В Белгия предлагат 4 дни работа и €2800 минимална заплата

Според експерти това е приложимо и не би довело до сътресения
19 фев 2024 13:32, Елка Василева
55
В Белгия предлагат 4 дни работа и €2800 минимална заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Белгийските социалисти франкофони предлагат в навечерието на парламентарните избори през юни в страната да бъдат въведени четиридневна работна седмица от общо 32 работни часа и минимална заплата от 2800 евро, съобщиха местни медии.

Трудовите възнаграждения в Белгия трябва да бъдат поне по 17 евро на час, заяви председателят на партията Пол Маниет. Той отбеляза, че работещите трябва да получават повече от хората на социални помощи.

Изчисленията на социалистите показват, че Белгия не изпълнява европейските изисквания, така че минималното възнаграждение да бъде равно на 60 на сто от средната заплата. За тази година се предвижда минималната заплата да бъде 2070 евро, уточняват медиите.

Ако предложението на социалистите бъде възприето след изборите, това би означавало работещите да получават след облагане по 2000 евро месечно, ако живеят сами и по 2300 евро, ако имат семейство. Според Маниет подобни промени са възможни при по-значително облагане на високите заплати и така страната ще се съобрази с правилата на ЕС.

Медиите цитират експерти, според които предложенията на социалистите са приложими и не биха довели до сътресения, но е възможно някои работодатели да предпочетат вместо това по-ускорено роботизиране на дейностите в техните дружества.

Маниет поясни, че поставените цели няма да бъдат постигнати бързо, но настоя, че социалистите са допринесли за запазването на нисък размер на ДДС върху енергията, както и за повишаването на минималните доходи в страната за първи път от десетилетие и за достигане на минималната пенсия до 1640 евро.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Първо прочетох в България,после си сложих очилата!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нашите социалисти кога смятат да предложат нещо такова у нас?Народът ни е свикнал да го лъжат, така че да видим дали ще има смелчага да се осмели поне да го запомнят !
21
0
 
6
 
! Отговори
Хехе преди 2 месеца
А тука робите за колко климбарят?
20
0
 
6
 
! Отговори
Перниканец преди 2 месеца
Eпа айде. Се отнекъде требе да се почне. Това е резонно като за начало.
19
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
И за Великобритания говорят за четири дневна работна седмица, но със запазване на работните часове от пет дневната работна седмица.
18
2
 
13
 
! Отговори
Cpt. Willieam Lynch преди 2 месеца
А тук Кокор се чуди със кави нови десятъци и кръвни данъци да стриже народа! Иначе сме европейци, но само когато трябва да затваряме централи и да спазваме конвенции. Гетото на Европа сме и трябва да я напуснем спешно, докато не са ни затрили както и турците не успяха!
17
7
 
4
 
! Отговори
Има решение преди 2 месеца
До Крият безработица Ходи в Русия там всичко е тип.топ, тяма да имаш данъци, няма да храниш украинци и араби ще работиш само за себе си и ще трупаш пачки и кюлчета злато като Крез.
16
0
 
18
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
До Парадокс Бг 8 Тези чужди големи хранителни вериги за какво мислиш че са дошли у нас ? Не е да ни хранят , а да печелят.Собственика на Кауфланд и Лидъл е най богатия човек в Германия.
15
0
 
19
 
! Отговори
Заплати и стоки преди 2 месеца
Според заплатите и качеството на стоките. Има шампоан за бедни 2.50 лева има същата марка за богати , примерно Мадрид -6 евро. Една и съща марка, нямат нищо общо в съдържанието, на едното пише произведено за Македония България Сърбия, на дългото пише произведено за Франция, Белгия, Испания, Холандия. Има и за бедни - *** и за богати качество. Кой - както си я нареди. Това е един шампоан, представи си за храна продуктите...
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самата идея за минимална заплата е соц. ЕС се превръща в един соц. съюз пълен с амуджи и всякакви други пингвини, които реално живеят на издръжки и социалки. Копейки некопейки, политиките на най-високо ниво напомнят комунистическите идеи
13
4
 
22
 
! Отговори
Крият безработица преди 2 месеца
Аз имам постоянно предложения за работа в Германия основно, но и Австрия. Прави ми впечатление, че освен сумираното работно време, което е практика и тук, предлагат и други уж предимства. Масово предлагат 35 часова работна, което намалява и заплатата. Данъците са огромни, като за неженени са още по-високи. И какво излиза? Местните заминават за Швейцария и САЩ, където печелят повече, а аз да работя и да ми взимат 40% от дохода да хранят някой арабин или украинец? Немците не искат и те затова!
12
3
 
16
 
! Отговори
до Мнение преди 2 месеца
С тези 2800 евро в Белгия си за никъде. Цените там са много, много високи.
11
1
 
5
 
! Отговори
Ръботодател преди 2 месеца
И е България може да работите на 4 дена пък ще ви плащам като за 4 дена.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 6 Защо в България са ниска доходите? Много е просто, защото бяхме 45 години под люто руско робство, пък и след това не можахме да го отхвърлим нацяло както направиха в Полша и Че Чехия.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тези 2800 евро в Белгия си за никъде. Цените там са много, много високи.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоест за ниските доходи са виновни само и единствено политическата класа .Която класа нагло ни казва , че трябва да се готвим за война . Такак и така ви ограбихме и нямате пари , какъв е проблема и да ви изтребем , това е в главите на политиците .Бесен съм .
7
2
 
22
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 2 месеца
В България Кауфланд, Лидл, Билла и Метро дават мизерни заплати на българите, докато в техните страни взимат в пъти повече. Дискриминация и унижение за българите!
6
0
 
10
 
! Отговори
Вещ преди 2 месеца
България няма да се "оправи". По-зле ще става. Кораба потъва вече е на 2 км дълбочина и дъното не се вижда. Най - вероятно БГ потъва в района на Мариянската падина. И там ще остане за дълго.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе какъв е този ЕС ? Каква е тази политика в България ? Защо в България ни държат вечно с ниски доходи ? Какво толкова им пречим на политиците ? Направо ми идва да изравня всичко със земята и да почнем наново и минимум с 2000 евро заплати като в цяла Европа .Каква е тази подигравка с българите . Не сте ли гневни ?
4
2
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
В Белгия взимат 6 пъти по-голяма минимална заплата, после се чудят защо младите бягали от България! Мизерабъл Бг!