ЕС и Китай ще си сътрудничат за митата на е-колите

ЕК планира да вдигне митата до 38%
22 юни 2024 21:20, Инна Ангелова
15
ЕС и Китай ще си сътрудничат за митата на е-колите
Снимка: Pixabay

ЕС и Китай ще си сътрудничат, за да бъде избегнато въвеждането на високи "наказателни" мита върху износа за Европа на китайски електромобили, предаде ДПА, като се позова на изявление на китайското министерство на търговията.

Китайският министър на търговията Ван Вънтао и еврокомисар Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на ЕК по въпросите на икономиката в полза на хората, продедоха видеоразговор. От министерството съобщи, че ще бъдат проведени консултации във връзка с разследването на ЕС за китайски държавни субсидии за производството на електромобили.

ЕК планира вдигането на митата за внасяните на територията на ЕС китайски електромобили до 38,1%. Те трябва да влязат в сила от началото на идния месец, но могат да бъда свалени със задна дата, ако двете преговарящи страни постигнат съгласие. Настоящите мита за автомобилни производители извън границите на ЕС е 10%, уточнява ДПА, цитира БТА.

По-рано днес вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек, който е и министър на икономиката, заяви по време на посещението си в Китай, че предложените от ЕС високи мита върху китайски стоки не представляват "наказание".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от ЕС
Руските удари доведоха до нови спирания на тока в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 10 " В момента, Китай провежда хищническа политика по разоряване чрез ценови дъмпинг" - а може би просто си го могат. Китай харчи много повече от целия ЕС за R&D. ПП. България не прави ли "ценови дъмпинг" на германия?!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колите са само част от проблема. В момента, Китай провежда хищническа политика по разоряване чрез ценови дъмпинг на всякакви европейски производители. Те фалират и моментално получават оферта за изкупуване от китайските си доскорошни конкуренти. Така китайците се сдобиват с европейски фабрики и цялата им стока вече е мейд ин ЕУ. Аз съм в бизнеса с бяла техника и още няколко години и китайците изцяло ще завладеят целия пазар. С колите ще стане същото.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия чини са много нагли с техните бракми.
8
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 8 "Чините ще си останат само с мечтите за доминант с ел коли, дори ел скутерите и ел велосипедите им се самозапалват и гасене няма. " - абе про'с'так неграмотен, и двата кораба с пожари от електрически коли тръгват от германия. Единия за САЩ, другия за Сингапур. Китайските машинки са само тези дето те дълбаят отзаде.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е как така? Според копейките Китай си сътрудничи само с Путин.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия фоерверки няма кой да ги купува освен чините и рашките. Чините ще си останат само с мечтите за доминант с ел коли, дори ел скутерите и ел велосипедите им се самозапалват и гасене няма. Нещо много си повярваха. В YouTube е пълно с разочаровани купувачи.:))
5
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
ЕС е спукан балон. Преди седмица всички ЕС медии пишеха надуто брюкселските опорки как ЕС защитавал автомобило- производителите си. Три дни след като Китай започна разследване за свинската карантия от ЕС и Брюксел даде на заден. Факти. ПП. Явно в свинската карантия е силата на великия ЕС.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Умният, почти колкото Аналена 360 градуса наобратно, Роберт Хабек изтърсил, че предложените от ЕС високи мита върху китайски стоки не представляват наказание.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕК вдига митата до 38% на китайските електрички, КНР отговаря с контрамерки и тази търговска война вие наричате готовност за сътрудничество?
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затваряйте заводите из Европа, не сте конкурентоспособни на Китай. Коли ще има по магазините, магазините ще са пълни, банани, китайски коли, демокрация и свободна пазарна икономикаа. Това е щастието за всяка демократична и със пазарна икономика държава. Така ни съветваха да правим, когато падна социализма. Затваряйте и внасяйте нашите стоки. Магазините пълни и народът - щастлив.
1
3
 
6
 
! Отговори
Гaля преди 2 седмици
A cъrлacyвaнo лu e c nocoлcтвoтo?