Tрябва да празнуваме, проевропейските партии спечелиха

Все по-близо сме до еврозоната, твърди Кристалина Георгиева
4 юни 2019 17:30,
56
Tрябва да празнуваме, проевропейските партии спечелиха
Снимка: БулФото

Погледното отстрани, вотът за ЕП, макар и да постави повечето проевропейски партии в позицията да търсят партньорство, не оправда страховете, че евроскептицизмът и популизмът ще победят. Трябва да празнуваме този вот на доверие на хората в единна Европа. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за 24 часа.

Бившият еврокомисар по бюджета коментира, че към момента България изглежда в "много по-добра позиция, отколкото много други страни, да посрещнем промени в световната икономика, които могат да създадат трудности за света."

Още по темата

По думите й, напрежението между двете най-големи икономики - САЩ и Китай, създава опасности и че прогнозите за икономически растеж на еврозоната се коригират надолу. Прогннозата на за България обаче е добра.

"Бъдете внимателни с вашата фискална политика. Бъдете много внимателни какво правите да стимулирате повече растеж в по-трудни времена. Пазете се от висок дълг." Това са съветите на Световната банка към малките икономики във времена на противопоставяне на големите, разказва Георгиева и добавя, че България изпълнява тези условия.

Тя предупреждава и че не е добра идея да се подвеждаме по модерното напоследък въвеждане на тарифи.

"Малките икономики не могат да повлияят на големите и ако се поддадат ана общата тенденция да въвеждат тарифи, те вредят сами на себе си. За малките икономики в условията на търговска война е много по-добре да не правят нищо, отколкото да се опитват да отговарят на същото. Ако използваме Библията, това ще рече - ако ви ударят едната буза, обърнете другата.

Относно приемането на България в чакалнята на еврозоната или т.нар. механизъм ERMII, Кристалина Георгиева беше категорична, че страната ни е в много добра позиция, защото е дисциплинирана, стабилна, с добра банкова система и във валутен борд. Кога обаче ще влезем в механизма, тя не можела да прогнозира.

Тя обаче предупреди, че освен позитиви, приемането на еврото има и негативи - особено важно било как ще се регулират цените в първите месеци след приемането, както и да се избегнат спекулации.

"Много разчитам, че опитът на други страни ще бъде използван в България. Имаме време да се подготвим.", изтъкна тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Да празнуваме? преди 4 години
Да празнуваме? За лудия всеки ден - Великден.
27
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ще "празнуваме" в Европа.Едва когато всички стари "политици в Европейският кошер в Брюксел.Не остане нито един "политик" с 2 мандат! И в самата Европа.Не "управлява" политик с 2 мандат!!! Задължително е въвеждането на правилото.Повече от един мандат.Да нямат право на втори! Въртим се в кръг! ГУШАТ СЕ ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ! И НИЕ "ИЗБИРАМЕ"? КОГО??? ЕДНИ И СЪЩИ???
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените с поне 60-70% на всичко.Заплатите-1000 лв вече са 500 евро.А цените са като сега ама в Евро.Иначе не се очаква инфлация само малко поскъпване и обезценяване.Политиците и банкерите са се огледали в две неща които ги дразнят в БГ.Големият брой частна собственост.И фискалният резерв.Ако направят така че хората да работят за хляб ,вода,сметки и за да могат да плащат наем но нищо повече това е ултиматният контрол.
25
1
 
8
 
! Отговори
да... преди 4 години
да...на 08.06.2019 ще празнуваме в София с разноцветни евроГ..ей..ски знамена
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофили изкриСталинизира ли ви се положението ?...вие и до сега нищо не правехте, а сега не правете нищо !
23
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От позицията на каква се изказва и защо се дава трибуна на другарката Сталинка Георгиева?
22
2
 
3
 
! Отговори
СпазвайПартПоръченот преди 4 години
Завръщането на Кристалната Гридшетка и показаното разстояние между нея и Бойко , колкото и да е стара снимктата (но Цецко там го няма), еднозначно показва голямата вероятнос носеща изключително висока степен на достоверност, че Цецко започва удара.До една Вохе, Виик Неделю, Бойко ще киХне Бикайки НеволюЕто кой е Милко Балев дъ Секонд - Кристалната Гридшетка, бе!
21
4
 
15
 
! Отговори
Евреиката Кристалина преди 4 години
която е агент на юдо-масонската световна банка със сигурност има за какво да празнува - Европейските народи не успяха да строшат хомота наречен ЕС, който евреите ни нахлузихаза нас хората -това е тъжно и страшно, но надежда има - юдо-масонския нов световен ред, толерастията, глобализацията и хомосексуализма ще бъдат победени !!!
20
3
 
13
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
празнувайте на гърба на народа на вас разрешение не е нужно пари има народа -смучете парите на народа и празнувайте с народните пари а европарите в джоба
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази ми е противна колкото Меркел,ако не и повече.
18
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Сталинка е всеизвестна антибългарка
17
1
 
6
 
! Отговори
fact преди 4 години
абе, ние, в шенген ли сме?
16
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименне видях какъв ви е спора,защото не ме интересува..Само видях какво си написал в "16"..Та да ти кажа:-На хладилника ми ,закрепена с магнит,се мъдри една банкнота от един лев,емисия 1972 год....На нея пише:-"Банкнотата е обезпечена СЪС ЗЛАТО и всички активи на банката"......та май си избързал с датата-1944 год....
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина Георгиева е гордост за България!
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До11. Ти си малък за да помниш истински лев. Истински лев е до 1944г. След окупацията от СССР лева е обезценен и днес.
13
3
 
14
 
! Отговори
Ira преди 4 години
Ние си бяхме в Европа, вас още ви нямаше.
12
2
 
19
 
! Отговори
Ira преди 4 години
Вече е присвила лакомо очи.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лева е от малкото бг символи както азбуката останали живи от глобализацията и европейските ценности и ще го ликвидират и него за да не помнят децата че са българчета. По-важно е да са европейци яничаре и демократи.
10
2
 
19
 
! Отговори
8 преди 4 години
Боже, прибери си вересиите!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Други освен сини еврокомунисти бивши съветски комунисти нямаше .