Обзор 2016: Рекорди, шампанско и сълзи в Бундеслигата

Байерн и Борусия стопиха ледовете, РБ Лайпциг е хитът
1 яну 2017 19:25, Друми Георгиев
1
Обзор 2016: Рекорди, шампанско и сълзи в Бундеслигата
Снимка: Reuters

Годината се оказа повече от вълнуваща за Бундеслигата, участниците в първенството и феновете на елитните германски клубове по цял свят. Байерн Мюнхен спечели рекордна четвърта поредна титла и завърши сезон 2015/16 с едва 17 получени гола (рекорд) в шампионата, но ерата "Пеп Гуардиола" приключи. Каталунският специалист се разплака като малко дете след последния си мач начело на отбора и трябваше да бъде утешаван от своите футболисти - гледка, която разчувства дори онези, които мразят баварския колос.

Гуардиола беше заменен от Карло Анчелоти, под чието ръководство тимът направи най-силния старт в цялата си история след първите осем изиграни мача във всички турнири, но последвалият срив постави въпроса дали италианецът е бил най-удачният наследник на Пеп. Излезлият от затвора през февруари Ули Хьонес беше преизбран за президент в края на ноември и със себе си донесе бойния баварски дух.

Байерн се стегна и завърши годината с много силна серия от шест поредни победи, една от които беше срещу душманите от Атлетико Мадрид в Шампионската лига. В последния мач за годината шампионите скриха топката на сензацията РазенБалшпорт Лайпциг и спечелиха дербито на полусезона с 3:0, като двата отбора бяха с равен брой точки преди срещата. Така за шеста поредна година (рекорд) Байерн ще зимува на върха. В 18 от 21 случая баварците са печелили и сребърната салатиера през пролетта.

Снайперистът на Байерн Роберт Левандовски завърши сезон 2015/16 с 30 гола, ставайки първия футболист от 1977 година насам с подобно постижение. След гола срещу Атлетико през декември полякът призна, че със съпругата си Анна чакат своето първо дете. Роберт вече е вторият най-добър чуждестранен реализатор в историята на първенството, отстъпвайки само на перуанеца Клаудио Писаро.

На двата полюса беше настроението в лагера на големия конкурент на Байерн през последните години Борусия Дортмунд, който завърши миналия сезон със 78 точки (третият най-добър показател в историята на клуба). Актив, който при нормални обстоятелства би стигнал спокойно за титла в Бундеслигата, но не и в конкуренцията на днешния отбор на баварците.

През новия сезон "жълто-черните" започнаха лесно да губят точки и ще зимуват на срамната за тях шеста позиция, на цели 12 пункта зад мюнхенци. Тяхната утешителна награда е, че завършиха 2016 година без нито едно поражение у дома във всички турнири, а голмайсторът на есента Пиер-Емерик Обамеянг стана първият футболист в историята на Бундеслигата, който вкарва поне по 16 гола в първите 15 кръга на два поредни сезона.

По оста Мюнхен-Дортмунд беше доста интересно през лятото, защото след дълги години на напрежение и размяна на "любезности", изпълнителните директори Карл-Хайнц Румениге и Ханс-Йоахим Вацке стопиха ледовете и дори бяха щракнати заедно на кафе и работен обяд. След над 8 години в Дортмунд Матс Хумелс се завърна в Байерн, а "Блудния син" Марио Гьотце си тръгна от стадион "Алианц Арена" и три години след бягството си отново облече екипа на Борусия. "Лулата на мира" беше изпушена докрай от трансфера на стабилния работяга Себастиан Роде, пуснат от Румениге в Дортмунд.

Въпреки тежката загуба от Байерн с 0:3 през декември РБ Лайпциг е безспорният хит на настоящия сезон. Абсолютният дебютант в Бундеслигата ще зимува само на три пункта зад шампионите, а работата на Ралф Хазенхютъл накара дори Ули Хьонес да намекне, че един ден австриецът може да акостира в Мюнхен, но не за гостуване... Лайпциг постигна най-дългата победна серия (8 мача) през есента и заслужи уважението на големите.

Няма как да не отбележим свършеното от 29-годишния треньор Юлиан Нагелсман, който спаси Хофенхайм от изпадане през пролетта. "Милионерите" завършиха есенния полусезон без нито едно поражение (6 победи и 10 равенства). От петте водещи първенства в Европа само Хофе и Реал Мадрид не записаха шампионатно поражение през кампанията.

Още за рекордите и събитията в Бундеслигата четете в Gol.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари