Седмица с Dnes.bg: Агнес, Антонио Форчоне, Адриано Адеуале

Най-интересното от културния календар на София
Обновена: 14 мар 2011 13:47 | 14 мар 2011 12:05,
3
Седмица с Dnes.bg: Агнес, Антонио Форчоне, Адриано Адеуале
Снимка: Джаzz+

14 март, понеделник

ПРЕМИЕРА

Битка Лос Анджелис: Световна инвазия
Издържан в традициите на обичайните зрелищни sci-fi блокбастъри, филмът ни среща с Аарън Екхарт в ролята на ръководител на морски взвод, който се оказва чело на съпротивата в последната опазена от нашествието земна територия. Екхарт си партнира със специализиралата се в роли на мъжки момичета Мишел Родригес („Аватар“, „Мачете“). Филмът е смесица между псевдодокументално снимане, изпипани компютърни ефекти и сълзлива екшън-драма. Пуканките и големият екран са част от играта. Още за филма!

Да кажа или да не кажа
Рон (Винс Вон) и Ник (Кевин Джеймс) са най-добри приятели, които се опитват да започнат общ бизнес заедно. В неподходящ момент обаче Рон хваща в изневяра съпругата на  женения Ник и дилемата е дали да му каже. Междувременно тайната се търкаля като снежна топка по стръмен склон и заплашва да помете всичко по пътя си, ако не се стигне до решение. Далеч под обичайното ниво на режисьора Рон Хауърд („Красив ум“, „Аполо 13“, „Фрост/Никсън“, „Шифърът на Леонардо“), но близо до баналните комедийни сюжети, филмът е непретенциозен и обичаен опит в жанра на ситуационната комедия.

ТЕАТЪР

Оооо – Сънят на Гогол
Експедицията на Сфумато в света на Гогол не роди трилогия като предишната по Стриндберг, но пък ни дари с представление, в което се включват четири текста от големия руски писател: Невски проспект, Иван Фьодорович Шпонка, Женитба и Записки на един луд. Обединяващият елемент са темите за брака и провала на човека – съответно като битиен капан и смърт с надежда за възкресение. Блестящ актьорски състав и стилистика между драмата, фантазията и гротеската, представлението безспорно е сред най-интересните явления на сцената на театралната работилница.
Театрална работилница Сфумато
14 март (понеделник), 19,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Симфония на шума
Полицаят Амадеус винаги се е чувствал изолиран от семейството си, защото, за разлика от всички свои роднини, той не само че няма никакъв музикален талант, но и не може да понася никаква музика. А сега му се налага да залови група музиканти, които искат да завладеят града със звуковите си атаки на различни обществени места. Ще успее ли Амадеус да спре музикалното произведение за шестима доктори, пациент и операционна маса, или сам ще стане жертва на войната, в която оръжията са музикални инструменти? Процесът определено ще ви възхити и изненада! Очаквайте интервю с режисьорите на филма Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон ексклузивно в Dnes.bg! Всичко за София филм фест 2011!
Cinplex
14 март (понеделник), 19,00

15 март, вторник

МУЗИКА

Джаzz+ фестивал

Музиканти от Германия, Великобритания, Полша, Унгария, Испания и Бразилия ще участват в седмото издание на джаз фестивала. Откриването ще направи Антонио Форчоне - една от харизматичните личности и изобретателни изпълнители на нашето съвремие, възхваляван с прозвището “Джими Хендрикс на акустичната китара” и носител на многобройни отличия. Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика. Още за Джаzz+ 2011!
Sofia Live Club
15 март (вторник), 20,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Изпепелени
Въпреки леко неудобното време, „Изпепелени“ си остава сред задължителните заглавия на форума и си заслужава да го видите, ако имате такава възможност. Номинираният за най-добър чуждоезичен филм на Дени Вилньов разказва за близначките Жан и Симон Маравал, които с изумление научават от завещанието на майка си Науал, че имат брат, за когото не са чували, и баща, когото са смятали за мъртъв. Te заминaват за Близкия изток, за да научат повече за семейната история, за която не знаят почти нищо... Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
15 март (вторник), 15,30

