Седмица с Dnes.bg: Тилт, Jazzy Valentine, Leepra Deluxe, Ревю

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 15 фев 2011 09:01 | 14 фев 2011 14:55,
2
Седмица с Dnes.bg: Тилт, Jazzy Valentine, Leepra Deluxe, Ревю
Снимка: А+ Films

14 февруари, понеделник

ПРЕМИЕРА

Тилт
Четирима приятели (Явор Бахаров, Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Александър Сано) се шляят из София, джиткат на флипер, шиткат осемдесетарско порно и мечтаят за скейтбордове и собствен бар. Един от тях се влюбва в грешното момиче (Радина Кърджилова) и бунтарската му твърдоглавост води до серия от катастрофи. Полиция, предателства, високи залози, падения. И необходимият финал за смелите. Новата надежда на българското кино е приказка за млади зрители. Още за него - тук!

Мечето Йоги
Детската класика се завръща в обновен 3D вариант. Сюжетът разказва за познатия крадец на кошниците за пикник, безспирния лудетин и любимец на всички Йоги. Новото му приключение е мисия по спасяването на горския парк Джелистоун от алчен кмет, в което му помагат най-добрият му приятел – Бу Бу и вечния му враг – горския Смит.

Орелът
Филмът на Кевин Макдоналд (Последният крал на Шотландия) гравитира между жанровете драма и екшън и разказва за Маркус Акуила – млад центурион, който се опитва да сложи ред в миналото, да се помири с паметта и да изчисти името на баща си и да разкрие фактите около безследно изчезналия преди 20 години Девети легион, предвождан от него. Действието се развива в опасната Британия, която не е изцяло подчинена на Римската империя, а разковничето се оказва местният роб на центуриона Еска. Темите във филма (предателство, вярност, омраза, истина) се преплитат в множество сблъсъци между легионери и варвари, които, уви, се оказват далеч по-скучни от развитието на основния конфликт.

ТЕАТЪР

Ноктюрно: от прахта до сиянието
Великолепният мултимедиен пърформанс на Сдружение „По действителен случай“ смесва съвременна българска драматургия с актьорска игра, модерен танц и хореография, бийтбокс и музика на живо. В представлението участват актьорите Ирина Голева и Огнян Голев, бийтбоксърът Skiller и контрабасистката Мария Илчева (номинирани за Икар 2011 за музика). Разказват за любовта, която може да победи прахта на всекидневието. Какво по-подходящо за вечер на влюбените...
Софийска градска художествена галерия
14 февруари (понеделник), 19,00

Импро # 50
Извън границите на драматургията, в забавните игрови ситуации и импровизации. За петдесети пореден път ХаХаХа Импро Театър ще играе пред вярната си публика. Младите актьори успешно интегрират модела на американския импровизационен театър в българска среда. Те разказват истории, зададени от публиката чрез серия игрови ситуации. Резултатът – всички участват, всички се забавляват. Билети няма, но събитие не липсва.
Народен театър, сцена "Сълза и смях".
14 февруари (понеделник), 19,00

МУЗИКА

Jazzy Valentine
Камелия Тодорова и Живко Петров ще зарадват любителите на качествената музика с песни от последния албум на певицата As One...  в който тя, заедно с маестрото, претвори в модерен аранжимент класически и непознати джаз парчета от 60-те и 70-те години. Допълнение ще бъдат и суинг елементите, любими на певицата, която е поканила и специален гост на концерта – Любо, с когото ще изпълни парчето „Искаш ли“, дело на дъщерята на певицата – Рейчъл Роу, и новото „Да е влюбен светът“, което несъмнено като по поръчка идва именно на специалния празник. Репертоарът ще е допълнен и с евъргрийните, с които познаваме певицата. Очертава се вечер, изпълнена с класа, романтика, страст и чувственост.
Sofia Live Club
14 февруари (понеделник), 21,00

15 февруари, вторник

ТЕАТЪР

Отклонения
Момиче и момче и мъж и жена. Всеки харесва някого, но онзи "някой" харесва друг. Едно разминаване между четирима души. Най-накрая всички остават сами. Липсва им начин на достигнат до другия. Не намират верния ход, правят нещо не по верния начин и не във верния момент. Пиесата на един от най-обещаващите млади български драматурзи – Здрава Каменова, отново на сцена, този път – в Младежкия театър. Още за нея - тук!
Младежки театър
15 февруари (вторник), 19,00

