Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата

14-те клуба в Англия, които не са част от преговорите, се срещат днес
20 апр 2021 10:47, Нели Христова
96
Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата
Снимка: БГНЕС

Новината за плановете на 12 от най-добрите европейски отбори по футбол да се откъснат и да сформират Европейска Суперлига шокира и възмути не само футболния, но и целия свят.

Още по темата

В съвместно съобщение в неделя вечерта шест английски клуба - Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм Хотспур - заедно с три отбора от Италия - Милан, Интер Милано и Ювентус - и три от Испания - Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид - изложиха планове за формиране на отцепническо състезание, посочено в съобщението като Суперлига.

Дори ултрасите на самите клубове изразиха своето противопоставяне на плановете и заплашиха да се откажат от подкрепата си за своя клуб - The Trust Truppers Trust нарече споразумението на клуба да се присъедини към лигата като "смъртта на Арсенал като спортна институция". Анкета на YouGov сред 1730 футболни фенове установи, че 79% се противопоставят на идеята за Суперлига.

Не замълчаха и клубове извън 12 отбора, които ще вземат участие в Суперлигата.

22-кратният победител в руската Висша лига Спартак Москва предложи да приветства феновете на предложените членове на Европейската Суперлига, ако решат да скочат на кораба.

"Уважаеми фенове на Милан, Арсенал, Атлетико, Челси, Барселона, Интернационале, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм фенове“, пишат от отбора в Twitter. "Ако имате нужда от нов клуб, който да подкрепите, ние винаги сме тук за вас."

Настоящият полузащитник на Пари Сен Жермен Андер Ерера стана един от първите високопоставени играчи, които се изказаха срещу Европейската Суперлига. Той публикува пост, който гласи: "Влюбих се в популярния футбол, във футбола на феновете, с мечтата да видя отборът на сърцето ми да се състезава срещу най-големите. Ако тази Европейска Суперлига напредне, тези мечти са приключили."

Бившият полузащитник на Арсенал и Германия Месут Йозил също осъди промените. "Децата растат, мечтаейки да спечелят Световната купа и Шампионската лига - не която и да е Суперлига. Удоволствието от големите игри е, че се случват само веднъж или два пъти в годината, а не всяка седмица", каза той.

Ханс-Йоахим Вацке, главен изпълнителен директор на Борусия Дортмунд, заяви в изявление, че членовете на управителния съвет на Европейската клубна асоциация (ECA) отхвърлят плановете.

Бившият защитник на Манчестър Юнайтед и Англия Гари Невил вярва, че шестте участващи английски клуба трябва да бъдат глобени, ако решат да продължат с плановете.

"Това е чиста алчност", каза Невил пред Sky Sports. "Собствениците на клубовете са самозванци. Те нямат нищо общо с футбола в тази държава. В тази страна има 100-ина години история на фенове, които са живели и са обичали тези клубове. Намираме се в разгара на пандемия и икономическа криза. Футболните клубове в Националната лига пропадат, пускат играчи и тези партиди получават Zoom призиви за откъсване. Отнемете на всички точки още утре. Сложете ги на дъното на лигата и им вземете парите. Сериозно, трябва да поставите печат върху това."

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп също се обяви против Суперлигата, но обяви, че няма да напусне отбора.  Вицекапитанът на червените  Джеймс Милнър обаче беше по-критичен към новия турнир. "Не ми харесва ни най-малко и дано не се случи", каза той пред BBC Sport. "Настоящата система работи добре от дълго време. Това, което я направи специална, това, което направихме през последните няколко години, е, че сме спечелили правото да спечелим Шампионската лига и Висшата лига."

"Това е тревожно и вредно за футбола"

В допълнение към 12-те членове-основатели на предложената Суперлига, групата планира да добави още три допълнителни клуба преди инаугурационния сезон на Суперлигата, който "е предвиден да започне веднага щом е възможно", според съобщението, публикувано в уебсайтовете на клубовете.

В съвместното изявление се казва, че лигата в крайна сметка ще се състои от 20 клуба и ще се управлява от клубовете-основатели.