ТЕАТЪР

Пиеса за умиране
Едно от събитията на този театрален сезон, постановката по текст на режисьорката Ани Васева и културолога Боян Манчев, съчетава мрачна романтическа метафизика, черна комедия и политическа сатира с брилянтна актьорска игра. Задължителна за всички, които не се страхуват да експериментират с модерен театър!
The Fridge
15 март (вторник), 20,00

16 март, сряда

ПРЕМИЕРА

Агнес
Специалистите в хумора – режисьорът Съни Сънински и драматургът Михаил Вешим, обединяват усилия за една комедия на емигрантска тема. Сюжетът й събира четирима стари приятели за Гергьовден на отрупана по нашенски маса в далечна Америка. На масата е и Агнес. Никой от компанията не знае, че е търсена от специалните служби. Въпросът коя е тя се разкрива едновременно с народопсихологическите черти на българските емигранти. Създателите на спектакъла обещават интелигентен хумор, добра актьорска игра и леко тъжни поуки. Предстои тепърва да се убедим лично...
Театър София
16 март (сряда), 19,00

МУЗИКА

Антонио Форчоне / Адриано Адеуале
Многократно награждаваният виртуозен китарист от италиански произход, Антонио Форчоне и динамичният бразилски перкусионист Адриано Адеуале от години представят на сцена завладяваща и оригинална програма, която превръща концертната им изява в истински празник. Ще я представят и у нас, при това в София, Варна и Бургас. Още за общото им турне – тук!
Sofia Live Club
16 март (сряда), 20,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За боговете и хората
Носителят на голямата награда на журито в Кан 2010 „За хората и боговете” на режисьора Ксавие Бовоа е красива, нежна и остроумна история за съдбата на група френски монаси от малко селце в Алжир, отвлечени от ислямски фундаменталисти. Но акцентът на разказа не е върху отвличането, а върху живота на монасите вътре в общността. Разкрити са техните взаимоотношения, издръжливостта на вярата им, границите на лоялността и отдаването. Още за френския фокус на София филм фест! Всичко за София филм фест 2011!
Cineplex
16 март (сряда), 21,00

17 март, четвъртък

ТЕАТЪР

Карнавал.com
Постановката съчетава две имена, на които дължим няколко от най-добрите попадения на българска сцена в последните години. Испанецът Жорди Галсеран е в предните редици на добрата европейска съвременна драматургия и българската публика вече познава няколко приятни постановки по негови текстове: „Шведска защита“, „Канкун“ и „Дакота/Верига от думи“. Василена Радева пък е една от най-големите надежди на младата българска режисура с постановки като „Грозният“ и „Нордост“. Резултатът от съчетанието им е пиеса с наелектризиращо напрежение, криминална интрига, актуална тематика и блестяща актьорска игра. Действието се развива в реално време в едно полицейско управление, в което телефоните не спират да звънят, служителите си скубят косите, защото нямат нито заподозрян, нито мотив, нито искане за откуп, а самотната майка без средства изживява най-лошия си кошмар...
Младежки театър
17 март (четвъртък), 19,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тамара Дрю

В своята модерна комедия на нравите Стивън Фриърс („Опасни игри“, „Кралицата“) ни отвежда на закачлива разходка из английската провинция, изпълнена с остроумен диалог, наперени герои и изобилие от флиртове. Група начинаещи творци на словото се събират, за да почерпят вдъхновение от автора на бестселъри Никълъс Хардимънт в неговата къща. Aтмосферата се нажежава със завръщането на безразсъдно нахаканата Тамара Дрю – местното грозно пате, превърнало се в красив лебед. Всичко за София филм фест 2011!
Люмиер
17 март (четвъртък), 18,15

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари