Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти

Разликата между първите две партии е под процент
8 май 2019 15:00,
211
Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ, съответно с 33,2% на 32,5%, сочи проучване на нагласите на избирателите за предстоящият евровот на 26 май. Данните са на изследователски център "Спектър" с ръководител Петко Петков. Възложител на допитването е Института за модерна политика, а извадката е направена сред 834 лица над 18 години от цялата страна.

Според изследователите обаче, лидерството на Столетницата е в резултат не от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“.

Третото място изглежда гарантирано за ДПС с 8,5%. Партията мотивира своите симпатизанти с участието Мустафа Карадайъ като водач на листата. Това е допълнителен стимул за мобилизация на избирателите на ДПС, които ще отидат до урните, за да покажат подкрепа за своя лидер, коментират от "Спектър".

Шансове да вкарат поне по един депутат запазват и ВМРО-БНД с 4,2%, следвани от дясното обединение "Демократична България" и коалицията "Патриоти за Валери Симеонов".

Социолозите коментират и конкуренцията в трите основни сектора на политическото пространство.

В левия сектор наред с БСП за електорална територия се бори и възстановената под егидата на АБВ лявоцентристка „Коалиция за България“. Те навлизат в кампанията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласуват и имат потенциал за растеж особено при условие, че БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат.

В десния сектор политическата коалиция на ГЕРБ и СДС има за съперник своите бивши партньори от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори се явяват под наименование „Демократична България – Обединение“.Отворен остава въпросът дали „Демократична България“ ще успее да мотивира своите привърженици да гласуват. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4.2 % от решилите да гласуват, категорични са от "Спектър".

В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО-БНД и „Патриоти за Валери Симеонов“. Освен традиционно силната позиция на кандидата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки(4,2%), данните показват и тенденция към повишаване на подкрепата към бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов - около 4% На по-задни позиции засега остава „Атака“ (1.2%).

На въпроса "Ще гласувате ли в европейските избори на 26 май?" отговор "категорично да" са дали едва 33,5% от анкетираните. С "Не" са отговорили 37,7%, а малко над 28% твърдят, че още не са решили.

Интересни са резултатите и от последния въпрос, който социолозите са задали на реципиентите - "Какво според вас трябва да е бъдещето на Европейския съюз?"

Оказва се, че повечето българи подрепят идеята за Европа на отечествата - с над 34%, а за европейска федерация се обявяват малко над 32%. Също толкова казват, че не могат да преценят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е бсп да хваща пътя.аман от ояли се комунисти.
154
8
 
11
 
! Отговори
хм преди 4 години
БСП ще се разпадне напълно след изборите. Напълно неспособни да проведат една положителна предизборна камапния. Само хули, обиди и никаква политика.
153
5
 
7
 
! Отговори
До 161 преди 4 години
Ти със сигурност не си живял под управление на дуото бсп/дпс Защото няма с кой друг да управляват комунистите освен с турците Дано не ти се наложи в близките 50 години да ти се случи
152
8
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Добре за купени социолозите от Цветанов щом толкова много дава на Герб, Валерката и Другия *** Джамбазки. Пълни глупости са тези изследвания. Има истина ,че БСП води , но разликата е къде къде по -голяма? За Атака е сигурно влизането в Европарламента тъй като на всеки избори ги ощетяват адски преди тях и след тях АТАКА е все вътре в паарламента . Няма как Валерката обиждал майките , а Каракачанката търгувал с БГ паспорти и Джамбазки с подкрепа за джендърите да бъдат преди АТАКА по проценти.
151
7
 
11
 
! Отговори
Помним,помним.. преди 4 години
Помним! Ех какъв" рахат" беше при др.Луканов, който разстреляха показно- празни магазини, купони и чакахме за един хляб по 5 часа.А при др. Виденов-един лев бе станал 4 000 долара/или обратно беше,а/,народа масово бе на улиците за да го подкрепя.А при тройната ламя,тоест коалиция-какъв възход за 800 дни направихме.И накрая при другаря Орешарски-как се изпариха 4 милиарда от КТБ-рахат,рахат и възход! А при др.Нинова-направо ше фръкнем.Барабар с другарката Йончева- с къщата й за гости.Ех,рахат...
150
7
 
