Уикенд с Dnes.bg: София филм фест, Fusion Embassy Night

Най-интересното от културния календар на София в края на седмицата
Обновена: 4 мар 2011 22:38 | 4 мар 2011 18:49,
1
Уикенд с Dnes.bg: София филм фест, Fusion Embassy Night
Снимка: СФФ

4 март, петък

КИНО

Черният лебед
С гала прожекция на "Черният лебед" на Дарън Аронофски ще бъде открит 15-ият Международен "София филм фест". Във филма тъмната и светлата страна, които присъстват у всеки от нас, оживяват със страст и впечатляваща виртуозност – подобно на белия и черния лебед в шедьовъра на Чайковски "Лебедово езеро". Героинята на Натали Портман (Оскар 2011 за главна женска роля) е балерина в трупата на "Линкълн сентър" в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой (Венсан Касел). Нина е идеалният избор за Белия лебед, но се оказва прекалено перфектна за ролята на Черния лебед, защото танцува с техника - не и със страст... Още за филма тук! Всичко за София филм фест 2011!
Национален дворец на културата, Зала 1
4 март (петък), 19.30

МУЗИКА

Fusion Embassy Night
Няколко месеца след последната серия събития, Fusion Embassy започват новия сезон с мощна загрявка, включваща двата водещи музикални проекта в лейбъла: Оратница, спечелили Sofia Fusion Rally (където съвременни групи се състезаваха с модерни интерпретации на забравени български фолклорни песни) и Soundforia – победители във Fusion DJ Rally (първото състезание, което предизвика българските диджеи да смесват роден фолклор с електронна музика от всички жанрове). Партито ще загрее виртуозен брейкбийт сет на Brokerz. В малките часове пък ще чуем безкомпромисна селекция от Jungle и Exprerimental на Brokoli. Още – тук!
4 март (петък), 21.00

ТЕАТЪР

Балът на крадците

Втората постановка на френския режисьор Тиери Аркур у нас (след Идеалният мъж по Оскар Уайлд) представя класическата пиеса на Жан Ануи в един забавен спектакъл, който с хумор и ирония говори за сериозни теми като любов, приятелство, вярност. Сюжетът ни потапя в скучноватия живот на висшето общество, разнообразен от игра на котка и мишка с изкусни крадци, които се появяват в курортно градче. Интриги, забавни обрати и много смях, съчетани с великолепни костюми и приятна музика – една развлекателна и приятна постановка. Откъс и още за нея - тук!
Народен театър Иван Вазов
4 март (петък), 19.00

5 март, събота

КИНО

Концертът
Като използва елементи от фарса и музикалния филм, „Концертът” на Раду Михайлеану се фокусира върху съдбата на изтъкнатия руски диригент Андрей Филипов (Алексей Гусков), чиято кариера е рухнала по време на преследването на евреите и соц-режима на Брежнев в бившия СССР. 30 години по-късно той получава шанс да събере отново своя оркестър и да свири с него в Париж. Диригентът е решен да изпълни на всяка цена своя план, който включва „вербуването” на известна френска цигуларка за концерта. Така в странната смес от хумор, политика и история, историята стига до събитието от заглавието – „Концертът“, който се оказва бляскаво кино и музикално зрелище.  Още за френския фокус на СФФ! Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
5 март (събота), 22.00

МУЗИКА

Sentimental Swingers
/ Михаил Йосифов секстет
След великолепния концерт в Sofia Live Club триото Sentimental Swingers и секстетът на Мишо Йосифов отново ще поведат публиката на музикално пътешествие през блясъка на музиката, киното и стила на 30-те, 40-те и 50-те години. Винтидж дрехи и прически, ретро музика и истински glamour – суингът  е не просто мода. Той е lifestyle.
Studio 5
5 март (събота), 22.00

ПАРТИ

Steven/  Ясен Петров/ Joe T Vannelli.
След откриването на собствения си клуб в сърцето на София, ветераните в клубната музика у нас – Метрополис – стартират с гореща ежеседмична програма от най-интересните имена на световната електронна сцена. Тази събота партито е с празничен повод – рождения ден на резидента Steven, който ще пуска в компанията на колегата си Ясен Петров. Зад пулта ще застане и добре познатият на българската публика италиански диджей Joe T Vannelli.
Element
5 март (събота), 23.00

ТЕАТЪР

Nordost
Дело на една от големите надежди в младата българска режисура – Василена Радева, спектакълът е вълнуваща риалити възстановка на терористичната акция в Театъра на Дубровка, потресла света през октомври 2002 в Москва. Преживяваме случилото се там през три различни гледни точки – Тамара – лекар, чиито майка и дъщеря са в театъра, докато самата тя дежури в линейките пред него, Олга, която е сред заложниците със съпруга и детето си, и Зура – млада чеченка, превърната в черна вдовица. Интимна и искрена, постановката ни въвлича в мисловните монолози на три жени по време на едно от онези събития в живота на хората, които ни променят из основи...
Младежки театър „Николай Бинев“
5 март (събота), 19.00

6 март, неделя

КИНО

Майки
Известният македонски режисьор Милчо Манчевски ще представи лично най-новия си филм „Майки” на София филм фест. Лентата, чиято световна премиера се състоя на престижния кинофестивал в Торонто и която бе селектирана за програма „Панорама” на Берлинале е копродукция на Македония, България и Франция. Представлява „болезнено красив и истински портрет” на онези безразлични и нехаещи към родителските си задължения майки, чиито деца харчат безразборно и обвиняват невинни хора в сексуални престъпления. Във филма става дума за общество, в което стари хора умират изоставени, а възрастни жени са жертва на сериен убиец, който се оказва техен съсед. Всички тези истории се основават на реалността. Фактите заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл. Всичко за София филм фест 2011!
Люмиер
6 март (неделя), 18.00

ТЕАТЪР

Контрабасът
Едно от най-дълго играните представления на малката сцена на Народния театър съчетава прекрасен текст, великолепно актьорско изпълнение и качествена режисура. Героят в текста на Патрик Зюскинд е музикант, влюбен в млада оперна дива. Обича контрабаса си, но е разочарован от незабележимостта му в оркестъра. Изолиран в звукоизолираното клаустрофобично пространство на стаята си, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава от него. В движението между двете търси себе си по парадоксален и комичен начин.
Народен театър Иван Вазов, Сцена IV етаж
6 март (неделя), 19.00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
Елена, не разбра ли, 4е писателските ти напъни са смехотворни?!