Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?

Изборът в бюлетината се отбелязва със син химикал с X или V
249

На 26 май избираме евродепутатите, които ще представляват страната ни в Брюксел и Страсбург през следващите пет години.

Всеки, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава - член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи.

Листите ще се разместват обаче само ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5% от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За да се избегне феноменът 15/15,

при които съвпадат номерата в бюлетината на политическата сила и на кандидата, този път номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

Избирателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

По желание избирателят може да отбележи и преференци.

Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.

На този вот ще има и машини за гласуване в 3 хиляди секци.

Как ще гласуваме с машините на предстоящия евровот?

Те ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути.

Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, коалициите и независимите кандидати до номер 18. Избирателят трябва да отиде на втора страница, ако изборът му е формация с номер от 19 нагоре. Има възможност да се отбележи и преференция.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо не се трият тези цинизми и ***???
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме ДПС.. Дай боже всекимо сарай.. харем.. уиски... пури
79
10
 
4
 
! Отговори
До 97-Един преди 4 години
И кой и как ще вдигне пенсията на *** която явно е получавала 120 лева заплата и се е пенсионирала на 55?.Как пенсията и да е 500лева? Точно тези с ,,промяната"ни докараха до това дередже.Баба ми получаваше 30 лева пенсия,майка ми се пенсионира със 83 със същия 37 годишен стаж.Никой никога за 50 години не поиска /или не смееше да поиска по-голяма заплата или пенсия/
78
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как нормален човек да иска да бъде управляван от самопризнала се за проста мутра. Освен ако е ненормален или е на хранилка.
77
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехия... Словакия... Полша... Словения... Унгария. Всеки би шута на комунистите от Кремъл но тук детибействат все още твари като Меди и Гоце
76
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП губят! Червените в агония!
75
4
 
18
 
! Отговори
Гласувайте преди 4 години
Гласувайте против шуробаджанащината, липсата на детски градини, двойните стандарти на храните, имигрантите, подигравките на шефовете ви, фирмите и лошите пътища, Истанбулската Конвенция.Гласувайте в края на деня, за да не може статуквото да активизира ромския вот.Гласувайте за бъдещето на децата ви и достойнството ви.Крайно време е СТАТУКВОТО да получи ЗВУЧЕН ШАМАР!Онези, които се подиграват със здравето ни, с децата ни, бащите и майките ни да си получат заслуженото!
74
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз днес Няма да гласувам! Мен ЕС не ме вълнува. Никой не ме пита искам ли в еврогейския съюз.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отстранете Цецо искаме честни комунисти като нашите другари милиардери от ДС и КГБ
72
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте шанс братя на хората от КГБ и Кремъл ние сме последния бастион на комунизма в Европа
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да гласуваш за политик е като да купиш бутилка алкохол от ром на пазара - предварително знаеш, че съдържанието е менте.
70
3
 
20
 
! Отговори
Един преди 4 години
Майка ми получава пенсия от 207 лв. Жената има 38 години трудов стаж. Такава пенсия получават около 600 000 български пенсионери. Тя определено днес ще гласува. Аз също ще гласувам. Ще гласуваме за ПРОМЯНА! Ще гласуваме ПРОТИВ хората със собствени асансьори. Ще ги качим на техния асансьор и посоката е НАДОЛУ!
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седи гарвана на клона и стиска в човката сиренце, а лисицата отдолу мазно му говори:- Гарване ще гласуваш ли?Гарвана мълчи и стиска сиренето, а лисицата настоява:- Гарване ще гласуваш ли. Това е много важно за бъдещето, за децата ти, за демокрацията.Гарвана граква "да". Изпуска сиренцето, а лисицата го грабва и офейква.А гарвана седи на клона и разсъждава:И "не" да бях казал, все тая...
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за млади напористи интелигентни красиви хора... Тоест Делян Пеевски
67
3
 
4
 
! Отговори
Юруш! преди 4 години
Бегом към урните и умната, хей! :)
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлика от банковия кредит, като получиш кредит на доверие на изборите, след това можеш да се откажеш от плащането му.
65
1
 
16
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
"Не е важно кой как гласува, важното е кой брои бюлетините." (Й Сталин)
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес ще покаже дали имаме нещо важно в кутията между раменете !Апартаментна и терасирана България избира отново тези които я върнаха в Европа , а не тези които се ,,облажиха " от Европа !
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да има референдум и да излезем от ЕС и НАТО от както сме влезели нито армия и нито държава имаме
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бракът бил като вот на избори! След време всеки се питал:- Как съм я избрал?