Може ли да се манипулира машинното гласуване?

От ЦИК уверяват, че няма място за притеснение
22 май 2019 22:30, Нели Христова
31

Денят на вота наближава, а въпросите относно гласуването са много. На първо място, разбира се, стои възможната манипулация на изборите.

"Независимо от начина на гласуване, трябва да успокоим обществото и трябва да имаме доверие в изборния процес", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR говорителят на ЦИК Александър Андреев и увери, че в деня на вота няма да има необучени членове на комисиите, които да не са запознати с това, как трябва да протече изборният ден.

"Боравенето с машините за вота не е по-различно от тези, с които се работеше в предходни години. Смятам, че няма да има проблем", каза още той.

В секциите, където има машинно гласуване, в деня на вота член на СИК ще попита съответния гласоподавател дали иска хартиена бюлетина или да упражни вота си машинно. Смарт картите, които ще бъдат ползвани за стартиране на дадена машина, ще са 5 във всяка СИК - 2 за комисията и 3 за избирателите. С една и съща карта не може два пъти последователно да бъде стартирана дадена машина, обясни той.

"Машините за вота не допускат недействителни гласове. Няма как гласът на даден избирател да бъде отразен неправилно", категоричен беше Андреев.

В студиото на Bulgaria ON AIR той демонстрира и как ще може да се гласува с хартиена бюлетина, като разясни в детайли и информацията, която тя съдържа. И посочи, че българите в чужбина ще гласуват със същата бюлетина. Всеки избирател там може да се легитимира с лична карта, ако е вписан в дадената секция.

"Ако не са вписани, лигитимирайки се, те се дописват, попълват декларация, че не са гласували на друго място и така упражняват правото си на вот", обясни Андреев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
тролетарий преди 4 години
Тролетарий от всички страни - съединявайте се!Сега е момента тролетариата да си вземе надбавките.Давайте другари дружно да поставим въпроса, защото така вече не може!
24
0
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
Вервайте им!
23
1
 
7
 
! Отговори
Ако не може преди 4 години
Да се манипулира шайката нямаше да го допусне,дори и частично.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Минавал ли си листовките за шофьорска книжка? Само леко да излезеш от квадратчето и те вкарват в схема, в която някой ти бил маркирал с точка къде да слагаш хикса и те анулират."----Той пък тоя някой, все едно не може да ти остави точката вътре в квадратчето и да си маркираш върху нея.......
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mного ясно, че може да се манипулира машинното гласуване. Всички помним какво се случи с едни обикновени винетки. А какво остава да говорим за неща (като гласуването) от които зависят милиарди пари на тези които са на власт.
20
2
 
9
 
! Отговори
Ой..ой...ой преди 4 години
Абе накрая ЦеЦуни брои гласовете...кво се чудите как щяло да стане. Човекът ги разбира тия работи, тъй че всичко е точно! Няма лъжа, няма измама...едно представление, една илюзия и стадото е омагьосано!
19
10
 
3
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Абе спомням си, че на машинно гласуване държат БСП, Мая Манолова и Резиденто Радев. Сега червените *** твърдят, чемашините можело да се манипулират.Е, нямате угодия бе, другари!
18
0
 
8
 
! Отговори
u2 преди 4 години
Преди това изкачаха чували с отклонени бюлетини , а сега няма да е така , абе чиста работа !
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно затова са направени, сменяш кода и бум печели този който искаш. Срава точно за минути. Замислете се защо някой държави са против машинното гласуване. БГ както винаги е ок, щом ще печелят нашите.
16
0
 
7
 
! Отговори
играта с урните преди 4 години
Навремето ставаше лесно. Правят се две еднакви кутии които се облепват с едни и същи бандероли, печати, подписи и т.н. Само че в едната вече са поставени "правилните бюлетини".Като приключи изборен ден, комисията поставя под ключ изборната урна, списъците и т.н. и комисията отива да хапне и да отпусне малко. През това време назначено лице влиза и разменя кутиите. След това започва броенето на гласовете и се получава "очаквания резултат". Затова ОФ организаторите ходеха по къщите да докарат необ
15
1
 
11
 
! Отговори
Троле Еврейски преди 4 години
както е казал Бай ***: Не е важен този който гласува а този който брой гласовететези машини и софтуера принадлежат на компании на евреина Сорос - нали се сещаш кой ще брой гласовете !
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А като не може, защо Румен Радев настоява толкова много за машинно гласуване?"----------------------Минавал ли си листовките за шофьорска книжка? Само леко да излезеш от квадратчето и те вкарват в схема, в която някой ти бил маркирал с точка къде да слагаш хикса и те анулират. Ето ти цитат от статията, надявам се, че си в състояние да загрееш: "Машините за вота не допускат недействителни гласове. Няма как гласът на даден избирател да бъде отразен неправилно", категоричен беше Андреев.
13
7
 
3
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Този вид машинно гласуване е парлама, всъщност ставаше дума за гласуване по Интернет, както бяха последните преброявания. Обаче се оказа, че всякакви руски хакери, спонсорирани от руското правителство, могат да променят всичко. Справка: Тръмп. Затова измислиха тия машини. Все едно компютърното обучение в детските градини през комунизЪма:Деца, колко е едно компютърче +още едно?Две компютърчета- отговарят децата. Това беше обучението по компютри едно време.Че и сега гласуването с машини.
12
10
 
6
 
! Отговори
затишие преди 4 години
Социалистите нещо са се умълчали. Подготвят някоя нова костинбродска далавера.Предполагам ще се възползват от ДСБ. Те с радост ще услужат.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А като не може, защо Румен Радев настоява толкова много за машинно гласуване?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С труд и постоянство всичко се постига. За да не се манипулира електронното гласуване трябва всеки да е в състояние да провери вота си и да е в състояние да покаже на някой друг как е гласувал. Но и това не е достатъчно.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
може да се манипулира и то много по лесно от хартиеното.трябва да е отворен код и базирано на блокчейн, за да не може да се манипулира.засега такива екстри на нас не ни се предлагат.
8
10
 
7
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Абе защо БСП и Резидентът Радев толкова държат на тия играчки? Да не би да са намерили начин да ги манипулират?След Костинброд тия червени.... са ми много съмнителни.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноо късно се сетихте да публикувате такива новини.Трябваше месец два преди изборите масово да се обясни за какво се гласува и КАК ЩЕ СЕ ГЛАСУВА! Така както обясняват на блеоците как се търкат билети да бяхте разяснили това велико откритие - машинно гласуване . Ще има вот.Ще има печеливши.ДА.ЩЕ ИМА И МНОГО ОБЪРКАНИ . В крайна сметка народа или поне половината от него ще вкара тройката ГЕРБ БКП/БСП И ДПС.Според мен точно на тези избори трябва да вземат повече места малка партия - вид наказание
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ни успокоихте наистина...само, че ние от много години нямаме доверие в изборния процес. На всички ни е всно, че изборите са манипулирани от много време насам