КИНО

Ширин
Филмът на един от най-известните ирански режисьори представлява изключителен експеримент на носителя на „Златна палма” Аббас Киаростами. Той събира в една зала някои от най-известните ирански актриси и една френска звезда, които гледат постановка на класическата персийска история „Хюсрев и Ширин”. Зрителят не вижда какво се случва на сцената, единствено реакциите на жените в залата подсказват за невъзможната любов между персийския цар Хюсрев и арменската принцеса Ширин. Така цялата легенда следим през очите на десетки актриси, сред които французойката Жюлиет Бинош и най-известната иранска актриса Голшифте Фарахани. Oще за Цветята на Корана и пълна програма на фестивала.
Дом на киното
15 февруари (вторник), 19,00

16 февруари, сряда

ТЕАТЪР

Откат
След брилянтния дипломен „Пухеният“, младият режисьор Стайко Мурджев поставя втората пиеса на Захари Карабашлиев на театрална сцена. „Откат“ се движи между фикцията и действителността, гротеската и реалността, иронията и самоиронията. Съвременният фрагментарен сюжет е доразвит с езика на сценографията, 3D анимация, пластика и оригинална музика. Свързващото звено са срещите на един писател с неговите герои, при които виждаме как той претворява слабата пиеса на живота си в силен текст. Типична модерна драматургия с адекватно, динамично и оригинално решение.
Театър Българска армия
16 февруари (сряда), 19,00

КИНО

Пънк в Пекин
Филмът от последното издание на фестивала „Сатори в утрото на есента” предизвика голям интерес и все още се радва на солидно количество зрители, любопитни да научат какво е да си пънкар в Китай. Лентата представлява таен дневник на пънк и рок сцената в страната. Съдържа автентични кадри от концерти на местни и гостуващи групи, разговори с ъндърграунд иконите на Пекин, посещение на места, за които обикновените китайци дори не подозират, че съществуват. Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял – бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.
Euro Cinema
16 февруари (сряда), 22,00

17 февруари, четвъртък

МУЗИКА

Leepra Deluxe, Ревю
Двете банди ще се съберат за общ лайв, на който ще представят най-новите си песни. Leepra Deluxe определят музиката си като смесица от рокабили, биг бийт, трип-хоп и диско, насочена пропагандно към свободните и успели хора, които обаче не са юпита. Ревю пък са ветерани на българската ню уейв сцена, от които вече дълго и с нетърпение очакваме нова продукция, но и се радваме на сетлиста от вечни песни, неизменно присъстващ в живите им участия.
Строежа
17 февруари (четвъртък), 22,00

Ogi 23, La Muchedumbre
Двете групи се събират за общ благотворителен концерт, чиито приходи ще бъдат дарени на болната Ани от 73. СОУ, която е обездвижена от парализа. След този лайв серията събития за каузата под общо название February Sound Storm ще продължи и на 24-ти – с Bright Sight и Painstate. La Muchedumbre ще изпълнят авторски песни с разностранна стилова насоченост – от ска, пънк и реге, до суинг и фънк, подкрепени от мощна брас секция. Ogi 23 пък ще зарадват почитателите на пънк рока със свежи парчета от пресния си нов сингъл “Любов по време на купон“.
The Box
17 февруари (четвъртък), 20,00

ТЕАТЪР

Господин Ибрахим и цветята на Корана
Пиесата на Ерик-Еманюел Шмит е част от трилогията му за детството и духовността „Цикъл на невидимото“, заедно с „Милатепа“ и Оскар и розовата дама“. Вълнуващият моноспектакъл на Мариус Донкин разказва историята на еврейско момче – Момо, и неговият приятел господин Ибрахим. Действието се развива в Париж, където Момо живее без майка и когато навършва 11 години, счупва прасенцето касичка и отива при жриците на любовта, за да открие топлината. Не минава много време и баща му, студен и мрачен адвокат, го напуска, а по-късно се самоубива. Добре че на същата уличка е дюкянчето на самотния арабин господин Ибрахим, с когото момчето се сприятелява. Един ден мъдрият господин Ибрахим осиновява Момо, купува кола и двамата тръгват на пътешествие, което ги изправя пред най-важните кръстопътища в живота им.
Народен театър, Камерна сцена
17 февруари (четвъртък), 19,00

КИНО

Нарове и смирна
Свободолюбивата танцьорка Камер се омъжва за затворника Заид и остава далеч от всичко, което обича, докато един ден не започва отново да танцува, противопоставяйки се на всички обществени норми. Когато се завръща на сцената, Камер се сблъсква с Каис, палестинец, който я е заменил като главен хореограф. Между двамата прехвърчат искри, от които пламва страстен танц. Oще за Цветята на Корана и пълна програма на фестивала.
Червената къща
17 февруари (четвъртък), 20,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Не ми харесва, че авторката на статията пише на "ти". Тоя стил е доста обиден и обикновено спирам да чета... все пак доста по-ерудирани хора от авторката четат тези редове... нали?
1
2
 
2
 
! Отговори
k преди 13 години
Samo kato prochetesh za tilt i moje da ti se presere - porednata bg shitnq brat (puke)