ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите

"Галъп" представя електоралните профили на избирателите
27 май 2019 15:00,
289
ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите
Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
9
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Аз пък винаги си гласувам за Костов
234
5
 
10
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Не гласувам за Герб,БСП,ДПС,ВМРО - Патриоти, не гласувам и за останалите партии до една антибългарски,корумпирани и гладни за власт....Аз съм за безпартийна система!
233
3
 
13
 
! Отговори
Истина преди 4 години
е то няма средна класа тука, богатие стават по-богати, бедните по-бедни... повечето от средните стават бедни .... след като повечето неща се боротизират и автоматизират.... ще започне войната и не от БГ
232
8
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Стига с тези глупости-пенсионерите гласуват за БСП! Родителите ми са пенсионери, аз се пенсионирах скоро,но никога не гласуваме за БСП. Децата ни-също, всички приятели около нас/ пенсионери/ не гласуват за тази отвратителна партия. Стига, че започвате да дразните много хора с тези клишета! Никакви проучвания не правите, само повтаряте едни и същи глупости.
231
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб е партията на Средния пръст ! едни 20% приближени обират парата ,за другите 80% средния......
230
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ДБ имат пети резултат... Защото са повече необразованите
229
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кога модерна и предприемчива партия, с морал и интелигентни членове за младите? кога? кой?
228
5
 
25
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Средната класа беше унищожена от тази партия. За нея гласуват хора със същата ценностна система. Неграмотни, крадливи и комплексирани люде от мъжки и женски пол. Ще има средна класа след тях. Сега има слугинаш, роби и простаци. Тъжно, нали?
227
3
 
19
 
! Отговори
Пенсионери преди 4 години
Ако не бяха пенсионерите вие нямаше да бъдете родени.Жалкото е че се научихте да крадете и да лакомеете.Икономиката зависи от тока и горивото.Те са си изработили пенсиите и са прецакани от всякъде.Ваш ред е да ви прецакат още по яко.
226
1
 
10
 
! Отговори
Павароти преди 4 години
Ако пенсионерите станат мнозинство в България значи икономиката е умряла окончателно.
225
9
 
21
 
! Отговори
ДА преди 4 години
ГЕРБ "спечелиха" 35-6% от няма и 30% гласували!Ако това е победа-значи аз съм на 30 години!Образно казано!Чистата "победа " на ГЕРБ е 8% от всички 100%!!!Аз бих се срамувял от такава "победа"!
224
4
 
10
 
! Отговори
Агент Буда преди 4 години
А средният българин не е ли пенсионер? Коя група в България е по-голяма от тази на пенсионерите?
223
2
 
5
 
! Отговори
Инч Хай преди 4 години
bgrabotodatelтъжната картинка на българската икономика
222
16
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
А ВМРО е партията на патриотично настроеният българин. Партията на родолюбеца!
221
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цецко излез от асансьора...победихте,нищо че си много над ,,средния,, българин!
220
11
 
14
 
! Отговори
Троцки преди 4 години
Елена Йончева като стане премиер ще ни направи република на Русия и заплатите ще са от 1 милион рубли. Това ще се равнява на 5 долара американски.
219
11
 
24
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 4 години
Глупости на търкалета!Среден българин не гласува за мафията!За ГЕРБ гласуват чиновниците и семействата им в по-големите градове и най -вече общинските им калинки!Освен това те , заедно с ДПС са партиите с най-голям купен вот от ромски гласове!ГЕРБ е изчерпал своите ресурси и върви към дъното!Проблема е че опонентите на ГЕРБ не печелят все още мнозинство от привърженици!
218
0
 
4
 
! Отговори
Гледай ти преди 4 години
На бедни и богати е.
217
10
 
20
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Каква "средна класа",какви 5 лева!?Именно ГЕРБ съсипаха средната класа със обществените поръчки за "наши" хора!Повториха абсолютно точно депесарския модел за "разпределяне на порциите".Тия "държавни"служители които гласуваха за ГЕРБ имат ли съвест и морал?Да знаят едно-днес мечката играе в комшията,но утре и при тях!
216
8
 
16
 
! Отговори
A преди 4 години
Ако средния българин е с къща за милиони в Барселона - браво на Б-я.