ГЕРБ дърпа напред пред БСП за евровота, мандат и за ДСБ?

Европарламентът дава 3 мандата на патриотите
29 мар 2019 16:15,
265
ГЕРБ дърпа напред пред БСП за евровота, мандат и за ДСБ?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ е увеличил преднината си пред БСП за европейските избори при най-новото проучване за разпределението на местата, публикувано днес от Европейския парламент.

Според последната прогноза, която отразява състоянието към 20 март, ГЕРБ вкарва шестима евродепутати, а БСП петима. Три седмици по-рано (към 1 март) двете партии бяха с абсолютно изравнени сили, като разликата по между им беше 0,6%.

Сега въз основа на анкета, направена сред българските избиратели, Европейският парламент предвижда, че 37,5% от гласовете ще отидат към ГЕРБ и 31,9% за БСП.

Още по темата

Трета в прогнозата е ДПС с 12,4%, което й гарантира два сигурни мандата. Демократична България има 4 на сто, а ВМРО - 3,9%, което дава на двете формации по един евродепутат. Шансове за по едно място в Страсбург имат още “Воля” с 3,4% и “Атака” с 2,8 на сто. НФСБ на Валери Симеонов и АБВ на Румен Петков са с под 2% от симпатиите на анкетираните и според проучването нямат шанс да изпратят свои представители в Европейския парламент.

Това е първото проучване, в което “Обединени патриоти” се разглеждат поотделно. В началото на март те имаха общо 5,4 на сто от симпатиите на анкетираните.

Така два месеца преди изборите за Европейски парламент се очаква България да бъде представена със седем депутати в ЕНП (ГЕРБ+ДСБ), петима при социалистите, двама при либералите и по един при консерваторите и крайната десница.

В европейски мащаб също се предвижда групата на ЕНП да е с най-много евродепутати - 188 (217 сега), следвана от социалистите с 142 (186 сега) и либералите с 72-ма евродепутати (68 сега). Трите най-големи групи, които са проевропейски ориентирани, ще имат общо 57% от евродепутатите в следващия парламент.

Четвърта сила ще е крайната десница “Европейски национален фронт”, в която влизат френската “Национален съюз” на Марин Льо Пен и “Северната лига” на Матео Салвини с 61 евродепутати, следвана от Зелените с 51.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
39
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФандъковаСтараната е толкова отвратена от Нинова, че нищо няма да промени резултата от изборите.Нали видя МЕГА протестите, които БСП обявяваше месеци преди да се състоят по колко човека събираха?Стандарта на живот се вдига, народа това го интересува.Жветанов ако ще и Бурш Халифа Ал Араб да купи на никой не му дреме като има работа и си храни семейството.
6
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наш Цецо освен фамозен брокер явно е станал и блестящ социолог.
5
4
 
41
 
! Отговори
как кой преди 5 години
До Анонимен1 млн мъртъвци,неизчистени от списъците
4
9
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена и фалшива статия. Хората намрази мафията.
3
11
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е чудно кой гласува за тези мафиоти
2
26
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано БСП победи на изборите.
1
10
 
75
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
Страната се тресе от скандали, но Герб дърпат на евровота, много достоверно!