Теодор Борисов изяснява "Как Цар Футбол превзе България"

Футболното първенство у нас стартира през 20-те години на XX век
19 апр 2019 13:25, Павел Гълъбов
2

1751 гледания   |  Още видео
Футболът е спорт, чийто първообрази са различни игри, датиращи от хиляди години. Днес този спорт вече е не просто игра, а социален феномен, който е спирал битки, но също е започвал и войни.
Още по темата
Футболът идва в младата българска държава в началото на 20 век с първата футболна топка. Бързо набира популярност и през 20-те години на миналия век вече имаме шампионат у нас.

За цялата история на тази велика игра разказва книгата "Как Цар Футбол превзе България". Автор е спортният журналист и доктор по история Теодор Борисов.

Той разказа в студиото на "България сутрин", че в книгата е вплел статистика, резултати и история, които са разказани така, че да са интересни и за хората, които не се интересуват от футбол.

"Ако говорим за всекидневния изказ на хората, доста футболни термини се промъкват и политиците ползват езика на футбола понякога, за да илюстрират това, което имат предвид. Неслучайно Цар Футбол, или най-великата игра, е част от нашето ежедневие", каза авторът пред Bulgaria ON AIR.

Теодор Борисов допълни, че в книгата му, която ще бъде официално представена тази вечер в София, има информация от много източници. А много от нещата, които днес не се харесват в родния футбол, ще намерим на страниците на книгата, защото са съществували и преди десетилетия.

Борисов разкри още, че в "Как Цар Футбол превзе България" ще открием интересни факти за това кога и къде е била първата среща на осветление в България, която е била и първа за Балканите и кой е бил първият уговорен мач.

"От тези данни, които имам, един мач със значение за влизане в Първа софийска дивизия между отборите на "Бенковски Банишора" и "Борислав Красно село", в който публиката прекъсва мача, опитвайки се да линчува злочестите артисти", разкри Теодор Борисов.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък едно първенство. Сигурно за 30 секунди реклама се печели 100 лева.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накратко - Защото е нямало друго, което да "превземе публиката".
Организираните спортни първенства се случват много по-често и са много по-достъпни, от, да речем културните такива.
Когато е имало мачове поне веднъж седмично, то е било събитие, за кеото хората са можели да говорят. Нещо, което да правят заедно. А нека добавим и това, че всяко дете може да "рита топка" с приятели, като социална активност и е лесно, да се разбере, защо футболът е "превзел", за разлика от музиката и театъра.