на Украйна цяла Европа ще получи евтини ресурси. Скоро и това ще стане, но *** не желаят да го приемат. Загърбване на въглищата и изцяло залагане на евтини енергийни системи базирани на водорот и АЕЦ ще възстановят производството. Трябва малко да се загърбят зелените сектанти в западна европа !
167
4
 
14
 
! Отговори
ТъкърКарлсън преди 2 месеца
След 11111111 санкции Русия се превръща в икономическа супер сила а Европа е залята и превзета от орди Бежанци, които опоскват всичко като скакалци. Родителите които гласуват за ЕвроБюрократите си скубат косите защото синовете са им бити а дъщерите насилвани. БабаМеркел докара Чумата от Африка а ДедоБайден довърши! Важното е да се дават Милиарди на Наркомана за оръжие а Англо-саксите дори забраняват на Осссрйната да сключи мир. Война до последниятОсран и последното Евро!
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "За немците рецептата е проста.." -------------- и да си прребият зелените сектанти!
165
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"това е най-голямата европейска икономика" - Овехтяла информация. От няколко месеца най-голямата европейска икономика по РРР е руската. Руската икономика не само изпревари германската, но застрашително доближи японската.
164
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тотенкопф "Гледайте как Украйна напредва на фронта" ------ да, гледаме. Доста успешно напредват в посока Полша.
163
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За немците рецептата е проста: стига бежанци, спираме СПГ и почваме отново руския газ, спираме парите за подачния, почваме да слушаме бизнеса, спираме брюкселското радио.
162
4
 
9
 
! Отговори
Слава Урине преди 2 месеца
Някой може ли да обясни какво означава името "украйна"? "Накрая", "В покрайните"... На кое? В покрайнините на Русия ли? Хахаха. Това е държавата "урина" или на галено "ууссрайна".
161
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Краварските системи патриот могат да свалят само пътнически самолети с военнопленници...Затова ще продължават да ядат Кинжали, Искандери, Х-101, Х-555 и Герани. Мачкайте братушки, мачкайте нацягите или т.нар. демократи!!!!!!
160
18
 
2
 
! Отговори
мислител преди 2 месеца
Каквото и да се каже, трябва да се има предвид, че това е най-голямата европейска икономика! А Европа е все още е един от световните лидери. Дори да има малко позабавяне, на нас ще ни трябват около 500 години да ги настигнем най-вероятно, така че статията е малко пресилена, или пък повече. Защо? Ние още не сме стигнали до реформацията на православната църква, а те се реформираха точно преди 500 години... Така че ние и руските хора сме много много назад.
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "Радваш ли се бе ***? Густо ли ти е ,че ще гладуваме.." ----------- ахахаха, я пак? Путин и Русия ли тръгнаха да превръщат мексико в руска колония? Путин и Русия ли организираха ПРЕВРАТ на законно избран президент в мексико? Айде ходи се ***, че дори не си смешен!
158
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 170 - Ами, какво не е ясно, ясно е, че развали му опорката на човека, сега и цент нема да вземе. Не знам как някой се връзва на елементаризми.
157
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Путин ли ви каза, че българската азбука е македонска" - Не е казвал подобна глупотевина. Той каза, че кирилицата е творение на Отец Климент, наречен Климент Охридски, защото е живял и писал азбуката в манастира в Охрид, който в наше време е в пределите на Македония. Какво не е ясно?
156
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германия и целият запад ни оплюваше от Източна Европа и Азия че сме били корумпирани и точно Путин и Зеленски като се скараха се видяха всички какви са. Без евтините ресурси от Русия евтината работна ръка от Източена Европа и охраната на Америка за тяхната руда се оказват кругла нула
155
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 161 -ви . Радваш ли се бе ***? Густо ли ти е ,че ще гладуваме заради идолът ти в мацква!? Залухави си бяхте, залухави си останахте путинистите. Не схванахте най-важното ,че за нормалните свободния живот е по-важен от късче хляб под робство. Гладни ще седим ,но не и ***!
154
1
 
28
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Германия ритуално се самоуби, дарявайки нов живот на Америка. Перфектна донорска ситуация, дето се вика.
153
2
 
20
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
не искам акъл от хора загубили 2 войни и сега загубиха трета икономическа. Всеки път сами се навират между шамарите. добре си бяха на две!
152
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудно ми е къде са сега ефроолибералите да обясняват колко добре било без евтин руZ.Zки газ?