Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото и руснаците са излъгали за Гагарин и освен това са фътки, но това не дава право на краварите да заблуждават човечеството.
203
3
 
3
 
! Отговори
Дървен преди 4 години
Аз обвинявам Русия, защото те започнаха първи с лъжите, но америкен брадърс направо утрепаа мачката.
202
0
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Космодиск 212 И не само това. Гагарин става по известен от Хрусчов , а той не може да се примири с този факт.Гагарин посещава някои западни страни . От Франция му подаряват кола.Става неудобен за комунистите и решават да го премахнат.
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уви!!!Демокрацията в САЩ свърши след след 9/11 2001г., след като беше приет "Патриотичния Закон" в Щатите!Който е бил в САЩ преди тази дата може да направи сравнение как е било "преди" и "след това".
200
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И руснаците са лъгали, но в Америка всичко е много по-голямо.
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 201 Една бърза сметка направих и казва че до Марс в най-близката си фаза до Земята човек с днешен космически апарат който в момента развива 16км/с стига до него за 2 месеца..това са 80 милиона километра.В най-отдалечената си фаза от Земята, човек до Марс може да стигне за почти 6 месеца..на 225 милиона километра когато е.
198
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Гагарин не прави няколко обиколки на Земята , а само една.Забравил си фотоапарата Лайка и няма доказателство че е бил в Космоса.Защо да вярваме за Гагарин , а за американците да не вярваме ?
197
3
 
4
 
! Отговори
Космодиск преди 4 години
Юри Гагарин изобщо не е летял в Космоса! Няма нито една снимка на Земята направена от Космоса от този полет! И тъй като Гагарин е бил честен човек тази лъжа започнала много да му тежи в един момент след стотиците интервюта където трябвало да си измисля след някой по страничен въпрос и той започнал да пие все по-често, което притеснило службите да не би в един момент да издаде голямата тайна или по точно лъжа и са му скрили номера да направи изпитател полет с нов самолет сиреч е нямоло други летц
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от НАСА ни научиха как да източваме еврофондовете, пък сега се сърдят, че сме първи по корупция. Каквото и да правим, щатите не можем да настигнем никога. Намбер оне форевер.
195
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмата е спряна след Кенеди . За това няма повече полети там . Програмата по него време е струвала 60 милиарда на година . За сравнение днес бюджета на Наса е 20 милиарда. Хвърлили са наистина големи пари затова начинание и само поклон за тях и всипки участвали над 350 000 души. Чакаме следващата крачка - Марс.
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е разликата при най- свободната нация?
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат още смъртно наказание както в Русия и Китай.
192
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на космонавтиката и САЩ. Постигнаха много за годините на това събитие. Наистина граничи с безразсъдство това , което са направили . Но това отличава големите от малките - риска. Успех и на Марс лудаци вдъхновявате цял свят !
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриотизъм с електрически стол е по-убедителен. Знае се още от Ал Капоне.
190
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 50 години: Кацнахме на Луната-----А, "кацнахме" ли наистина????Има превъзходен игрален филм на тази тема - Каприкорн едно/ Capricorn one (1978).Но, тогава имаше и демокрация, дори в "Холивуд"!
189
0
 
4
 
! Отговори
Мн. просто преди 4 години
Всеки е подписал заявление за строго секретна информация или доживотен затвор, по това време имаше и доста руски шпиони на електрическия стол. Ти избираш да мълчиш. А след като си излъгъл е по-трудно да си признаеш.
188
4
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Е, като го снимат как са накарали толкова хора да си мълчат?
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 198 До Марс е 6 месеца пътя, защото Марс си има фази на приближаване и отдалечаване от Земята и ако някога има такъв полет до там, то ще изберат фазата когато Марс е най-близко до Земята. А когато Марс е най- близко до Земята е на 6 месеца път.
186
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препоръчвам ви книгата на Бил Кейсинг от 1976 г. : "We never went to the moon". Там всичко е обяснено доста подробно, а има и филм на Fox със същото заглавие, може да е и в тубата.
185
3
 
5
 
! Отговори
Джеймс Камерън преди 4 години
до 196 Сър Кубрик, я тоже!