За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Започва доставянето на машините за гласуване, крайният срок е до 15 май
9 май 2019 17:00,
10
За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разкрити са 191 секции в 64 страни за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май т. г., информира говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг на Комисията днес.

Още по темата

Най-големите секции са в държавите членки на ЕС - във Великобритания - 24, в Испания -16 , в Германия - 24, в Гърция - 13 и във Франция - 10. За сравнение на евроизборите през 2014 г. общия брой секции са били 179 в 35 държави, като във Великобритания - 25, в Германия - 10, намалени в последствие на 8, в Испания - 46, в Гърция - 11 и във Франция - 12, посочи Андреев, цитиран от БТА.

Общо 14 сигнали и 10 жалби е разгледала ЦИК до сега от началото на кампанията. Шест от сигналите са във връзка с предизборната кампания основно заради неправилно отразяване на платените платформи в телевизиите, позоваване на социологическите проучвания и др. Жалбите срещу решения на ЦИК са 25, висящи са две.

Заявления за регистрации като наблюдатели на изборите са подали 7 неправителствени организации, като 5 от тях вече са регистрирани. Общият брой на заявените наблюдатели е 63 от различните 7 организации. Европейски младежки форум и ПАЧИС са чуждестранните организации, подали искане за наблюдатели.

На среща в ЦИК вчера са проведени консултации за назначаване на наблюдатели в секциите извън страната за предстоящите избори с участието на всички парламентарно представени партии и коалиции плюс представител на Реформаторския блок, каза Александър Андреев.

Днес започва предизборната кампания за депутати в ЕП

Говорителят информира още, че днес в ЦИК на среща с главния прокурор, МВР и ДАНС и ръководството на комисията са обсъдени мерките по осигуряване на националната сигурност и вътрешния ред по време на изборния ден и деня преди изборите, както и киберсигурността в ЦИК, каза още Андреев.

Утре ръководството на ЦИК ще се срещне с президента и по-рано през деня с вицепремиера Томислав Дончев, информира говорителят.

Днес и утре започва доставянето на машините за гласуване, като крайният срок за инсталиране на софтуера е до 15 май, съобщи Андреев.

По отношение на инициативата за разкриване на допълнителните секции в Гърция заради почивните дни и многото пътуващи българи, той каза, че е добре тези, които ще пътуват, да се запознаят предварително с условията за това. Той уточни, че ако няма подадено предварително заявление за гласуване в чужбина, трябва да се попълни декларация, че лицето не е гласувало на друго място и с лична карта или паспорт ще може да упражни правото си на глас. Ако са подали заявления да гласуват извън страната, гласоподавателите трябва да проверят дали имената им са вписани в списъците за гласуване в съответната секция, където ще гласуват.

В момента няма окончателни данни за това колко българи имат право да гласуват в евроизборите, предстои тези данни да бъдат предоставени от ГД ГРАО след изготвяне на избирателните списъци, каза още Александър Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i za kvo tiq izlischni pari sled kato Cvyki e podredil i kupil vsichko do dupka
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg medii sa ortodoks mafia.
4
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Абсолютно излишно разточителство с избори в 64 страни. Направете електронно гласуване.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие знаете ли ,че вече една седмица по махлите обикалят герберазките и депесарските емисари и раздават пачките на местните тартори!Вече всичко е купено и продадено и няма смисъл да си губите времето за фалшивите им "избори"!Ромовите сами се хвалят че им раздават пари!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама за кои да гласувам. Щото в началото на 90-те години гласувах за Безпартиините и те се оказаха партиици. Теглих им една тлъста майна и край с гласуването. За кои да гласувам за комунистите, за децата на комунистите, или за пребоядисаните комунисти. Някой ако има идея да каже.
1
1
 
14
 
! Отговори
ПЪЛНА ПАРОДИЯ преди 4 години
СА ТЕЗИ ИЗБОРИДО ВЧЕРА КОМСОМОЛЦИСЕГА ОЙРОДУПЕТАТИБРАВОС! ХВАЛА!