Американската инвестиционна банка JP Morgan потвърди пред CNN в понеделник, че ще финансира предложената нова отцепна Европейска Суперлига.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи позицията на френските клубове да откажат да участват в Суперлигата, докато неговият колега от Великобритания, премиерът Борис Джонсън, осъди плановете, наричайки ги "много вредни за футбола". "Плановете за Европейска суперлига биха били много вредни за футбола и ние подкрепяме футболните власти в това да предприемат действия", написа той в Twitter. "Участващите клубове трябва да отговорят пред своите фенове и по-широката футболна общност, преди да предприемат допълнителни стъпки."

FIFA, глобалният орган за управление на футбола, осъди формирането на Суперлигата, като заяви, че противоречи на основните принципи на FIFA за солидарност, приобщаване, почтеност и справедливо финансово преразпределение.

Неделното изявление на УЕФА се позовава на по-ранното изявление на ФИФА, в което се подчертава, че на клубовете от Суперлигата "ще им бъде забранено да играят във всякакви други състезания на вътрешно, европейско или световно ниво и на техните играчи може да бъде отказана възможността да представляват националните си отбори".

Още преди официалното обявяване на Суперлигата в неделя, ръководното тяло на европейския футбол, заедно с няколко други ръководни органи и лиги, издадоха съвместно изявление, осъждащо формирането на новата лига. УЕФА - която контролира целия европейски футбол - заедно с английските, испанските и италианските ръководни органи и висшите полетни лиги от тези три държави подписаха изявлението.

Министърът на културата на Обединеното кралство Оливър Даудън постави под въпрос справедливостта на предложените промени и подчерта, че фокусът на футбола е върху феновете.

"Поддръжниците на футбола са сърцето на нашия национален спорт и всички взети важни решения трябва да имат тяхната подкрепа", каза той. "С много фенове сме загрижени, че този план може да създаде затворен пазар в самия връх на националната ни игра. Устойчивостта, почтеността и лоялната конкуренция са абсолютно от първостепенно значение и всичко, което подкопава това, е дълбоко обезпокоително и вредно за футбола. Имаме футболна пирамида, при която средствата от глобално успешната Висша лига се стичат надолу по лигите и в местните общности. Бих горчиво разочарован да видя каквото и да било действие, което унищожава това."

14-те клуба във Висшата лига, които не участват в хода на ESL, ще се срещнат днес. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Ми за какво тогава да има световни и европейски първенства. Дай да ги закриваме. Да си направят една лига Англия,Бразилия,Италия и още 6-7 отбора и само те да си играят. Ние тук даже няма смисъл да имаме национален отбор. Да го закриваме. Ще ходим до Англия да гледаме мачове на Уембли. То хем ще е като екскурзия,хем почти без пари. Как не сме се сетили,че можем да си пътуваме по чужбина да гледаме там мачове. Събирам всички приятели и тръгваме.
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчност за пари? Да искаш да увеличиш приходите на компанията си било алчност? Вие в днес.бг защо сте толкова алчни и непрекъсното ми навирате реклами? Защо не ги махнете изцяло, нали сте против алчността и работите просто за идеята?
57
3
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Като цяло пишеш глупости, след като си такъв фен на Барса или Ливърпул, ще си вдигнеш дупето и ще отидеш да ги гледаш, защо пък трябва да идват до София? В крайна сметка, ако си футболен фен, ще ходиш на мачове на бг отборите - не знам какъв ти е проблема!? Да не говорим, че на Барселона таргет групата са феновете в Азия, Северна и Южна Америка, а не в България или Румъния.
56
4
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Гледаш от твоята камбанария а това ,че тоя отбор е на загуба ти дреме оная работа. Има развитие когато има равнопоставеност . Сега може да стигнеш до полу финал като си играл само със средняци. То пак ще се пълни стадиона като дойде .... Валенсия или Уест бромич хахах
55
0
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Да така е, аз точно за това пиша, че големите отбори винаги са били големи, така ще бъде със или без Суперлига! Севиля и Аталанта играят добър футбол и побеждават големите отбори както в Лига Европа и ШЛ, така и в местните си шампионати, но реално много трудно могат да станат шампиони, защото както ти си правилно си отбелязал им липсва постоянство, пореди къса резервна скамейка, липса на големи звезди и т.н.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Ти на кой свят живееш. Ако не гледаш футбол ще ти е все тая. Ама ако си истински фен се радваш като дойде топ отбор. Хората отиват да видят топ играчи. Не им пука как ще завърши мача. Създава се футболна обстановка. Стадионът е пълен. Ясно е,че нашият отбор ще падне. Но ти остава спомен. Как преди 10 г си ходил на мач на Левски-Барселона или на Цска-Ливърпул. Ама това някакви вечно кисели хора които все се цупят на живота и са вечно негативни няма как да го разберат и оценят.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПСЖ се обрече да стане отново средняшки отбор . Кой футболист ще иска да играе само в невероятното френско първенство и шампионска лига с Уест Хям и Торино хахаха
52
3
 
