Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
дали е вярно че преди 3 години
пропуските в еволюционното развитие на една държава,водят до сегашното ненормално положение във всички области на живота.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата съсипа бизнеса на Черепа, лапна едни милиони, а сега що трябвало да дава народни пари за спасяването на Левски? Че баба ми ли се облажи от на Божков милионите или Тиквата?
37
0
 
10
 
! Отговори
Пееееевски преди 3 години
Кой мастит бизнесмен в България често пребиваващ в собственото си жилище в Дубай? Да не би да е един шишкав "дарител" на медицинско оборудване, медиен властелин?Бизнесите и на двамата им се пресичаха в Лафките.Истинския куриер е той.Пък вие се връзвайте на медийната постановка.
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Борисов не е длъжен да прави абсолютно нищо и от това за него няма да произтекат никакви последици. Ама, АБСОЛЮТНО НИКАКВИ. Само психясали балами си мислят, че Борисов трябва да направи нещо сега.
35
0
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
само *** подръжават на футбола
34
5
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Като ти джиросат акциите щеш, не щеш си собственик. Боко да не върти дупето ами да върви да ги прехвърля на някой от Факултета или Филиповци, както се прави масово с подобни "ценни книжа" на фалирали фирми :)))))))))))))))))))))))))))))))))))Примери колкото щеш :)))))))))))))))))) Много пъти са давали по ТВ гордите собственици на фирми от махалата :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
33
0
 
5
 
! Отговори
Политическа пародия преди 3 години
Каквото и да се кажа или направи ,и сини ,и червени са просто заложници на политически интереси Жалкото е ,че тези интереси са удар по феновете ,които по никакъв начин не го заслужават
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Иванов разяснява юридически ситуацията, но пропуска моралния й оттенък и реакцията на Борисов. И каква изненада - Борисов реагира също като Божков. Единият се крие от правосъдието в чужда държава, а другият се скрива зад жената, която работи "връзки с обществеността", и зад спортния си министър. Тук веднага следва въпросът: С какво "незаконният" Божков е по-лош от "легитимния" Борисов? С нищо! Един дол дренки са, като дори голяма част от разликите са в полза на изгнаника.
31
5
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БЕЗ ПИСМЕН ДОКУМЕНТ СОБСТВЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯ ПО ЗАКОН!!!БОЖКОВ СЕ ПОДИГРАВА С ОЛИГО-ФРЕНЯЦИТЕ!
30
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече с чиста съвест можем да заявим, че Барба Ганьос де ла Банкя е посмешището на Европа.
29
20
 
8
 
! Отговори
Слаба БСП акция ! преди 3 години
Трагична Пи Ар акцийка за спасяване на падащия рейтинг на БСП и протежето им Радев !
28
14
 
6
 
! Отговори
Черепчо преди 3 години
ще трябва първо да посети школата на Баце,която се нарича Ипон,да я завърши,Баце да му връчи дипломата,та чак тогава да се помисли за играч и да се мята по шкембе,да си го мери с Премиерът!!По стечение на обстоятелствата,мафията го беше пуснала в първия коридор,да и пере парите и той се помисли за много велик и недосегаем!!Успяваше със сплашване,корупция,убийства,алчност и безочие!Да ама всеки ден не е Велик ден,а и в Абу Даби този празник не съществува!!
27
1
 
23
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Мдаа , състоянието на Левски ще е ясно от кефа на Борисов .Мнението на адвокат Иванов е манипулативно , защото "топката " е в Борисов , ще не ще той трябва да вземе участие в цирка . Сценката е нагласена от Божков ...всъщност черепа му връща "жеста" на мутрата , ако искаш покровителство и печеливш бизнес ангажираш се с Левски.
26
19
 
6
 
! Отговори
Реалността преди 3 години
До Анонимен 30"пред очите на цяла България" да се замени с "в главите на психясали хора"Реалността е, един бягащ от закона олигарх се опита да направи нещо, а Бойко го игнорира.:)
25
0
 
19
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Смехът е здраве,очакваме включване на Тити.
24
8
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе той Гешев нали джироса на Черепа жена му и гаджето му така,че все тая:):):)
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какви са тия хартийки дето се разнасят. Носиш пари с чували - получаваш. А тука хартийки ми разнасят. Децата на лейтенант Шмид.
22
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде бе Саше, я пак си помисли дали е много шум за нищо. Божков се подигра с Бойко пред очите на цяла България, да не говорим и че разполага и с личните му данни.
21
10
 
32
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Е тя мечтата,на Борисов,не е да му прехвърлят Левски,мечтата е да му прехвърлим ДЪРЖАВАТА!!!Да го направим ВЛАДЕТЕЛ,на България!!!Не,че през изминалите два месеца,не го показва и доказва с всяко свое действие...,под предлог,че е за доброто НИ!!!
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джиросването да не е нещо като "чипирането", което предстои - много шум за нищо.