ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите

"Галъп" представя електоралните профили на избирателите
27 май 2019 15:00,
289
ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите
Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА преди 4 години
Някой ден урните да не се окажат празни по дефолт, а нефакто....
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАТО ГЛАСУВАХА ТОЛКОВА МАЛКО ИЗБИРАТЕЛИ, СЛЕДВАТ И МАЛКИ СУБСИДИИ. САМО ТОВА МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ СЪС СИГУРНОСТ.
173
1
 
7
 
! Отговори
Пак копи/пейст преди 4 години
До *** за смях...: Колко пъти ще го публикуваш това с копи/пейст? Това, че ГЕРБ ни убива си е вярно. За смях си е твоята п'ростотия. Вече трети мандат на Бойко и си оставаме най-бедната държава в ЕС и изоставаме дори и от предпоследните.
172
1
 
12
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Ако герб е партията на средния българин, то средният българин е стопроцентов *** от.
171
0
 
5
 
! Отговори
Greshka v zaglavieto преди 4 години
...GERB -partia na mafiata !!! Badete pone korektni "srednia balgarin " daje veche niama ideia kolko ushi ima na glavata ot "prosperitet I stabilnost " !!!
170
5
 
4
 
! Отговори
Курнелия за смях... преди 4 години
Хората от село Шарково разказват, че *** Нинова и козата, която тя прегърнала носели еднакви фланелки с надписи Герб ни убива....
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***-съмнителнаДоговориха се с Корни за "пълната изборна победа" на ГРАБ. Тя не случайно мълча като ЪЗ последните две седмици, а Бойко Банкяшки не затвори уста от селф-хвалби и оплаквания от президента. Колко бил несправедлив. И как можело президент да е "неравен" към различните партии. А как може премиерът да е още по-неравен??? А? И да използва и харчи парите на изпълнителната власт, за да громи всяка сутрин по всички телевизии противниците, в т.ч. и президента? А? От нашите пансии!!!
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету ,най-смешното и най-жалкото е ,че слушате Славчо Учиндолски в захлас , а се кълнете във вярност на Вожда ,гербаджии= чалгаджии
167
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия социологически агенции пишат разни "aнализи", колкото да не заспят. И на всеки му е ясно, че пишат тия работи по поръчка. Аз лично не познавам млад и умен човек, който да е гласувал за ГЕРБ. Хората с които общувам са в границите между 22 и 40 години. И само най-глупавитe са симпатизани на ГЕРБ. Всъщност, не... Излъгах! Най-глупавите са за Атака и разни патриоти. После гербаджиите ги гонят препускайки...
166
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв "среден" българин, бе?! Каква ти партия на "средния"българин е ГЕРБ?! Партия на прелетните птици, на бившите най-rадни партийци от БКП-то, на хитреци, лъжци, идеологически хамелеони, готови за пари, европейски фондове, държавни поръчки и просто грабеж да продадат и невръстните си дъщери. Заобиколени от подмилкващи се муфтаджии и невежи мързеливци...А сега е ясен геноцидът срямо старците -властта ги счита за комунисти. Браво бе, Галъп, колко години дават за подстрекаване...
165
3
 
13
 
! Отговори
To6 преди 4 години
аЙДЕ ДА НЕ ПИШЕМ ГЛУПОСТИ ! КАКТО СЕ ОКАЗА - 9 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС СА ЗА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ???????
164
3
 
9
 
! Отговори
Набор преди 4 години
Средният българин в Бг е 60 годишен.Всичко млодо се изнесе,а по-дъртите са болни и инвалиди.
163
10
 
6
 
! Отговори
Я па ти преди 4 години
*** купила акции от Техноимпекс....ха ха Боколина приватизира цялата държава,а вий чоплите семки.
162
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ни на светкай.Сина на Корни работи в САЩ банкерче. Сталинка, близка дружка на Приватзатора, знаем кой и дърпа конците. и други от кръга през МИ 6 директно към ЦРУ водят конците. И процента бизнес, договорен, си го имат, въпреки уж новия център на интеграция ЕС. И раданчо го утикаха , при все че за *** зеле не става. Ама инвестирали в него, все за нещо ще го изхарчат.Па си обяснявайте тука, кой бил по по най. От един дол дренки са.
161
5
 
8
 
! Отговори
Курнелия-съмнителна преди 4 години
През 1999г. Ив. Костов назначи *** Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя успешно приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А може би задачата, която изпълнява сега *** по унищожаването на БСП е също заръка от Ив.Костов?
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 167. На коя опашка бе, олиго,френ, дай нещо по-конкретно.
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....последните на опашката. Тия последни. Последни сред последните. Обаче абонирани за последно място за постоянно.
158
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ- партия на средно ограмотен и неграмотен българин с манталитет на послушна и радлива селска калинка, облечена в моден костюм и купена диплома в джоба.Пенсионерите са най-образованата част от българското население, построило това, които комунистите - ветропоказатели от ГЕРБ , окрадоха и продължават.
157
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 30 години Герб за племето! Минимум.
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 161. Кои последни, че нещо не е ясно?