1
 
! Отговори
БайКольо преди 3 години
До БорисТе Цески играха в такава лига. Мм 1:18 голова разлика е достатъчно. Уесека даже не можаха да се класират за подобно състезание. Като изключим четвъртринала им преди 12390812 години, това е резултатът на цески и уесека - двата тумора, които унищожиха родния футбол.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Извинявай,колко титли имат Севиля и Аталанта в местните първенства? Силите им стигат колкото да се класират за участие в ШЛ. Нямат нито една титла обаче,защото нямат финансовата възможност да си купят 20 топ играча и да имат равностойни смени. На края на сезона всички такива отбори окапват,защото добрите играчи им се контузват или са уморени и губят точки. А на отбори като Ман Сити им се чудиш кои са резерви и кои титуляри.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Извинявай,колко титли имат Севиля и Аталанта в местните първенства? Силите им стигат колкото да се класират за участие в ШЛ. Нямат нито една титла обаче,защото нямат финансовата възможност да си купят 20 топ играча и да имат равностойни смени. На края на сезона всички такива отбори окапват,защото добрите играчи им се контузват или са уморени и губят точки. А на отбори като Ман Сити им се чудиш кои са резерви и кои титуляри.
49
1
 
1
 
! Отговори
Ари бе? преди 3 години
До АнонименТе защото като дойдат Реал Мадрид се случва нещо? Не е 1970та няма ли кеш няма победи. Лестър ми ги хвалите ама и те си намериха милиардер да налее пари преди да може да спечелят нещо. Със инвестициите във БГ футбол и най-слабия от 12-те да дойде (Арсенал) пак ще бият 19 от 20 игри.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯштекураПак ще бъдем велики, когато се оттървем от посредствени комунистчета като теб, поклонници на гнома в Кремъл.
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯштекураПак ще бъдем велики, когато се оттървем от посредствени комунистчета като теб, поклонници на гнома в Кремъл.
46
2
 
0
 
! Отговори
Яштекура преди 3 години
До екперта -Хайдушкото движение в България е фундаментален камък върху който сме изградили и запазили нашата родина.Отричане на робството и Несправедливоста е в мозъка на народа ни,затова сме били велики и пак ще бъдеме.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И помня как до оня ден УЕФА глобяваше и наказваше отбори за трансфери и то тези отбори които крепят европейския футбол ! Е каквото посееш това ще пожънеш
44
2
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Ти сам си противоречиш, винаги големите отбори са купували най-добрите играчи, винаги са има най-големите финансови възможности, реално разлика няма да има. Да направиш добър конкурентен отбор, обаче не винаги е въпрос само на пари, виждаме как отбори със скромни бюджети като Аталанта, Севиля, Порто и т.н. например играят на високо ниво и побеждат големите отбори. Не парите играят на терена.
43
2
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Ти сам си противоречиш, винаги големите отбори са купували най-добрите играчи, винаги са има най-големите финансови възможности, реално разлика няма да има. Да направиш добър конкурентен отбор, обаче не винаги е въпрос само на пари, виждаме как отбори със скромни бюджети като Аталанта, Севиля, Порто и т.н. например играят на високо ниво и побеждат големите отбори. Не парите играят на терена.
42
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 3 години
Локо Горна Оряховица има място в Суперлигата. Имат моята подкрепа.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как се плаща надника на Меси като Барселона играе с Динамо Загреб ! Меси си иска надника и не му дреме , че вие ще говорите ,че не било всичко пари. Заплатите си вървят а вие както каза един по долу чакате на готово и безплатно и вместо да сте благодарни намирате кусури . Всеки мач трябва да се плаща по 2 лв отделно та тогава да видим колко авантаджии ще плювате
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега чакайте:Байерн, Аякс,ПСВ, Селтик,Рейнджърс, ПСЖ, Бенфика, Порто.