ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите

"Галъп" представя електоралните профили на избирателите
27 май 2019 15:00,
289
ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите
Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кевр. А бе не разбрахте ли, че с плюнки и помия не става. Колко пъти да ви го доказваме? Като се вдига, ако?, значи има основание за това. А не като при БСП да стискате всичко без обосновка, само и само да се харесате на електората.
154
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин = гербаджия. Демек последен сред последните.
153
3
 
2
 
! Отговори
ай бай преди 4 години
Дупка под земята!
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
платените ги няма
151
1
 
5
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До 154. Айде сега племето му пречи. Освен вълната. Ами ти от кое племе си бе, ***? И как реши, че си нещо повече от другите? С блудкавите си невзрачни коментари ли?
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб до дупка!
149
4
 
8
 
! Отговори
кевр преди 4 години
Честито!От 1 юли вдигат тока с 5 %.Кеф!!!
148
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовия държавен чиновник, е с по ниска заплата от подобен в частния сектор, при сходна квалификация. Благините са, че работят много по малко, че дебнат позиции за рушвет, използват служебно положени за облагодетелстване на роднини и близки до семейния кръг.Верността към дадена партия минава само през планове за кариерен ръст. Този тип безгръбначни, захранват елита ни с кадри.Този модел е разработен отдавна но в обществото ни се дефинира окончателно в периода на първия мандат.
147
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това племе само Герб!!!
146
8
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 149 аонимник. И на теб да ти кажа. И ти си плямпаш по хавата, без цифри, без да провериш. Ами тази година завръщащите се в България са повече от напусналите. Това заради вожда ли е. Тъ.пак.
145
5
 
6
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До демократ. Словесната ти мастурбация не хваща дикиш. Има си статистика и тя е ясна. А какво мисли озлобен и завистлив "демократ" като теб няма никакво значение. Защото ти си никой.
144
2
 
8
 
! Отговори
Курнелия-съмнителна преди 4 години
През 1999г. Ив. Костов назначи *** Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя успешно приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А може би задачата, която изпълнява сега *** по унищожаването на БСП е също заръка от Ив.Костов?
143
8
 
3
 
! Отговори
Боко преди 4 години
До истина и други подобни. Айде и ти излезе с бакалските сметки. Ама активността, ама ромите, ама администрацията. А бе, да ва *** в червените ***, айде поне веднъж застанете като мъже и кажете "Загубихме, ГЕРБ спечели, поздравяваме ги".
142
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До демократ - абсолютно си прав , кои млади хора харесват Борисов - тези ,дето на тумби се изнасят през терминалите и май не искат вождът да ги води към "прогреса" - остават младите на наши хора със службица
141
6
 
17
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
ГЕРБ е партията на чиновниците с ниска квалификация и високо самочувствие,и с висока заплата и с празна глава. Партията на"средния" българин е партията на негласуващите, която като излезе на протест ще мине през домовете на тези, които живеят на тяхна сметка богато и пре-богато от години. Трябва да си шизофреник за да кажеш,че младите хора харесват ГЕРБ,е за Борисов може и така да изглежда
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 141 Анонимен - айде стига с тези финтови , вече всички знаем и за това не гласуваме- дъщерите , синовете , снахи , зетьове и прочие рода на ко..му..ни..с..тите са в ГЕРБ и са "десни" и "демократи" в ЕНП ,пълна със "социалистически" идеи-най-вече как да вкараме емигранти ,които да гласуват за нас като "социално" загрижени за тях ... и в същотото време точно татюфците , мамим те ,баби те , дядовците им гласуват за бисипету,чи оттам ни дадухъ нъчалоту в жувотъ.. айде стеги сте ни лъгали
139
3
 
7
 
! Отговори
Нинова палач на БСП преди 4 години
С поредните си глуповати предложения и катастрофалната загуба на изборите Нинова окончателно потопя БСП в небитието. Ако в съвсем скоро време комунистите не я изритат от БСП, то тя ще ги изрита окончателно от политическата карта на България. Докато К.Нинова управлява еднолично БСП, те ще губят всякакви избори, независимо дали са предсрочни или редовни. Не го ли разбрахте все още...
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинаА на БСП процентите колко са по тази логика?
137
4
 
3
 
! Отговори
Нинова не е БСП преди 4 години
Не трябва да се слага знак за равенство между Нинова и БСП, защото по-голямата част от привържениците на БСП не мислят като Нинова.
136
3
 
2
 
! Отговори
Средният преди 4 години
българин си страда от Дънинг-Крюгер.