10
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Бсп били с преднина хахаха да се смееш ли или да плачеш Къде са правени тези изследвания в централата на бсп или в някой пенсионерски клуб Така им се иска на червените изледователи окупирали всички агенции и промиват мозъци Само че забравят че Българския избирател в болшинството си знае че бг комунистите не са алтернатива и отдавна ги е отписал *** ще изгубят и тези избори макар че са без значение за управлението на страната
149
8
 
3
 
! Отговори
Пак копи/пейст преди 4 години
До ***-милионерка: Пак ли ти с тоя копи/пейст. Корнелия Нинова нито е купила Техноимпекс, нито е станала милионерка от това, че е купила и продала през фондовата борса акции от вече приватизираното дружество. А в процедурата за приватизация са участвали двама заместник-министри от правителството на Иван Костов.И това е коментирано много пъти. Но оглупелите от бедност гербаджийски *** продължават с този и подобни копи/пейстове.
148
9
 
1
 
! Отговори
Край преди 4 години
Бойкот на тези избори. За нас няма НИКАКВО значение кой партиен послушко ще отиде да папка тлъстата брюкселска заплата.
147
6
 
16
 
! Отговори
Курнелия-милионерка преди 4 години
През 1999г. Ив. Костов назначи *** Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя успешно приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи. Ако Д. Благоев ги види от някъде ще се обърне в гроба
146
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо комунистите толкова държат да живеят в Брюксел?!
145
8
 
16
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Запомнете ведрата физиономия на Нинова и да ни покажат как ще изглежда след изборите.
144
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП ОПРЕДЕЛЕНО ВОДЯТ ПО КРАЖБИ.ВМРО ГОРКИТЕ САМО С ЕДНИ ПАСПОРТИ И СА ЧЕТВЪРТИ
143
2
 
0
 
! Отговори
пълен списък преди 4 години
17. ПП Пряка демокрация18. Коалиция БСП за България19. ПП Глас Народен20. ПП ДПС21. Движение Заедно22. ПП Българско национално обединение23. ВОЛЯ Българските Родолюбци24. ПП Движение 2125. Христо Симеонов независим кандидат26. ПП Движение Презареди България27. ПП Възражданеса номерата за гласуване на евроизборите
142
1
 
0
 
! Отговори
пълен списък преди 4 години
1. Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска класа2. Път на младите (ПП НДСВ и ПП Новото време)3. ПП ВМРО БНД4. Ваня Григорова независим кандидат5. Партията на зелените.6. ПП ВОЛТ7. Николай Ненчев независим кандидат8. Венислава Атанасова независим кандидат9. Коалиция Възход10. Коалиция за България11. Десислава Иванчева независим кандидат12. ПП ГЕРБ13. Демократична България Обединение14. ПП АТАКА15. Минчо Христов независим кандидат16. ПП ДОСТ
141
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако гласуваме по айдуклък,със сигурност е така.
140
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно!!!!На 1 място е шкембе войвода!!!!!!
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност спора е вътре между десните партии между ДСБ,БСП срещу ГЕРБ,СДС и с тръмпистката партия ВОЛЯ,а директно е ДСБ срещу ГЕРБ,СДС.
138
10
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Забелязал съм, че от близо 10 години винаги преди избори всички социологически агенции слагат БСП че води пред ГЕРБ, след изборите винаги обаче става...тръц-пръц...пльок
137
2
 
8
 
! Отговори
мале . . . преди 4 години
Това другото име на Галъп Интернешинъл на Кънчо Кънчев ли е?
136
13
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До АнонименНяма как ГЕРБ да бъде оставен на власт,само за да не спечели БСП.Гербаджиите трябва да бъда изритани,а приемлива алтернатива после ще се намери.Пък и БСП е по-лесно да се махне после,ако случайно вземат властта.На България и трябва управление от типа на Орбановото,но с отчитане на местните реалности.Засега такова не се очертава.