Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"

Три партии сигурни за ЕП, сочи проучване на "Медиана"
10 май 2019 12:15, Красимир Ангелов
423
Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди евроизборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата партия на изборите може да се реши от "дреболии", в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека по метода лице в лице. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
Според резултатите от проучването, БСП все пак води с малко пред ГЕРБ – за социалистите твърдят, че ще гласуват 31,9% от хората, които ще отидат до урните, а за управляващата партия – 29,9%. Според агенцията този резултат не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, колкото на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. "мека периферия").

Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква, смятат социолозите. Според тях това по всяка вероятност бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ в последния месец и започва възстановил доверието, което беше силно ударено от "Апартамент-гейт".

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. За движението готовност да гласуват декларират 10,7% от избирателите.

Още две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори и имаш шанс да изпратят евродепутат – ВМРО (4,7 %) и "Воля" (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %), "Коалиция за България" (3,8 %),  "Демократична България" (3,4 %) и "Атака" (2,6 %). 

Според проучването обаче като цяло нито една от тези партии не може да бъде напълно изключена
от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента на проучването - 8 май, близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, отчитат от "Медиана".

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % - от 51 % на 38 %. За сметка на това всеки пети българин (22%) определя изборите за Европарламент като събитие, което не е важно за страната ни.

За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока - около 70 %, но посочените фактори поставят съмнения дали тя ще се реализира. На този етап едва 14% от имащите право на глас са категорични, че със сигурност няма да отидат пред урните. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели, предполагат социолозите.

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване
– едва 8.5 % хората заявяват, че ще ги използват. Така вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
5
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ надолу преди 4 години
До Социолог: Объркал си социологията. ГЕРБ върви надолу и това е добре за България. Стигат им толкова далавери. Време е за промяна.
339
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не понасям БСП, но мисля че е време Буци и обкръжението му да вървят да си харчат прилапаното през годините. Последните скандали само загатват за истинските мащаби на кражбите и корупцията в България. Както се казва - наядоха се като въшки и излязоха на челото.Време е да отлепим от стабилното дъно и да мръднем поне малко в някоя позитивна класация, вместо постоянно да оглавяваме негативните, като тези по ниска раждаемост и алкохолизъм.
338
4
 
6
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
ГЕРБ - 7БСП - 6ДПС - 4ВМРО - 1Атака 1.5 % Ако не стане си го режа вдъно :)))))))))))))))))))))))))))))
337
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА БСП НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ
336
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ ДАВА ПРАВО НА ДЪРТИ КОМУНИСТИ ДА ГЛАСУВАТ
335
1
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Ще говорим пак след 26-ти Май.
334
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да пратим повече престъпници, като Иванчева, в Брюксел!
333
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак сте отдолу поредни избори, пак ще ни дишате прахта! Давай Бойко!!!
332
6
 
7
 
! Отговори
Умен преди 4 години
Единствената формация за която си заслужава да се гласува е Демократична България! Или пък за низвергнатата Иванчева.
331
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите при сегашните управляващи не са толкова мащабни, те не засягат чак толкова обикновения човек, за разлика от тези при БСП. При управлението на последните цялата държава е силно засегната от множество кризи, последвани от многохилядни протести. Все пак последните искат повече държава, но пък явно не могат да я управляват компетентно. България е по-успешна при дясно управление.
330
5
 
7
 
! Отговори
Ицо преди 4 години
Не не тази стъкмистика е жалка и невярна.
329
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОЙТО ГЛАСУВА ЗА БОРИСОВ И НИНОВА СИ Е ЧИСТ САТАНИСТ!! БОРИСОВ Е ЧИСТО БКП КАКТО И НИНОВА А НИНОВА Е ПЪРВА ПРИЯТЕЛКА НА ЧЕРВЕН РАДЕВ И МАДУРО И ПУТИН!
328
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога я чакам тази анкета..Сбъдва ми мечтите - Светло бъдеще,евтин салам,истинско сирене,мек хляб и корава ***...
327
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кое спря ерозията в герп? може би изнесените данни за къщите за гости или посещението на папата, който бил похвалил бб за магистралите ( ама изглежда само бб го е чул)
326
0
 
2
 
! Отговори
X преди 4 години
До АнонименИ аз
325
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСЯКО НЕЩО ИМА НАЧАЛО И КРАЙ.САМО СУДЖУЦИТЕ ИМАТ ДВА КРАЯ.
324
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ,БСП,ДПС и Патреотите са се сдушили и се валят във един дюшек.Разбрали са се и са си разделили порциите.Майнат им. Аз ще гласувам за Демократична България.
323
1
 
9
 
! Отговори
Утайка преди 4 години
И едите и другите, и всички *** тука - ***
322
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ГЕРБ НЯМА ЧЕСТНИ ХОРА.
321
0
 
8
 
! Отговори
На кой да вярвам преди 4 години
Я вижте анкетата при близалките. Там БСП-то водят с 20%.